Otokar'ın ürettiği araçlar PKK'da ne arıyor?

Otokar'ın ürettiği araçlar PKK'da ne arıyor?

Türk fir­ma­sı olan OTO­KA­R’­ın po­lis ve as­ker için üret­ti­ği araç­lar son dö­nem­de te­rör ör­gü­tü PKK ta­ra­fın­dan da kul­la­nıl­mak­ta­.

Otokar'ın ürettiği araçlar PKK'da ne arıyor?
16px
24px
01.10.2014 22:28
ABONE OLgoogle
Ba­zı si­ya­si­ler sa­vaş tam­tam­la­rı ça­lı­yor. Ken­di ül­ke­miz­de­ki te­rö­rü san­ki hal­let­miş gi­bi, baş­ka ül­ke­le­rin içiş­le­ri­ne ka­rı­şı­yor, Bir­leş­miş Mil­let­ler (BM) ka­ra­rı ol­ma­dan Su­ri­ye­’de tek ta­raf­lı ola­rak “tam­pon böl­ge­”, “gü­ven­li böl­ge­”, “u­çu­şa ya­sak böl­ge­” oluş­tur­ma­ya çok he­ves­li gö­rü­nü­yo­ruz.

Te­rör ör­gü­tü dağ­dan in­miş, yol ke­si­yor, il ve il­çe­ler­de si­lah­lı gös­te­ri­ler, res­mi ge­çit ya­pı­yor, ken­di­le­ri­ne gö­re “a­sa­yiş tim­le­ri­” oluş­tu­rup as­ke­rin, po­li­sin kim­li­ği­ni kon­trol et­me­si­ne rağ­men “A­man se­si­ni­zi çı­kar­ma­yın, sa­kın mü­da­ha­le et­me­yi­n” de­ni­li­yor.

O araç­lar ki­min?

MHP Ko­ca­eli Mil­let­ve­ki­li Lüt­fi Türk­ka­n’­ın, TBMM Baş­kan­lı­ğı­’na ver­di­ği ve Mil­li Sa­vun­ma Ba­ka­nı İs­met Yıl­maz ta­ra­fın­dan ce­vap­lan­dı­rıl­ma­sı­nı is­te­di­ği so­ru öner­ge­si işin bo­yu­tu­nu or­ta­ya ko­yu­yor.

Türk­kan, “Türk fir­ma­sı olan OTO­KA­R’­ın po­lis ve as­ker için üret­ti­ği araç­lar son dö­nem­de te­rör ör­gü­tü PKK ta­ra­fın­dan da kul­la­nıl­mak­ta­dır. Yer­li bir fir­ma­nın kri­tik gö­rev­ler için üret­ti­ği araç­la­rın eli kan­lı te­rör ör­gü­tü­nün eli­ne na­sıl geç­ti­ği acil ola­rak açık­lan­ma­ya muh­taç bir ko­nu­dur. Bu araç­lar giz­li­den giz­li­ye te­rör ör­gü­tü­ne mi pa­zar­la­nı­yor, söz­de çö­züm sü­re­ci­nin bir par­ça­sı mı?” di­yor. Ama böy­le şey ola­maz…

Türk­ka­n’­la ko­nuş­tum. Bu araç­la­rın PKK’­nın Gü­ney­do­ğu ey­lem­le­rin­de kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti, “O­TO­KA­R’­a ya­zı­lı ola­rak sor­ma­ma rağ­men bir ce­vap ala­ma­dı­m” de­di. Fo­toğ­raf­lar gön­der­di. Türk­kan, “PKK, po­lis ve as­ker için üre­ti­len araç­la­rı sözde bay­rak­la­rıy­la süs­lü­yor, bu araç­lar­la ey­le­me gi­di­yor. Ak­la iki şey ge­li­yor: Ya gü­ven­lik güç­le­ri­nin elin­den bun­la­rı zor­la alı­yor­lar, ya da hiç dü­şün­mek is­te­me­di­ğim baş­ka bir ko­nu var. O çok kö­tü­” de­di. Türk­ka­n’­ın so­ru öner­ge­sin­den son­ra bu önem­li id­di­ayı ben de OTO­KAR yet­ki­li­le­ri­ne sor­dum, bir açık­la­ma ya­pıl­ma­dı. Pe­ki, ne olu­yor ül­ke­miz­de?

Bun­lar ne an­la­ma ge­li­yor?

2 Eki­m’­de hü­kü­met, TBMM’­den Su­ri­ye ve Irak için “sı­nır öte­si ha­re­ka­t” yet­ki­si is­te­ye­cek. Ken­di top­rak­la­rın­da te­rör ör­gü­tüy­le mü­ca­de­le ede­me­yen­le­rin, baş­ka bir ül­ke top­ra­ğın­da ata­ca­ğı her adım, ül­ke­miz­de­ki te­rö­rü da­ha da az­dı­ra­cak­tır.

Ku­zey Ira­k’­ta te­rör ör­gü­tü­nün kamp­la­rı bu­lun­ma­sı­na, üs­te­lik TBMM’­den yet­ki alın­ma­sı­na rağ­men as­ke­re “sı­nır öte­si ope­ras­yon yet­ki­si­” ver­me­yen­ler, Su­ri­ye­’de Be­şar Esa­d’­ı de­vir­mek için şe­hit­ler ve­ril­me­si­ni gö­ze alı­yor­lar. Ül­ke­mi­zin Su­ri­ye ile sa­va­şa de­ğil, şid­det­le ve bir an ön­ce ba­rı­şa ih­ti­ya­cı var.

Şu gün­ler­de sık­ça duy­ma­ya baş­la­dı­ğı­mız “tam­pon böl­ge­”, “gü­ven­li böl­ge­”, “u­çu­şa ya­sak böl­ge­”le­rin ne an­la­ma gel­di­ği­ni emek­li Tuğ­ge­ne­ral Ok­tay Bin­göl ve Dr. Ali Var­lık an­la­tı­yor:
Tam­pon Böl­ge: Tam­pon böl­ge/ara böl­ge Bir­leş­miş mil­let­ler (BM) ta­ra­fın­dan yet­ki­len­di­ril­miş ba­rı­şı ko­ru­ma kuv­ve­ti ta­ra­fın­dan kon­trol edi­len, ça­tı­şan ta­raf­la­rın için­de bu­lun­ma­dı­ğı sı­nır­la­rı bel­li bir alan­dır. “Tam­pon böl­ge­” te­ri­mi ge­nel­lik­le dev­let için­de­ki ça­tış­ma­lar­da, “a­ra böl­ge­” te­ri­mi ise dev­let­ler ara­sın­da­ki ça­tış­ma­lar­da kul­la­nı­lır.

As­ker­siz­leş­ti­ril­miş/Si­lah­sız­lan­dı­rıl­mış Böl­ge: As­ker­siz­leş­ti­ril­miş böl­ge nor­mal ola­rak sa­de­ce ça­tı­şan ta­ra­fın as­ke­ri un­sur­la­rı­nın de­ğil ba­rı­şı ko­ru­ma kuv­ve­ti­nin de bu­lun­ma­dı­ğı alan­dır. Ba­rı­şı ko­ru­ma kuv­ve­ti ve­ya göz­lem­ci­ler bu böl­ge­yi dev­ri­ye ve göz­lem nok­ta­la­rın­dan göz­le­mek su­re­tiy­le kon­trol eder­ler.

Tek Ta­raf­lı Ola­rak İlan Edi­len Tam­pon/Ara Böl­ge­ler: Dev­let­le­rin dev­let dı­şı ak­tör­ler­le mü­ca­de­le­le­rin­de tek ta­raf­lı ola­rak ilan edi­len gü­ven­lik­li böl­ge­ler­dir.

Gü­ven­li Böl­ge­ler: Gü­ven­li böl­ge­ler, ge­nel an­la­mıy­la si­vil hal­kı ça­tı­şan ta­raf­lar­dan ve­ya bir dev­le­tin bas­kı, şid­det ve in­san hak­la­rı ih­lal­le­rin­den ko­ru­mak ve in­sa­ni yar­dım sağ­la­mak için em­ni­yet al­tı­na alı­nan ge­niş coğ­ra­fi alan­la­rı ta­nım­la­mak için kul­la­nı­lır.

Gü­ven­li Sı­ğı­nak­lar: Gü­ven­li sı­ğı­nak, sa­va­şan un­sur­lar ve­ya hü­kü­met kuv­vet­le­ri ile si­vil­ler ara­sın­da­ki sı­nır­lar açık­ça bel­li ol­ma­dı­ğın­da, coğ­ra­fi, si­ya­si ve de­mog­ra­fik bö­lün­me çiz­gi­si tes­pit edi­le­me­di­ğin­de ve­ya bu tür hat­lar teo­rik ola­rak tes­pit edil­se bi­le uy­gu­la­ma­ya ge­çi­ri­le­me­di­ğin­de gün­de­me ge­len bir se­çe­nek. Gü­ven­li sı­ğı­nak­lar ül­ke­nin iç ke­sim­le­rin­de te­sis edi­lir. İn­sa­ni yar­dım­la­rın ulaş­tı­rıl­ma­sı için bu böl­ge­le­rin bir ka­ra sı­nı­rı­na, ha­va ala­nı­na ve­ya de­niz li­ma­nı­na bağ­lan­ma­sı ge­re­kir. Bu bağ­lan­tı hat­la­rı ise “in­sa­ni yar­dım ko­ri­dor­la­rı­” ola­rak ad­lan­dı­rı­lır.

Uçu­şa Ya­sak Böl­ge: Uçu­şa ya­sak böl­ge, yer­de­ki coğ­ra­fik nok­ta­lar­la be­lir­le­nen ve ha­va­ya doğ­ru sı­nır­sız yük­sek­li­ğe uza­nan; içe­ri­sin­de izin ve­ril­me­yen uçuş­la­rı ya­sak­la­yan bir alan­dır. Uçu­şa ya­sak böl­ge­ler, üze­rin­de her­han­gi bir ha­va ara­cı­nın uç­ma­sı­nın ya­sak ol­du­ğu böl­ge­dir. Bu tür böl­ge­ler ha­va­da as­ker­den arın­dı­rıl­mış/ si­lah­sız­lan­dı­rıl­mış böl­ge gi­bi­dir.
Bun­la­rı da öğ­ren­dik. Ba­zı si­ya­si­ler, Be­şar Esa­d’­ın dev­ril­me­si için gö­zü­nü ka­rart­mış. Ne pa­ha­sı­na olur­sa ol­sun Şa­m’­da bu­lu­nan Eme­vi Ca­mi­i’n­de cu­ma na­ma­zı kıl­mak is­ti­yor­lar… Türkiye’de 95 bin camii olduğunu unuttunuz mu?

Saygı Öztürk/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde