Otobüsleri "white spirit" katkısı yakıyor

Otobüsleri "white spirit" katkısı yakıyor

Uzmanlar son zamanlarda yanan otobüslerde atık yağa katılan white spirit katkısının yanmalara neden olduğunu iddia ediyor...

Otobüsleri "white spirit" katkısı yakıyor
16px
24px
01.08.2014 12:20
ABONE OLgoogle
Son günlerde otobüslerde yaşanan yangınlarla bir yeni iddia gündeme geldi. Araçlarına atık yağ katan otobüs sahiplerinin kullandığı bir sıvı madde otobüslerin yanmasına neden oluyor..

Türkiye'de yılda 250 bin ton yağ geri dönüşümle toplanıyor. Bu toplanan yağların önemli kısmı otobüs, haftiyat kamyonları ve tırlarda kullanılıyor. Dizel araç sahipleri atık yağı kullanabilmesi için yakıtın içine "white spirit" denilen bir madde katıyor. Boya hammaddesinde kullanılan bu sıvı madde katılmayınca araç atık yağları yakamıyor. Bu yakıt ise oldukça tehlikeli. Mazotun yanma derecesi 55 derece. White spiritın yanma derecesi ise 40. Yani hareket halindeki araçta ısı 40 dereceye çıktığı zaman motor birden alev alıyor ve yanmaya başlıyor. 

POLİS, ARAÇLARI DENETLEYEMİYOR

Şuanda binlerce araç, atık yağ kullanıyor ve trafik polisleri bu araçları denetleme yetkisine sahip değil. Polisin hareket halindeki bir aracı durdurup yakıtını kontrol etmesi yasal olarak mümkün değil. Bunu fırsat bilen uyanıklar, litresi 2.8 TL'ye gelen atık yağları white spirit'le karıştırıp kullanıyor. Eğer kanuni düzenleme yapılıp, denetim yapılmazsa daha çok yangınların çıkmasından endişe ediliyor. 

İKİTELLİ ORGANİZE ÜSSÜ OLDU

İkitelli Organize'de çok sayıda firma atık yağ satıyor. Bu atık yağlar, araçlarda yakıt olarak kullanılıyor. Polislerin atık yağları satanları denetlemesi gerekiyor.

Şuanda sektörün büyüklüğü 3 Milyar Dolara çıkmış durumda. Burada en büyük zararı vergiden olan Maliye Bakanlığı görüyor.

Patronlardunyasi.com
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde