Oto anahtarına gözünüz gibi bakın

Oto anahtarına gözünüz gibi bakın

Arabanızın anahtarına gözünüz gibi bakın; kaybolduğunda bin lira ödemek zorunda kalabilirsiniz

Oto anahtarına gözünüz gibi bakın
16px
24px
06.07.2009 22:56
ABONE OLgoogle

Otomobilinizle ilgili başınıza gelecek en sinir bozucu şeylerden biri de artık anahtarın kaybolması. 10 yıl öncesine kadar sokak aralarındaki anahtarcılarda bile ev anahtarı fiyatına kopyalanan anahtarlar şimdi kaybolduğunda günlerce bekletip 1000 liraya kadar masraf yaratıyor.

Ancak aracınızın kaskosu varsa iş değişiyor. Kaskolu otomobilin anahtarı kaybolursa ve anahtar kayıp -çalıntı teminatı altındaysa kasko, zararı karşılıyor. Anahtar kaybı zararının giderilmesi olarak ele alınan bu sigorta teminatı için poliçede ayrı bir madde olarak belirtilmesi gerekiyor. Bazı sigorta şirketleri anahtar kaybı halinde ödeme yapmıyor, çalınırsa belli bir limit dahilinde ödeme yapıyor. Bazıları ise her iki durumda da ödüyor.

Ortalama 1000 lira civarında olan kısmına kadar anahtar zararı karşılanıyor. Yine hasarsızlığın kalkması durumu da kaskodan kaskoya değişiyor. Kasko kapsamındaki müşteri aracın tüm kilit sisteminin değişmesini de talep edebiliyor. Çünkü kayıp ya da çalıntı anahtar araçtan silindiği zaman, aracı çalıştırmasa bile kapıları açacağından risk oluşturuyor.

YILDA BİR KEZ BEDAVA

Radikal gazetesinin haberine göre; kasko yaptırırken tüm teminat alanlarını iyice anlamak gerekiyor. Poliçenizde yazmıyorsa bile kasko şirketini arayıp bu teminatı öğrenebiliyorsunuz. Yoksa bile belli bir ek ücret karşılığı bu teminat kaskoya eklenebiliyor.

Bazı sigorta şirketleri alarm, immobilizer sistemi ve komple kilit kontak sisteminin değiştirilmesi için bir defaya mahsus en çok 1000 lira verirken bazılarında bu oran artabiliyor ya da yılda iki kez olabiliyor. Otomobil kaskoluysa ve anahtar kaybolduysa bir an önce kasko şirketine haber vermek gerekiyor. Teminat altında olsun ya da olmasın kayıp anahtarın aracın beyninden silihip, yeni anahtar yapılması gerekiyor. Çünkü kaskoya bildirmeden araç çalınır ya da hırsızlık girişimi yapılırsa kasko şirketi araç sahibini hatalı bularak kesinlikle ödeme yapmıyor. Artık araçların neredeyse tamanında immobilizer sistemi bulunuyor.

İMMOBİLİZER NEDİR?

Bu sistem aracın çalınmasını engelliyor. Kelime olarak 'hareketsizleştirici' anlamına gelen immobilizer, araç üzerinde ve araç anahtarı içinde bulunan sinyal alıcı - vericileri sayesinde hırsızlık olaylarına karşı kullanılan bir araç güvenlik sistemi.

1993 yılından sonra Avrupa'daki sigorta şirketlerinin yaptıkları baskılar sonucunda otomotiv üreticileri, araçlar üzerinde kullanılacak bir güvenlik sistemi aramaya başladı. Bunun sonucunda 1995 yılından sonra Almanya başta olmak üzere tüm Avrup'da araçlar immobilizer sistemine sahip olarak üretilmeye başlandı. İmmobilizer sistemi araç üzerinde benzinli araçlarda ateşleme sistemini keserken, dizel araçlarda mazot pompasının çalışmasına izin vermiyor.

HANGİ ANAHTAR KAÇA YAPILIYOR?

Eğer anahtar kaybolması kasko kapsamında değilse ya da araç kaskolu değilse durum çok vahim. Otomotiv şirketleri anahtar değişiminde nispeten uygun fiyatlar verse de komple kilit sistemi değişimi keseyi çok zorluyor. İşte bazı şirketler ve anahtar maliyetleri...

Hyundai: Hyundai'de en çok satan model olan Era'nın iki anahtarı bulunuyor. Anahtarın biri kaybolduğunda diğeri ile yeni anahtar yapılabiliyor. Kumandasız anahtar 150 liraya değişirken kumandalı da 350-400 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Eğer çalındıysa beyin tamamen değişiyor. Bir gün içinde yapılan bu işlemin maliyeti ise 1200 lira.

Fiat: Tofaş-Fiat'da anahtarın biri kaybolduğunda şase numarasına göre diğer anahtar getiriliyor. Üç gün süren işlem sonunda 220 lira gibi bir ücret çıkıyor. Anahtar kodu değiştiği için beyin değişikliği gerekmiyor.

Mercedez-Benz: Araç Mercedes anahtarı kaybolunca araç sahibi biraz daha fazla zorlanıyor. Nüfus cüzdanı ve ruhsat fotokopisi ile birlikte Mercedes-Benz'e bir beyan verilmesi gerekiyor. Servisi bunu inceleyip anahtarın siparişini veriyor. Tek anahtar için 500, iki anahtar için 1000 lira verip 10-15 gün beklemeye başlanıyor.

Renault: Renault'nun Türkiye'de en çok sattığı model olan Yeni Symbol'de yeni anahtar için uzaktan kumanda ve anahtar ucu için 197 lira artı KDV isteniyor.

Volkswagen: Araç ruhsatı ve nüfus cuzdanıyla birlikte bir form doldurulup şirkete veriliyor. Bunun üstüne Volkswagen Almanya'dan şasiye özel olarak anahtar getiriliyor veya bazı modeller için özel bir cihazla anahtar Doğuş Otomotiv Lojsitik bünyesinde kesiliyor. Fiyatlar ise uzaktan kumandalı (sustalı tip) anahtarlarda 285TL+KDV civarında, bas-çalıştır sistemli araçlarda ise (Passat 3C gibi) 375 TL+KDV civarında.

Audi: 2005 model yılına kadar olan Audi araçların anahtarları Doğuş Otomotiv'de aynı gün içinde hazırlanırken 2005 yılı ve sonrası modellerde anahtar siparişleri direkt Audi AG'den talep ediliyor. Almanya'dan bir haftada gelen anahtarlar ve kilit setinin fiyatı A3 modelinde 392 TL+KDV, A4 ve Q5'te 453 TL+KDV, Q7'de ise 452 TL+KDV. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde