Otellerini bir bir sattı! Ünlü turizmci o oteli icradan geri aldı, şimdi...

Otellerini bir bir sattı! Ünlü turizmci o oteli icradan geri aldı, şimdi...

Türkiye’nin ilk turizm zincirlerinden birini yaratmak isteyen Silahtaroğlu ailesi küllerinden doğar mı? gösterecek.

Otellerini bir bir sattı! Ünlü turizmci o oteli icradan geri aldı, şimdi...
16px
24px
18.12.2017 15:51
ABONE OLgoogle

Üç yıl önce iflas erteleme kararı alan ve otellerini bir bir satarak turizm sektöründen çekilen Silkar, kirada olan Manavgat’taki tesisi Lykia World otel ve golf tesislerini icra yoluyla geri alarak yeni bir başlangıç yapıyor. Silahtaroğlu ailesinin hedefi 1200 yataklı tesisi 4 bin yatağa çıkaracak farklı turizm yatırımcılarıyla ortak olarak, borçlarını ödemeye devam etmek.

“Burhan Bey, sen dünyayı bilen insansın onun için turizme başla.” Dönemin Cumhurbaşkanı Turgat Özal’ın bu ‘görevlendirmesi’ ile turizm yatırımlarına 1985’te başladı Burhan Silahtaroğlu... 

Önce Robinson Club Çamyuva, sonra da Robinson Club Pamfilya, Kapadokya Lodge, Lykia World Ölüdeniz Village, Lykia World Residence yatırımları geldi. 2008’de yapılan 1200 yataklı Lykia World Antalya oteli ve 18 delikli Lykia Links golf sahası da eklendiğinde, turizm sektörüne 5 bin yatakla, 400 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yapmış bir grup oldu Silkar.

Ancak hızlı büyüme ve destinasyon seçimi nedeniyle son yatırımla birlikte finansman sorunları yaşamaya başlayan grup, 2014’te iflas erteleme kararı aldı. Aradan geçen süre içinde bazı otellerini satan Silkar, sorunları aşmaya çalışıyordu.

Geçen haftalarda Lykia World Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Silahtaroğlu’ndan bir davet geldi. Başka bir işletmeci tarafından işletilen otel ve golf sahasının yeniden açıldığı belirtiliyordu. Ben de Atilla Silahtaroğlu’nu aradım ve gelişmeleri sordum.

CLUB MED ZARAR VERDİ

Silahtaroğlu, yaşadıkları sıkıntıların yanlış yatırımdan kaynaklanmadığı düşüncesinde. Türkiye’de finansman maliyetlerinin aşırı yüksek olması ve uzun vadeli finansman imkanı olmadığı için zora düştüklerini anlatıyor.

Ancak geriye baktığında, bu süreci aşmak için attıkları adımların hatalı olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Bunlardan bir tanesi Lykia World Ölüdeniz tesisin satışı ve ikincisi de Lykia World Antalya’nın işletilmesi amacıyla yabancı bir işletmeciyle yaptığımız (Club Med) işletme anlaşması. Çünkü sıkıntılı zamanlarda işletmeyi kapatarak, bize daha fazla gelir kaybı yaşattılar. Bu iki adım da Silkar’ın gelirlerinde büyük düşüşlere sebep oldu.”

Bu sıkıntılı süreçte bir de objektiflikten yoksun verilmiş mahkeme kararları ile tesisin üç yıl boyunca haksız işgal edildiğini dile getiren Silahtaroğlu, “Bu kararları veren hakim 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY suçlamasından görevden el çektirildi ve tutuklandı. Bu kararın düzeltilmesi üç yıl sürdü” diyor.

TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRECEK

Lykia World Antalya’yı devralarak tüm badirelere rağmen mücadele ettiklerini söyleyen Silahtaroğlu, “İşimize bıraktığımız yerden devam ediyoruz” diyor ve şunları söylüyor:

“2017 Eylül’den itibaren Lykia World Antalya Resort’u ve Links Golf sahası yeniden Silkar ailesinin işletme kültürü ile işletmeye başladık. Amacımız 2.5 km sahile sahip Lykia World Antalya’yı yeni Türkiye şartlarına uygun değişik konaklama türlerine ve misafir profiline göre yeniden projelendirmek, yeni yatırımlara ve yatırımcılara imkanlar açmak olacak.”

Silahtaroğlu’nun hedefi bölgede sağlık, golf, kongre turizmi çeşitlendirmesi ile yatak kapasitesini artıracak yatırımcılar bulmak. Bunun için yeni ortaklıklara açık olduklarını belirtiyor. “Birden fazla otel yatırımına imkan sunabilecek bir bölgedeyiz. Tahsisler 49 yıl uzatıldı. Hali hazırdaki 1200 yatak 4 bin yatağa kadar çıkabilecek durumda. Lykia World ailesi küllerinden yeniden doğuyor.”

Hızlı büyüme, uzun vadeli finansman imkanlarının kısıtlı olması ve turizmde yaşanan tehditler. Ortam kötü.

Türkiye’nin ilk turizm zincirlerinden birini yaratmak isteyen Silahtaroğlu ailesi küllerinden doğar mı? Zaman gösterecek.

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde