Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti kaç TL oldu?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti kaç TL oldu?

Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında hayata geçirdiği "dev projelerden" Osmangazi Köprüsü hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün bayram sonuna kadar ücretsiz olacağını söyledi.

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti kaç TL oldu?
16px
24px
01.07.2016 04:35
ABONE OLgoogle
Geçtiğimiz nisan ayında son tabliyesi konularak iki körfezin iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsü dün resmen hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan köprüden Ramazan Bayramı boyunca geçişlerin ücretsiz olacağını müjdeledi. Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 89 TL olacağını açıkladı.

İSTANBUL-İzmir arasındaki yolun 3.5 saate inmesini sağlayacak Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli ayağı olan ve Osmangazi Köprüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı törenle dün hizmete açıldı.

Yaklaşık 39 ay süren bir çalışmayla tamamlanan köprü dünyanın en büyük orta açıklığına sahip dördüncü köprü olma özelliği taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada köprünün Ramazan Bayramı tatili olan 9 gün boyunca köprüden geçişlerin ücretsiz yapılacağını müjdeledi. 

Açılış için köprünün Dilovası ayağında düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat, üstlenici firma yetkilileri, yabancı konuklar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Erdoğan törende yaptığı konuşmada Osmangazi Köprüsü’nün projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiği bir eser olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Temel atma töreninden son tabliyesine kadar tüm önemli safhalarda bizzat yer aldım. Son 13 yılda hayata geçirdiğimiz pek çok proje gibi bu proje de geç kaldı. En az 50 yıl önce yapmamız gereken işi bugün tamamlıyoruz. Elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi’yi rahmetle anıyorum. Osmangazi Köprüsü, Marmara Otoyol ringinin önemli bir parçası. Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz Çanakkale 1915 Köprüsü var. Kanal İstanbul projesi var. Bunu da hayata geçireceğiz.” 

AÇILIŞ 26 AĞUSTOS

Erdoğan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ise 26 Ağustos’ta açılacağını belirterek Avrasya Tüneli’nin açılışının da 26 Aralık’ta yapılacağını açıkladı. Erdoğan “Marmaray kimsenin aklında değildi, lafını yaptılar. Açıldığı 29 Ekim 2013’ten bugüne Marmaray’dan geçenlerin sayısı yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştı. Tüm bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı’nın üçüncü gerdanlığını dünyaya haklı bir eser olarak ortaya koyacağız. 4 gidiş 4 geliş ortasından da hızlı tren geçecek” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda “Müjdemiz ne? Önce yüklenici firmalara bu müjdeli gerçekleştirecekleri için teşekkür ediyorum. Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır. Ve ben girişimci firmalarımızın bu jestini aynı zamanda bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum” dedi. 
vakit nakittir dedik

Başbakan Binali Yıldırım da, bayram öncesi bir bayram yaşadığımızı dile getirerek Türkiye’nin teröre cevabını daha fazla üreterek kardeşçe bölüşerek vereceğini kaydetti. Yıldırım, şöyle konuştu: “Osmangazi Köprüsü sadece bu bölgeyi değil, İstanbul Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edecek. Bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştürecek. İşte medeniyet bu, vakit nakittir dedik, dünyanın sayılı projelerinden birini bugün hizmete veriyoruz. 50 yıl boyunca bu köprü yapıldı yapılacak diye zaman kaybettik.”

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ 89 TL OLACAK

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, köprü geçiş ücretinin 89 TL olacağını açıkladı.

Osmangazi Köprüsü bayramda ücretsiz

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır ve ben girişimci firmalarımızın bu jesti, aynı zamanda, inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum." ifadelerini kullandı.

10 BİN KİŞİLİK İFTAR

- Açılışı izlemek üzere halka ayrılan kısım ‘kadınlar’ ve ‘erkekler’ bölümü olarak ayrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanına ilan edilen başlama saatinden yaklaşık bir saat geç olarak 19.00 civarında helikopterle geldi. Yanında Arnavutluk Devlet Başkanı Edi Rama vardı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rama’yla el ele protokol alanına girdi.

- Tören alanında Atatürk, Erdoğan ve Yıldırım’ın posterleriyle beraber dev bir AKP Kocaeli İl Örgütü bayrağı asılıydı. 

- Protokol kısmında sık sık görevliler arasında tartışma ve itişmeler yaşandı.

- Tören sonrası 10 bin kişilik iftar verildi. İftarda papyonlu garsonlar servis yaptı.

39 ayda tamamlandı, 8 bin işçi çalıştı

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü hizmete girdi.

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.

Körfez geçişi 6 dakikaya indi

Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 6 dakikada geçilebilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde