Örtülü ödeneğin kontrolü Saray’a geçti

Örtülü ödeneğin kontrolü Saray’a geçti

Örtülü ödenek harcamaları artık Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir danışman tarafından kontrol edilecek.

Örtülü ödeneğin kontrolü Saray’a geçti
16px
24px
28.05.2016 15:27
ABONE OLgoogle
Örtülü ödenek harcamaları artık Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir danışman tarafından kontrol edilecek.

Sadece Başbakanlık ve istihbarat kurumlarına ait örtülü ödenek kullanım yetkisi geçen sene AKP’nin Meclis’ten geçirdiği torba yasayla Cumhurbaşkanlığı’na da verilmişti. Binali Yıldırım’ın başbakan olmasının ardından örtülü ödenekte yönetim Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki bir ismin kontrolüne bırakıldı.

Hürriyet’in dün gündeme getirdiği habere göre Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Maksut Serim hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başbakanlık’ın örtülü ödeneğini yönetecek. Serim, örtülü ödenek harcamaları konusunda karar verici olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanlığı döneminden beri yanından hiç ayırmadığı, Başbakanlık örtülü ödeneğini 12 yıl süreyle teslim ettiği Maksut Serim’i bu yıl başında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı’na atamıştı.

Sadece Başbakanlık tarafından kullanılan Başbakanlık örtülü ödeneğinin, Cumhurbaşkanlığı ile ortak kullanılması için yasa çıkarılmıştı. Bu düzenlemeden sonra hesaplarda, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık’ın neredeyse ‘başabaş’ kullanım yaptığı saptandı. Örtülü ödeneğin hangi amaçla harcandığı gizli kalıyor.

Örtülü ödenek harcamaları iki yılda yaklaşık yüzde 125 oranında arttı. 2014’ün ilk 4 ayında bütçeden 306 milyon lira örtülü ödenek harcaması yapılırken, bu rakam 2015’in aynı döneminde 519 milyon liraya, 2016’da ise 680 milyon liraya yükseldi. 2015 yılında 1 milyar 773 milyon lira örtülü ödenek harcaması yapıldı. Harcamaların aynı hızla devam etmesi halinde bu yıl örtülü ödenek giderleri 2 milyar lirayı aşacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde