Ormanlar fabrikaya kiralık

Ormanlar fabrikaya kiralık

Orman özelliğini yitirmiş, 2B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören yasa tasarısı Tarım Komisyonu’nda kabul edildi.

Ormanlar fabrikaya kiralık
16px
24px
16.03.2012 08:21
ABONE OLgoogle

Düzenlemeye göre tapuları orman sınırları içerisinde kaldığı için iptal edilen fabrika ve ticarethanelere, bu alanlar 29 yıla kadar kiralanabilecek. Orman alanları ayrıca, devlet üniversitelerine eğitim ve araştırma tesisi, YURTKUR’a da yurt yapması için bedelli olarak verilecek.

Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışını düzenleyen yasa tasarısında yapılan değişiklikle; tapuları orman sınırları içerisinde kaldığı için iptal edilen fabrika ve ticarethanelere, bu alanların 29 yıla kadar kiraya verilmesinin önü açıldı. Tasarıda yapılan değişiklikle devlet üniversitelerine eğitim ve araştırma maksatlı tesisler yapmaları için bedelli olarak orman alanlarının verilmesi kabul edildi.

TBMM Tarım Komisyonu’nda

CHP ve MHP’nin rayiç bedel oranının düşürülmesi ve orman köylüsü olan hak sahiplerinin başvurularında ücret alınmaması yönündeki önergeleri reddedilirken bir dizi değişiklik yapıldı. Buna göre 2B olarak tanımlanan araziler üzerindeki fabrika ve ticarethane niteliğindeki tesislerin 29 yıla kadar kiralanmasına olanak verildi. Devam eden davalar sonucunda kamulaştırma kararı verilmesi halinde de 29 yıla kadar kiralama olanağı devam edecek.

Üniversitelere tahsisi

Devlet üniversitelerine orman alanlarından bedeli karşılığında pay verilmesi sağlandı. Üniversitelerin yanı sıra Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) da yurt yapılması amacıyla orman alanı tahsis edilecek. Hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde