Orka Holding ikinci fabrikayı nereye kuruyor?

Orka Holding ikinci fabrikayı nereye kuruyor?

Damat, Tween ve D'S Damat'ın sahibi Orka Holding, Giresun'a ikinci fabrikayı kuruyor. Fabrikaya 10 milyonluk yatırım yapılacak. 350 kişiye istihdam sağlanacak

Orka Holding ikinci fabrikayı nereye kuruyor?
16px
24px
20.07.2014 11:52
ABONE OLgoogle
Erkek hazır giyimin önemli markalarından Damat, Tween ve D'S Damat'ın sahibi Orka Holding, Giresun'daki ikinci fabrikasını kuruyor. Giresun OSB'de 10 milyon TL'ye mal olacak yatırımla 350 kişiye istihdam sağlanacak.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Doğu Karadeniz'de toplam 900 kişilik istihdama ulaşacaklarını söyledi.

Bölgede sanayi kültürünü oluşturmak için 2005'ten bu yana büyük çaba sarfettiklerini belirten Orakçıoğlu ile şirketin yeni yatırımını ve gelecek planlarını konuştuk... 

 Rekabetin yoğunlaştığı perakende sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Aynı zamanda üretim de yapıyorsunuz. Her iki taraf da nasıl gidiyor? 

Orka, belli bir büyüklüğü geldikten sonra altyapıya 5 milyon TL'lik bir yatırım kararı aldık ve bunu uyguladık. Mağaza sayımız hızla artıyor. Buna paralel olarak üretimimiz de artıyor. Türkiye'deki alım gücünün artmasıyla birlikte ciromuz yükselen bir grafik çiziyor. Perakendede artış üretimde ikinci fabrikayı devreye almamızı sağladı. 

 Yeni yatırımınızdan bahseder misiniz? 

Giresun'daki ikinci fabrikamızı açıyoruz. OSB içinde 10 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçireceğimiz fabrika ekim ayında devreye girecek. Açılış gününü Ordu-Giresun Havaalanı'nın startına denk getireceğiz. 

 Burada kaç kişilik bir istihdam yaratacaksınız? 

350 kişiyi işe alacağız. İlk fabrikamızla birlikte Giresun'da 900 kişilik istihdam yaratmış olacağız. Her iki fabrikamızda da koleksiyonumuzun omurgasını oluşturan, tamemen know-how eseri üretim gerçekleştirilecek. Şu an İŞKUR'la temas halindeyiz. Elemanlara eğitim veriliyor. 

 Doğu Karadeniz sanayi kültürünün çok yoğun olmadığı bir bölge. Üretim için kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor musunuz? 

Giresun'da ilk fabrikayı 2005'te açtığımız zaman bölgede sanayi kültürünü oluşturmak için büyük emek verdik. Ürün ve üretim kalitesi oluşturma konusunda epey zorlandık. Kumaşçılardan ikinci kalite mal alıp, deneme üretimi yaptırdık. Ürünleri hayır kurumlarına bağışladık. Ancak bugün glediğimiz noktada hiçbir sıkıntımız yok. Bugüne kadar 4 bin kişiye eğitim verdik. Yeni fabrikaya da eğitimli işgücünü büyük oranda yetiştirmiş olduk. Bölgede böyle büyük bir istihdam yarattığımız için oldukça gururluyuz. Türkiye'nin üretimdeki gücünü dünyaya gösteriyoruz. 

Avrupa, "Made in Turkey" peşinde

Orka, Giresun'daki fabrikadan dünyaca ünlü markalara da üretim yapıyor. Orakçıoğlu, yabancı markaların son 5 aydır kendilerine üretim için yoğun talepte bulunduklarını söyledi. Markaların artık Made in Turkey logosuna büyük önem verdiğinin altını çizen Orakçıoğlu, "İtalya ve Uzakdoğu'nun yerini almaya başladık" dedi.

Dünya Bankası'nın Türkiye'nin tekstilden çıkması gerektiğini belirttiği raporu ise "çöp" olarak değerlendiren Orakçıoğlu, "Tekstildeki ihracat kilo başına 12 dolar. Hazır giyimde 20-25 dolara çıkıyor. Markalı hazır giyim ihracatında ise 45-50 dolar. Rapor tamamen masa başından bir bakış açısıyla hazırlanmış. Tamamen yanlış" diye konuştu.

230 mağazaya ulaşacak

Damat, D'S ve Tween markalarıyla hem yurtiçi hem de yurtdışında hızla büyüyen Orka'nın hedefi bu yılı 230 mağaza ile kapatmak. Orakçıoğlu, mağazaların 55'nin yurtdışında olduğunu belirterek, Norveç'ten Fas'a, Tunus'tan Romanya'ya 30'u aşkın ülkede faaliyet gösterdiklerini söyledi. Orakçıoğlu, grup cirosunun bu yıl 300 milyon TL'ye ulaşacağını açıkladı.

Türkiye istihdamda lider

Türkiye'nin alım gücünün her geçen yıl arttığını söyleyen Orakçıoğlu, bunun cirolara da yansıdığını belirtti. Orakçıoğlu, "Nisanda işsizliğin yüzde 9.7'den 9'a düşüşü incelendiğinde mart ve nisanda sisteme 1 milyonun üzerinde yeni işgücünün katıldığını görüyoruz. Yani 1 milyona ek olarak 150-200 bin kişiye daha iş imkânı yaratılmış durumda. Bunları iyi okumak lazım. Türkiye dışında hiçbir ülkede bu istihdamı yaratacak konum ve durum yok"dedi.
Özge Yavuz/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde