Ordu Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları gündeme getiren TV52 mühürlendi

Ordu Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları gündeme getiren TV52 mühürlendi

Ordu’da 25 yıldır yayın yapan TV52 televizyonunun binası “Eksikleriniz var” denilerek mühürlendi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzlukları gündeme getiren TV52 mühürlendi
16px
24px
14.03.2018 04:29
ABONE OLgoogle

Kanal Yöneticisi İsa Akçay ise mühürlenme nedenlerinin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz hakkındaki yolsuzluk haberleri olduğunu söyledi. Ordu’nun en eski yerel televizyonu Kanal 52, 30 çalışanıyla birlikte işsiz kaldı.

TV52 Yönetim Kurulu Başkanı İsa Akçay, televizyonda canlı yayındayken gelen Altınordu Belediyesi Zabıta ekipleri binaya girerek, binadaki son iki katta imar ve yangın talimatları eksik olduğunu, bunun daha önce belediye tarafından tebliğ edildiğini iddia etti. Elektriklerin kesilmesiyle televizyon yayınları durdurulurken, binadakilerin dışarı çıkmasının ardında bina belediye ekiplerince mühürlendi.

Akçay ise gerçeğin söylendiği gibi olmadığını, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz hakkındaki imar ve ihale yolsuzluklarını gündeme getirdikleri için televizyon binasının mühürlendiğini belirtti. Akçay, bahsi geçen eksikliklerin giderilmesin imkan tanınmadığını belirtirken, televizyon yöneticilerinden gazeteci Akın Çiçek ise 2 bin 530 çalışanın mağdur duruma düşürüldüğünü aktardı.

“Amaç denetim yapmak değil TV52’yi susturmaktır”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise yaptığı yazılı açıklamayla AKP iktidarında gazetecileri baskıyla, hapisle susturmanın olağan hale geldiğini belirtti. Sertel açıklamasında şunları kaydetti:

TV52, yirmi beş yıldır Ordu’da yayın yapıyor. Ancak halkın haber alma hakkı doğrultusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde imar ve ihalelerle ilgili yapılan bir takım yolsuzlukları gündeme getirince birilerini rahatsız ediyor. Kanal 52’nin uzun süredir bulunduğu binaya birbiri ardına denetimler başlıyor. Belirlenen eksikler giderilmesine rağmen son olarak binanın çatısı bahane edilerek televizyonun bulunduğu katlar mühürleniyor. Kanal sahibi çatıdaki eksikleri gidermek istemesine rağmen vinç kurmaya dahi izin verilmiyor. Bunun adı belediyenin görevini yapması değil düpedüz sansürdür. AKP dönemine muhalif medya için olağan hale gelen baskı kurma, sindirme ve hatta hapse atmanın bir örneği de Ordu’da yaşanmıştır. Amaç denetim yapmak değil TV52’yi susturmaktır. Halkın gerçekleri öğrenmesini engellemektir. 25 kişinin ekmeğiyle oynayarak Ordu’nun önde gelen televizyonu TV52’nin bulunduğu katların mühürlenmesini kınıyor, Belediye Başkanı’nın bu baskıcı kararı derhal gözden geçirmesini bekliyorum.

CHP LİDERİ’NDEN TV 52’YE DESTEK

Bugün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin grup toplantısında konuya değinerek şöyle dedi:

“TV 52 var, Ordu’dan yayın yapıyor. 25 yıldır yayında, bağımsız bir kuruluş. Belediyenin ihalelerdeki yolsuzluklarını söylüyor. 20 yıldır aynı binadalar. Şimdi binanın iskanı yok, diyorlar. İstenilenleri yapıyorlar. Ama TV 52'yi kapatıyorlar. Demokrasi anlayışları bu. Ordulu kardeşlerimize sesleniyorum: Sana bu kadarını da çok görüyorlar. Size düşen görev o belediye başkanını değiştirmektir.”

AKP’Lİ BELEDİYENİN YOLSUZLUKLARI HABER OLUNCA KANAL KAPATILDI

Kapısı AKP’li belediye tarafından mühürlenen Kanal 52 TV’nin Genel Müdürü Akın Çiçek, konuyla ilgili Odatv’ye konuştu. Kanal 52 TV’nin Genel Müdürü Akın Çiçek, son 6 ayda Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin imar ve ihale yolsuzluklarına ilişkin haberler yaptıklarını ve sonrasında kanalın kapısının mühürlendiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Son dönem de Büyükşehir belediyesiyle ilgili yapmış olduğumuz haberlerin, sayın belediye başkanını ve ekip arkadaşlarını rahatsız etmesinden dolayı, Türkiye’ye ilk kez örneği olmayacak şekilde bir televizyon kanalının ruhsat yenileme işlemini yapmadığı ve yangın mevzuatına uymadığı için kapısı mühürlenip ticari faaliyetleri ruhsat alana kadar men edilecektir ifadesiyle mühür vuruldu. Böyle bir uygulama ne Türkiye’de ne başka bir yerde görülmedi. 25-30 emekçi arkadaşımız da işsiz kalarak evlerine döndüler. Ne zaman yayına başlayacağımızı da bilmiyoruz.

Üstelik son iki yıldır da Ordu Büyükşehir Belediyesi ruhsatsız ve yangın mevzuatına uymadığını iddia ettiği bu kanalla kurumsal bir anlaşma imzalamış ve her ay ciddi bir para aktarmakta iken…”

20 YILLIK BİNAYI DENETLEMEK NEDEN ŞİMDİ AKILLARINA GELDİ

Akın Çiçek binanın neden mühürlenmesi ve yaşanan süreci şöyle anlattı:

“Öncelikle Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye denetleme ekibinden gelerek, binamızın yangın mevzuatına uygun olup olmadığına baktılar. 45 gün önce yapılan bu denetimden sonra, bize bir ay süre vererek yangın yönetmeliğiyle ilgili eksikliklerimizi tamamlamamızı istediler. Biz de kendi adımıza bütün bu eksiklikleri tamamladık. Ancak bu sırada da bina sahiplerinin yapması gereken iki duruma işaret etmişlerdi. Bir tanesi; çatının ahşap olduğundan yangınla ilgili mevzuata göre çelik olması ve izolasyon olması. Diğeri de yangın merdiveninin olması. Biz de binanın 20 yıldır burada olduğunu, 2007 yılındaki imar mevzuatına göre eski binalarda bu durumun söz konusu olmadığı yönünde bir hukuki yönde başvuru yapacağımızı söylememize rağmen, onlar ‘hayır çatıyı değiştirmeniz gerekiyor’ dediler. Biz de bunun üzerine kendi mimarımızla birlikte proje çizdirdik ve çatı yapmayla ilgili Altınordu Belediyesi’nden ve Büyükşehir Belediyesi’nden süre istedik. Buna da izin vermediler. Bu süreç uzayınca en son Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi’nin talimatıyla Altınordu Belediye zabıta ekiplerini göndererek, bizim binayı terk etmemizi, elektriği kesmemizi hatta jeneratörü bile kapatmamızı istediler. Biz de yayınımızı durdurmak zorunda kaldık.”

GAZETECİLER “KÖR, SAĞIR, DİLSİZ”

Akın Çiçek Kanal 52’nin kapatılmasıyla ilgili Ordu’daki dört gazeteci cemiyetinin de hiçbir şey yapmadığını ifade ederek, kendisinin bu derneklere üye olduğunu ancak bu süreçten sonra dördünden de istifa ettiğini söyledi. Akın Çiçek’in ifadeleri şöyle:

“Orduda 4 tane gazeteciler Cemiyeti var. Hiç biri bizimle ilgili bir refleks göstermedi üzücü olan bu. Ben saydığım bütün o 4 cemiyete üyeydim, yöneticisiydim istifa ettiğimi açıkladım. Bizi üzen Ordu’daki basının kör, sağır ve dilsiz olması… Ordu’daki 2 gazete dışındaki hiç kimse bu konuyla ilgili haber de yapmadılar.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde