Op. Dr. Berker Büyükgüral'dan yemine ihanet, hastalarının mahrem fotoğraflarını yayınladı!

Op. Dr. Berker Büyükgüral'dan yemine ihanet, hastalarının mahrem fotoğraflarını yayınladı!

Plastik Estetik Cerrah Op. Dr. Berker Büyükgüral’ın, hastalarının üstsüz fotoğraflarını çekip müşteri bulabilmek adına Instagram isimli sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı ortaya çıktı.

Op. Dr. Berker Büyükgüral'dan yemine ihanet, hastalarının mahrem fotoğraflarını yayınladı!
16px
24px
07.08.2020 08:56
ABONE OLgoogle

Sosyal medyayı ticaret aracı olarak kullanan doktorlar silsilesine bir yeni isim daha eklendi.

Plastik Estetik Cerrah Berker Büyükgüral’ın, hastalarının üstsüz fotoğraflarını çekip müşteri bulabilmek adına sosyal medyada yayınladığı tespit edildi.

Büyük tepki toplayan paylaşımlarla alakalı İzmir Tabip Odası, “mevzuata aykırı” değerlendirmesini yaparken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı’nın geçmişte benzer hususlarda birçok doktoru cezalandırdığı belirlendi.

MÜŞTERİ ÇEKMEK İÇİN YAPMADIĞI YOK

Op. Dr. Berker Büyükgüral’ın “instagram.com/drberkerbuyukgural” adlı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar, büyük rahatsızlık uyandırıyor.

Berker Büyükgüral’ın; burun, dudak, göğüs, kulak, kalça gibi bölgelere yaptığı cerrahi operasyonların hemen hemen tamamını Instagram hesabından paylaştığı görülüyor.

Keyfi olarak gerçekleştirilen ve fıtrata müdahale anlamını taşıyan operasyonlarıyla Büyükgüral, sosyal medyayı ticaret için kullanıyor. Doktor Büyükgüral, gerçekleştirdiği operasyonlarda hastalarının önceki ve sonraki  fotoğraflarını çıplak bir şekilde görüntüleyerek yayınlıyor. Berker Büyükgüral, güvenilirliğini artırmak için, magazin dünyasının tanınmış sîmaları ile birlikte çekilmiş olan fotoğraflarını da sosyal medya adresinde yayınlıyor. Yarıya yakını müstehcen görsellerden oluşan 1.037 adet fotoğraf paylaşımı yapan Büyükgüral’ın 34 bin takipçisi bulunuyor.

TABİP ODASI: "MEVZUATA AYKIRI, CEZA GEREKİYOR"

Müşteri çekmek için sosyal paylaşım adresini, cerrahi operasyon uyguladığı kadınların çıplak fotoğraflarıyla donatan Berker Büyükgüral gibi doktorlar hakkında İzmir Tabip Odası’ndan bağlayıcı bir açıklama yapılmıştı.

İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara, 2 Nisan 2017’de yaptığı açıklamada, Türk Tabipler Birliğinin 67. kongresinde kabul edilen kılavuz ile hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının internet ortamındaki sosyal medya paylaşımlarına yönelik dikkat etmesi gereken kuralları hatırlatarak, “İnternet ortamında hastanın izni dahi olsa tedavi öncesi, sonrası fotoğraf ve videolarının paylaşılması, muayene edilmeden tedaviye yönelik bilgi paylaşılması ve hastanın yönlendirilmesi mevzuata aykırıdır.” demişti. Hastaları doktora yönlendiren aracı sitelerin mevzuata aykırı olduğunu vurgulayan avukat Kara,  “Burada amaç hastanın yanlış yönlendirilmemesi ve mağdur duruma düşmemesidir. Bu hususlara dikkat etmeyenler için önce reklamın içeriğine göre para cezası uygulanması, tekrarlayanlar içinde 15 gün ila 6 ay arasında meslekten men söz konusu.” şeklinde konuşmuştu.

BAKANLIĞIN EMSAL TEŞKİL EDEN ‘CEZA’ KARARI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı’nın uhdesinde olan konu ile alakalı geçmişte doktorlara çok sayıda ceza kesildi. Son olarak 10 Mayıs 2016 tarihli toplantısında Reklam Kurulu Başkanlığı’nın, 2016/146 no’lu kararla Dr. Ali Dulum’u cezalandırmıştı.

Ali Dulum’un resmi internet sitesi ve sosyal paylaşım adreslerinde “Burun Estetiği”, “Yüz Germe”, “Göz Kapağı Estetiği”, “Dudak Dolgusu”,”Yüz Dolgusu”, “Botoks Merkezi” gibi başlıklar altında yer verilen ifadelere ve övgü içerikli takipçi yorumlarına dikkat çekilen kararda; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği gibi 6 mevzuatın çeşitli maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle ceza verilmişti. Sosyal medyayı reklam aracı olarak kullanan ve operasyon sonrası fotoğraf paylaşımı yapan Dr. Ali Dulum’la ilgili kararda, “6502 sayılı Kanun’un 63 üncü ve 77/12 nci maddeleri uyarınca anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.” sözlerine yer verildi.

BÜYÜKGÜRAL: "SADECE BEN DEĞİL HERKES YAPIYOR"

Konuya ilişkin görüştüğümüz Berker Büyükgüral, paylaşımların kendisine ait olduğunu teyit ederek, “Bu durumun mevzuata aykırı olduğu doğrudur ancak sadece ben değilim hemen hemen tüm hekimler buna uymuyor ve hastaların öncesi-sonrası fotoğraflarını paylaşıyor. Birçok genç arkadaşım da bu şekilde hastaları bilgilendirerek kendi maddi gelirlerini sağlıyor. Ancak yurt dışında bu yasak değil. Türkiye’deki mevzuatta böyle bir çelişki var.” dedi.

FARUK ARSLAN / YENİ AKİT GAZETESİ

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde