Onlar eski şirket ortakları: Bir de bakan var

Onlar eski şirket ortakları: Bir de bakan var

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile AKP’li Kırıkkale Belediye Başkanı Korkmaz, zanlılar Karaman ve Akman’la şirket kuran isimler. Bu dört ismin kurduğu şirketin bir diğer ortağı ise YİMPAŞ’ın sahibi Uyar

Onlar eski şirket ortakları: Bir de bakan var
16px
24px
02.09.2011 08:30
ABONE OLgoogle

1 Aralık 1998’de İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu’na yapılan başvuruya göre Nehir Medya Yayıncılık Filmcilik Tanıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kurucuları şöyle sıralanıyor: • Beşir Atalay • Zekeriya Karaman • Zahid Akman • Veli Korkmaz • YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın sahibi olduğu Atlas&Nehir İletişim AŞ.

Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağındaki “köstebek” tartışması büyüyor. Başkent kulislerinde söz konusu bakanın İçişleri Bakanı Beşir Atalay olduğu, Atalay’ın özel kaleminin AKP’li Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz’ı aradığı, bu yolla arama kararından Kanal 7 yöneticilerinin haberdar edildiği ileri sürülüyor.

Bu durum, Atalay ve Korkmaz’ın soruşturma kapsamında hapiste olan isimlerle aralarındaki eski ticari ilişkileri sorgulatıyor. 1998 yılında İstanbul’da faaliyete geçen bir şirketin kurucuları arasında AKP’li Atalay ve Korkmaz’la birlikte Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve eski RTÜK Başkanı Zahid Akman da bulunuyor. Dört ismin beşinci ortağı ise YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın sahibi olduğu başka bir şirket.

2009 yılında Kanal 7 yöneticilerini arayarak Deniz Feneri operasyonu kapsamında savcılığın şirketlerde yapacağı arama kararını önceden bildirdiği öne sürülen, ancak bu iddiaları yalanlayan AKP’li Belediye Başkanı Korkmaz’ın adı, 2004 yılında Almanya’daki YİMPAŞ soruşturmasında da geçiyor.

Almanya’nın aradığı başkan

Korkmaz, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’la birlikte bu ülkede dolandırıcılık suçlamasıyla aranıyordu. Korkmaz’la ilgili Darmstadt Savcılığı’nın 18 Şubat 2004 tarihli yazısında, “Bu şahıslar (Uyar ve Korkmaz’la birlikte toplam 5 kişi) hakkında dolandırıcılıktan Darmstadt Savcılığı tarafından tahkikat yapılmaktadır. Bunlar savcılık ve aynı zamanda Yabancılar Dairesi tarafından aranmaktadır” deniliyor. Korkmaz arandığı bu tarihten bir ay sonra, 2004 yerel seçimlerinde AKP’den Kırıkkale Belediye Başkanı seçildi. Almanya’daki Deniz Feneri e.V. davası kapsamında halen hapiste yatan Euro 7’nin Genel Müdürü Mehmet Gürhan da Almanya’daki YİMPAŞ şirketinde genel müdürlük yapan bir isimdi.

Atalay ANAR’ın başındaydı

Atalay’ın ise Karaman ve Akman’la kurucuları arasında olduğu şirketin diğer ortağı Atlas&Nehir İletişim AŞ ile de ticari ilişkisi bulunuyordu. 31 Aralık 1997 tarihinde Atlas&Nehir İletişim’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Dursun Uyar’ın bu şirketi, ANAR Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yüzde 99.4’üne sahipti. AKP için kamuoyu araştırmaları yapan bu şirkette Atalay hem yöneticiydi hem de pay sahibiydi. Atalay, ANAR’daki yüzde 0.4’lük hissesini, 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra kurulan AKP hükümetinde devlet bakanı olduktan 12 gün sonra sattı. 

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde