Önemli isimler var: İşte Türkiye’nin Medicileri

Önemli isimler var: İşte Türkiye’nin Medicileri

Türkiye’nin tanınmış iş insanlarından oluşan en önemli koleksiyonerleri, yeni mezun genç sanatçılara destek için harekete geçti.

Önemli isimler var: İşte Türkiye’nin Medicileri
16px
24px
26.11.2017 06:48
ABONE OLgoogle

Batman’dan Sakarya’ya 20 ildeki 31 üniversiteden 108 sanatçıya ait 116 eser, koleksiyonerlerin katkısıyla BASE’de buluşacak.

TÜRKİYE’nin yaşadığı büyük sıkıntıların yanında nefes aldıran, umut veren bir gelişme var. Sanata ilgi. Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi büyük grupların düzenlediği sanat etkinliklerinin yanı sıra sayıları hızla artan koleksiyonerler ve açılan müzeler müthiş bir sanat ekosistemi yaratıyor. “Bugünlerde iki yerde kuyruk var. Apple ile müze ve sergilerde.”

Bu sözleri söyleyen Türkiye’nin en önemli koleksiyonerlerinden Mudo’nun sahibi Mustafa Taviloğlu haklı. Rönesans döneminde sanatçıları destekleyen İtalyan Medici ailesi gibi Türkiye’nin “sanatı destekleyen varlıklı kişileri” yani “mesenleri” artıyor. Bu etkinliklerden biri de aralıkta yapılıyor. Üstelik gelecek için anlamlı bir etkinlik. Üniversitelerde sanat eğitimi alan son sınıf öğrencilerinin eserleri koleksiyonerler ve sanat piyasası ile bir araya gelecek.

ÖNEMLİ İSİMLER VAR

BASE adı verilen etkinliğin yaratıcısı, genç sanatçılara uzun yıllar verdiği desteklerle sanat piyasasında tanınan koleksiyoner Muhsin Bilge’nin oğlu Ali Bilge. Konuşmacı ya da jüri olarak destek veren isimler arasında ise önemli koleksiyonerler Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur, Erol Bilecik, Selman Bilal, Emin Hitay var... Kendisi de koleksiyoner olan Bilge, etkinliğe üniversitelerin çok büyük ilgi gösterdiğini söylüyor. Batman’dan Sakarya’ya kadar 20 ilde 52 üniversiteden 1000’e yakın eser başvurmuş. Bunlar içinden, 23 kişiden oluşan uluslarararası jüri, 108 sanatçıya ait 116 eseri seçmiş. Bu eserler Galata Rum Okulu’nda sergilenecek. Ali Bilge 21-24 Aralık’taki etkinlik için “HP, Intel, Kale Seramik ve TEB, Pegasus da destekliyor” diyor.

FİYATLAR UÇMUŞTU

Taviloğlu, Hitay, Bilal ve Uğur, BASE’in Türkiye’de sanatın gelişimi için büyük katkı yapacağına inanıyor. Mudo’nun sahibi Mustafa Taviloğlu, 1972’den itibaren koleksiyon yapmaya başladığını söylüyor. Bugün yaklaşık 3 bin eseri var. Taviloğlu, “Son 10 yıldır sadece genç sanatçıların işlerini alıyorum. Bu yüzden bu proje son derece heyecanlı” diyor.

Taviloğlu, Türkiye’deki sanat piyasasını ise şöyle yorumluyor: “Geçen yıllarda eser fiyatları biraz abartılmıştı, bu süreç koleksiyonerleri yabancı eser almaya da sevk etti. Şimdi fiyatlar normal seviyelere geldi.” Emin Hitay da 300’ün üzerinde esere sahip bir koleksiyoner. 2000’den sonra eserlerde aşırı bir fiyatlama olduğunu bu nedenle Türk sanatçıların eserlerini değil, yabancıları da almaya başladığını söyleyen Hitay, “BASE yeni sanatçılara ufuk açacaktır” diyor. Bil’s Gömlekleri’nin sahibi Selman Bilal, 2007’de İlhan Koman’ın küçük bronz heykeli ile koleksiyona başlamış. Koleksiyonu sadece Türkiyeli sanatçılardan oluşuyor. Bilal, “Bunun sebebi ülkemizden çıkan sanat üretimine destek olmak” diye konuşuyor.

SEKTÖR CILIZLAŞTI

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, sanatla ilgisinin İngiltere’de öğrencilik döneminde başladığını anlatıyor. Koleksiyonunu bir yatırım aracı olarak kesinlikle görmeyen Uğur, şöyle yorumluyor:

“2000 ortalarından itibaren fiyatlar bir dönem çok arttı. Sanat bazı kesimler için ticari emtia haline bile dönüştü. Bu yatırımcı profilli, kişilerin sanata ilgisini çok artırdı. Ancak 2009 krizinin etkisiyle fiyatlar düştü, önemli koleksiyonerler yurtdışına yöneldi. Sektör cılızlaştı. Tabii ki bu üzücü. Çünkü ülkemizde yetenekli ve motive bir ekosistem var ve hayat kaynağı koleksiyonerler.”

Dediğim gibi zor zamanlarda hayatı güzelleştiren tek şey sanat. Destek bu nedenle değerli!

Jale Özgentürk/Hürriyet

Yazının devamı için tıklayın  http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/jale-ozgenturk/turkiyenin-medicileri-40658274

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde