Önce ‘yapı kayıt belgesi’ verdiler, sonra yıktılar

Önce ‘yapı kayıt belgesi’ verdiler, sonra yıktılar

Üsküdar Belediyesi tarafından yıkılan Esentepe Camisi’nin bulunduğu alana, ‘imar barışı’ kapsamında ‘yapı kayıt belgesi’ verildiği ortaya çıktı. Avukat Cingil, “Yıkacakları bir alan için neden ‘yapı kayıt belgesi’ verdiler?” diye sordu

Önce ‘yapı kayıt belgesi’ verdiler, sonra yıktılar
16px
24px
08.10.2018 07:54
ABONE OLgoogle

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kirazlıtepe Mahallesi’nde bulunan ve halkın tepkilerine rağmen geçen hafta yıkılan Esentepe Camisi’nin, AKP iktidarı tarafından çıkartılan ‘imar barışı’ düzenlemesi kapsamında ‘yapı kayıt belgesi’ aldığı ortaya çıktı.

BirGün’e konuşan Avukat Onur Cingil, yıkım öncesi caminin Yapı Kayıt Belgesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alındığına dikkat çekerek, Üsküdar Belediyesi’nin açıkça yasa ve anayasayı çiğneyerek suç işlediğini vurguladı.

Belediye suç işledi

Avukat Onur Cingil, yıkım kararı sonrası 3 Ekim tarihinde, caminin bulunduğu parselde evi olan bir yurttaşın Esentepe Camisi’nin ‘imar barışı’ kapsamına alınması için, E-Devlet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğunu ve Yapı Kayıt Belgesi aldığını belirtti. Cingil, caminin bu belgeye rağmen yıkıldığını ve Üsküdar Belediyesi’nin suç işlendiğini vurguladı.  Burası Türkiye! Ak Partili belediye, camiyi gece yarısı yıktı

Bu belgeyi niye verdiler?

Yıkım öncesi Yapı Kayıt Belgesi’ni Esentepe Camisi’nin her yerine astıklarını belirten Cingil, buna rağmen belediyenin hukuk tanımazlığından geri adım atmadığını söyledi.

Cingil, “Eğer iddia ettikleri gibi kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verilemiyorsa ve ibadethane statüsünde olduğu için caminin belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan değil, müftülükten alınacaksa o zaman bu belgeyi niye verdiler?” diye konuştu.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Üsküdar Belediyesi’nin açıkça yasaları ve Anayasa’yı çiğnediğini kaydeden Cingil, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği resmi belgeyi tanımadılar. Belediye resmen suç işledi” dedi.

Avukat Cingil bu hukuksuzluğa karşı camileri yıkılan mahalle sakinlerinin suç duyurusunda bulunacağını aktardı.   Üsküdar'daki o cami Katar şeyhi için mi yıkıldı

Camii yıkıldı namaz sokakta kılındı!

Esentepe Camisi yıkılınca mahalleli önceki gün evden getirdikleri seccadelerle beton üzerinde cuma namazını kıldı. Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, mahalle sakinleri, “Bu olay insanları daha da birleştirdi, insanların arasındaki bağları daha da güçlendirdi. Biz namazımızı her yerde kılarız. Ama bunların yaptıkları yanlarına kalmaz” diye konuştu.

‘Cami alanı Katar Şeyhi’ne verilecek’ iddiası

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, katıldığı televizyon programında, caminin bulunduğu alanın Katar Şeyhi Temim bin Hamed Al Sani’ye verileceği iddiasını gündeme taşıyarak, “Cami alanının Katar’a verileceğine dair de iddialar var. Çok güzel bir yer, bu iddialar çok önemli” dedi.

Zeynep Kuray/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde