Önce 7 katı attı sonra temeli attı

Önce 7 katı attı sonra temeli attı

Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemle yerin altına doğru önce katların yapıldığı, son olarak da temelin atıldığı bir otel binası inşa ediyor.

Önce 7 katı attı sonra temeli attı
16px
24px
17.04.2011 11:52
ABONE OLgoogle

Tüketicinin nitelikli (lüks) konut tercihlerini belirlemek için yapılan bir araştırmada 'yatırım için alırım' tercihi ilk sırada yer aldı.'Kiradan kurtulurum' diyenler ise yatırımcı grubun ardından ikinci sırada. Ege Yapı'nın gerçekleştirdiği araştırma, site şeklinde inşa edilen ve maketten satılan markalı konutların müşterilerinin, kiracılardan daha çok yatırım amaçlı alıcılar olduğunu ortaya koyuyor.

Ege Yapı, İstanbul Bağcılar'da TEM Otoyolu'na 800 metre cepheli, Otocenter'a komşu 240 dönümlük arsayı Emlak Konut GYO'dan, hasılat paylaşımı karşılığı satın aldı. Şirket mimari projeyi hazırlarken orta ve orta üzeri gelir grubuna (C1 ve B) dahil 1.500 kişi üzerinde bir anket yaptırarak tüketici beklentilerini araştırdı. Buna göre 'yeni konut alma sebepleri' arasında yüzde 44 ile 'yatırım amaçlı alım' birinci sırada geliyor. 'Kiradan kurtulmak için' ev alacaklar ise yüzde 20 ile ikinci sırada. Yeni konut alma sebepleri arasında üçüncü sırada 'evini yenileme' şıkkı geliyor. Bunları sırasıyla 'daha konforlu bir evde oturma', 'çocuklarım için' diyenler, değişiklik isteyenler ve sosyal statü değiştirmek isteyenler izliyor. Ev almak için bölge seçiminde ise öncelikler işyerine ve şehir merkezine yakınlığı ile ulaşımının kolaylığı şeklinde sıralanıyor. 'Market gruplarından hangisinin yakın olmasını istersiniz?' sorusunda ise ilk sırayı Migros aldı.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Otocenter yanındaki arsada müşteri beklentisi doğrultusunda 45 katlı rezidans kulesi, konut, ofis, otel ve AVM'den oluşan karma bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi. İnşaat alanı 800 bin metrekare olacak projedeki hasılat beklentisi 1 milyar 325 milyon lira. 4 yerli ve 4 yabancı mimarlık ofisinin yarıştığı proje için Ege Yapı, Bünyamin Derman'ın çalışmasını seçti. Nitelikli konutların müşterileri yatırım amaçlı alıcılar olsa da İnanç Kabadayı, 'şehir içindeki konutlarda balon riski' görmüyor. Arz fazlalığından dolayı boş kalıp, değeri düşebilecek konutların ise şehrin dış çeperlerinde yapılan projelerde yaşanabileceğini düşünüyor.

ÖNCE 7 KATI YAPTI, SONRA TEMELİ ATTI

İnşaat mühendisi İnanç Kabadayı, şu anda Türkiye'de ilk defa uygulanan bir yöntemle yerin altına doğru önce katların yapıldığı, son olarak da temelin atıldığı bir otel binası inşa ediyor. İstanbul Dolmabahçe'de Başbakanlık Çalışma Ofisi'nin karşısında otel arsası, Samsunlu Tanrıverdi Holding'e ait. İnşaat tamamlandığında burada Hong Kong merkezli lüks otel zinciri Shangri-La 200 odasıyla hizmet verecek. Toplam 12 katlı otel binasının 7 katı yer altında yer alıyor. Yer altındaki katlar toplantı ve kongre merkezi olarak kullanılacak. İnanç Kabadayı'nın Zaman'a yaptığı açıklamaya göre, deniz ile arasında iki şeritli bir yol kadar mesafe bulunduğundan, deniz basıncından dolayı kazı yapılıp temelin atıldığı klasik yolla bu inşaatı yapmak mümkün olmadı. Bu sebeple inşaat toprak seviyesinde üstten alta doğru kat kat yapıldı. Kabadayı, "Almanya ve Rusya'da uygulanan sistemi Türkiye'de ilk defa, İTÜ ile birlikte başarıyla uyguladık." dedi.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde