Ömer Koç’un özel ziyareti

Ömer Koç’un özel ziyareti

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Koç'un özel uçakla giderek ziyaret ettiği sır mekan..

Ömer Koç’un özel ziyareti
16px
24px
20.09.2013 12:20
ABONE OLgoogle

Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti’nin keşfediliş hikayesi oldukça ilginçtir. Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler bu hikayenin başkahramanıdır. Yıl, 1958, aylardan Eylül...

Zamanın Başbakanı Adnan Menderes,Türkiye’nin en büyük barajlarından Kemer Barajı’nı hizmete açacaktır. Haberi alan Hayat Dergisi, muhabiri olan Ara Güler’i apar topar Aydın’a yollar. Validen bir araba ve bir şoför alan Güler çekimi tamamlayıncaya kadar karanlık bastırır, dönüş yolunda kaybolur. Nihayet bir dağ köyü bulup kahveye girer. Bakar ki, köylüler bir Roma sütun başlığı üzerinde iskambil oynuyor. Sabah olunca köyü şöyle bir gündüz gözüyle dolaşayım der ve gördükleri karşısında şaşkınlığı daha da artar. Lahitlerin içinde üzüm ezenlerle, hipodromda çift sürenlerle karşılaşır ve onları fotoğraflar. Bu köylüler Aydın’ın Karasu ilçesindeki Geyre köylüleridir. Dönüşte fotoğraflar, yurtdışında yaşayan arkeolog Prof. Dr. Kenan Erim’e ulaştırılır. Böylece Lidya uygarlığının başkentlerinden biri olan Afrodisyas keşfedilir.

Afrodisyas’ın tarihinin M.Ö. 3 bin yılına dayandığı söyleniyor. Verimli topraklarla çevrili bu şehrin değeri barındırdığı heykeltıraşlık ve felsefe okulundan geliyormuş. Anadolu’da birçok antik şehirde bulunan eserlerin de burada yapılıp gönderildiği biliniyor. 1960 yılından beri Afrodisyas’ta kazılar devam ediyor. Kazıların ancak 100 yılda tamamlanabileceği söyleniyor. Bu kazıların en büyük destekçisi ise Koç Ailesi tarafından kurulan Geyre Vakfı. Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç’un merhum kızı Sevgi Gönül, uzun yıllar vakfın başkanlığını yaptı. Vefatından sonra ise Sevgi Gönül’ün vasiyeti üzerine Ömer Koç vakfın başına geçti.

Ömer Koç, Afrodisyas’a büyük ilgi gösteriyormuş. Öğrendiğimize göre, kısa bir süre önce özel bir uçakla Afrodiyas’a gitmiş. Kendisine dostları da eşlik etmiş. Hatta yurtdışından profesör olan arkeolog bir dostuna da şehri gezdirip, kazılarla ilgili bilgi vermiş.

Orada özel bir yemek de veren Koç, hem kazı ekibine hem de dostlarına Divan Pastanesi’nden çikolata hediye etmiş.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde