Okyanus operasyonu yapan polislere operasyon

Okyanus operasyonu yapan polislere operasyon

2008 yılında yapılan Okyanus Operasyonu'nda görev alan polis müdürleri hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Okyanus operasyonu yapan polislere operasyon
16px
24px
22.05.2015 11:27
ABONE OLgoogle
17-25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından emniyette yaşanan tasfiyelere tepki olarak geçtiğimiz yılın nisan ayında istifa eden eski Bingöl Emniyet Müdürü ve GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin, bugün gözaltına alındı. Gözaltı listesinde ayrıca Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Anadolu Atayün'ün de olduğu öğrenildi

Gözaltına alındığını Twitter'dan duyaran Taştekin, gözaltında olduğunu belirterek ""Muhtemelen,konuşup gerçekleri söylediğimiz için. Sorun değil. Eyvallah." dedi. Üzerine, akla hayale gelmedik iftiralar atacaklarını bildiğini belirten eski emniyet müdürü, "Önemli değil. Ne yaptığımı/yapmadığımı ben de biliyorum herkeste biliyor. Eyvallah." ifadelerini kullandı.

'OKYANUS OPERASYONU'NU YAPAN POLİSLERE OPERASYON

2008 yılında yapılan Okyanus Operasyonu'nda görev alan polis müdürleri hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Avukatlar, Konya Adliyesi'nde gizli bir 'algı operasyonu' hazırlığı yapıldığını, Ulusal Yargı Ağı Portalı'na (UYAP) dahi girilmeden kanunsuz ve hukuksuz bir soruşturma yapıldığını deşifre etmişti.

Bu sabahki algı operasyonunun, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, suç örgütü liderliği yapmak, ihaleye fesat karıştırmak, ihaleye fesat karıştırmak suretiyle haksız kazanç elde etmek' suçlamalarıyla gözaltına alınıp tutuklanan ve Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 170 yıla yakın hapis cezasına çarptırılan Okyanus Şirketler grubu başkanı Nusret Argun'un başvurusu üzerine Ulusal Yargı Ağı Portalı'na (UYAP) dahi girilmemiş bu soruşturma kapsamında yapıldığı belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararıyla serbest kalan ancak davası Yargıtay'da temyiz aşamasında bulunan sanık Nusret Argun'un Konya Adliyesi'ne yaptığı şikayet üzerine başlatılan soruşturmada suçlanan polis müdürü Anadolu Atayün'ün avukatı Süleyman Küçüksucu, yaklaşık 9 aydır üzerinde çalışılan UYAP'a işlenmemiş soruşturmanın hukuka aykırı olduğu iddiasıyla dosyanın kapatılması için 04 Mayıs 2015 pazartesi günü Konya Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuştu.

ANADOLU ATAYÜN'E DE GÖZALTI KARARI

Eski Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Anadolu Atayün hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Gece Twitter'dan "Bu saatte otelin etrafında bulunduğunuza göre sabah birlikte çay içeceğiz herhalde. Oralarda bekleyip yorulmayın. Çağırsanız gelirim." diye yazan Atayün, Mersin'deki evine sabah polislerin geldiğini söyledi. Atayün, "Şimdi yazmasam havuzun yalancı kalemleri yine döktürüp günahlarına günah katacak. En iyisi doğru bilgiler verelim" diyerek gözaltı kararıyla ilgili bilgiler paylaştı. Operasyonun, bir kısmı Yargıtay'da cezaları onanmış, bir kısmının onanmak için dosyaları bekleyen "hırsız"ların şikayetiyle başladığını belirtti. Şikayet edenlerin suçları kabarık olduğu için onlara verilen bir sürü ismi de kendilerinin yanına eklendiğini vurguladı. Atayün, şu ana kadar da Ankara'da Komiser Samed Özcan, Konya'da polis memuru Mehmet Özmen ve Şanlıurfa'da polis memuru Yüvel Özışık'ın gözaltına alındığını belirtti.

Nusret Argun kimdir? Okyanus Operasyonu nedir?

1990'lı yıllarda simitçilik yaparak çalışma hayatına atılan Nusret Argun, ikbal basamaklarını hızla çıkarak 2000'li yıllarda 'kasamda 300 milyon tl var' diyebilecek bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Kamu ihalelerinde rakiplerini geride bırakıp hep kazanan Argun bir süre sonra Konya Emniyet Müdürlüğü ile Cumhuriyet Başsavcığılığı'na ulaşan çok sayıda şikayet dilekçesine konu oldu.

Konya Emniyeti, yasal çerçevede yürüttüğü teknik ve fiziki takiple yeterli delillerin toplanmasının ardından 2008 yılında Nusret Argun başta olmak üzere Okyanus Şirketler Gurubu ile bağlantılı çok sayıda ismi gözaltına aldı. "Haksız kazanç elde etmek için suç örgütü kurmak, bu amaçla kurulan suç örgütüne liderlik etmek, ihaleye fesat karıştırmak, ihaleye fesat karıştırmak suretiyle haksız kazanç temin etmek" gibi suçlamalarla mahkemeye sevkedilen zanlılar, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 5 yıldan 170 yıla kadar hapis cezalarına çarptırıldı. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi Nusret Argun'u 170 yıl hapisle cezalandırdı. Mahkemenin kararını Yargıtay'da temyiz eden Nusret Argun, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak 'tutukluluğun uzaması sebebiyle tahliye' talep etti. Argun, tahliye talebinin yerinde görülmesi üzerine 2014 başında hapisten çıktı.

Yargılamalar sırasındaki ifadelerinde "Konya emniyeti benden emniyet hizmetlerinde kullanılmak üzere araba istedi. İsteklerini yerine getirmedim o yüzden bana tuzak kurdular." diyerek kendini savunan Nusret Argun, tahliye olduktan sonra, daha önce hiçbir ifadesinde yeralmayan paralel yapı suçlamasını dillendirmeye başladı. 'Paralel yapı' suçlamasıyla Yeni Şafak'ta manşetlere çıkarılan Nusret Argun'un,Konya'da yayın yapan iktidara yakın yerel bir tv kanalının sahipleri olan avukatları ve aynı tv'nin yayın yöneticileri aracılığıyla 2014 yazında Ankara'da Adalet Bakanlığı'na götürüldüğü iddia edildi. Ankara'daki temasları sonrası KonyaCumhuriyet Başsavcılığı'na, 2008 yılındaki operasyonda görev alan polis müdürleri hakkında şikayet dilekçesi verdi.Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, sözkonusu dilekçe üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin "Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki şikayetlerinin 'başvuru yolları tüketilmemesi nedeniyle' kabul edilemez" hükmüne rağmen polis müdürleri ve bazı sivil isimler hakkında hukuksuz ve kanunsuz soruşturma başlattı.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde