Okumuş şartı kalkıyor!

Okumuş şartı kalkıyor!

Şirket yöneticilerinin dörtte birinin yüksek tahsilli olması” şartını kaldırıyor...

Okumuş şartı kalkıyor!
16px
24px
25.05.2012 07:26
ABONE OLgoogle

 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Ticaret Kanunu’yla ilgili şikayetleri dikkate alan hükümet, ‘şirket yöneticilerinin dörtte birinin yüksek tahsilli olması şartını’ kaldırıyor. Ortakların şirketten para almasını sağlayan madde de değişiyor. Şirket ortağı kâr avansına mahsuben kasadan borç alabilecek

1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu’yla (TTK) ilgili endişeleri artan iş aleminin, hükümete yaptığı değişiklik talepleri karşılığını buldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda iş dünyasıyla yapılan çalışmalarda, değişikliklerin ana çerçevesi belli olmaya başladı. Buna göre hükümet, yasada yer alan “şirket yöneticilerinin dörtte birinin yüksek tahsilli olması” şartını kaldırıyor.

Değişiklik çalışmasının koordinasyonunu üstlenen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, önceki akşam katıldığı İNTES’in geleneksel yemeğinde TTK’daki değişiklik çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. Yazıcı, yeni TTK’da yapılacak düzenlemeleri, Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ele alacaklarını belirtti.

Yazıcı, “Önümüzdeki hafta da Meclis’teki diğer gruplarla konuşuruz, ona göre de adım atarız” dedi. Son çalışmaların tamamlandığını da belirten Yazıcı, “Şirketlerin yöneticilerinin dörtte birinin yüksek tahsilli olmasını zorunlu tutan düzenlemeyi kaldırıyoruz. Çünkü bunun, şirketlerin yapısının güçlü olmasıyla bir alakası yok” diye konuştu.

Yazıcı ayrıca “Şirket ortaklarının şirketten para alması konusu var. Bazen, ‘Şirket benim, neden almayayım?’ anlayışı oluyor. Ama öyle değil. Siz bir yapı kurdunuz. Size ait bir parayı tahsis ediyorsunuz ama geliyorsunuz bir süre sonra ’Kızımı evlendiriyorum, buradan para alacağım.’ Bu kanun, bunu yasaklıyor. Bugün yürürlükte bulunan kanunda da var ama biz bu alandaki kaygıları giderici formül geliştirdik. Biraz daha yumuşatıyoruz. Şirket ortağı kâr avansına mahsuben borç alabilecek” dedi.

Yazıcı, 25-30 maddede değişiklik hazırlıkları olduğunu ekledi.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde