Okumak için nehirden böyle geçiyorlar

Okumak için nehirden böyle geçiyorlar

Öğrenciler, köprü bulunmaması nedeniyle Elmalı Nehri'ni yürüyerek aşıp ilçedeki okula ulaşıyor.

Okumak için nehirden böyle geçiyorlar
16px
24px
05.01.2010 23:01
ABONE OLgoogle

Ağrı'nın Tutak ilçesi Adakent köyünde erkek öğrenciler, köprü bulunmaması nedeniyle Elmalı Nehri'ni yürüyerek aşıp ilçedeki okula ulaşıyor.

Adakent Köyü İlköğretim Okulunda 5. sınıfa kadar eğitim alan öğrenciler, ikinci kademe eğitim için Tutak Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna devam ediyor.
Köy ile Tutak ilçesi arasında kara yolu ya da köprü bulunmaması nedeniyle erkek öğrenciler, eğitimlerini sürdürebilmek için Elmalı Nehri'nden geçerek kendilerini yol kenarında bekleyen okul servislerine biniyor.

Yatılı eğitim alan öğrenciler, her pazartesi sabahı okula giderken ve cuma akşamı evlerine dönerken nehri yürüyerek geçmek zorunda kalıyor.
Köydeki büyüklerin yardımıyla nehri geçen çocuklar, kış aylarında soğukların, ilkbahar mevsiminde ise debisi yüksek sudan geçmenin sıkıntısın ı yaşıyor.
Adakent Köyü Muhtarı Abdulkerim Kutluay, köprü bulunmaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını, yıllardır bu nehirden geçerek ilçeye ulaştıklarını söyledi.

Köprü yapımına 13 yıl önce başlandığını ancak tamamlanmadığını ifade eden Kutluay, kendilerinin de ilçeye gitmek için nehirden geçmek zorunda kaldığını ancak en büyük sıkıntıyı öğrencilerin yaşadığını bildirdi.
Kutluay, özellikle kış mevsiminde öğrencilerin büyük güçlükle okula gittiğini kaydetti.

Adakent köyündeki kızlar ise ilköğretim 5. sınıftan sonra okula gidemiyor.
Okula gitmek isteyen 9 kız adına konuşan Melek Saf, köylerinde sadece erkeklerin okula gidebildiğini, köprü yapılması durumunda kendilerinin de eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

Saf, köydeki birçok kızın okula gitmediği için erken yaşta evlendirildiğini belirtti.
Tutak Kaymakamı Gürbüz Saltaş ise çocukların mağduriyetinden haberdar olduklarını ifade ederek, "Konuya vakıfız. Vali bey ile görüştük. Teknik çalışmalarımız tamamlandı. İklim şartları nedeniyle şu an müdahale edemiyoruz. Köprü yapımı 2010 programındaki önceliklerimiz arasında yer alıyor. 13 y ıl önce atılan köprünün temeli kullanılmayacak. Yerine çelik modelli köprü yapacağız" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde