Okluk'taki yazlık sarayın ihalesi ne oldu?

Okluk'taki yazlık sarayın ihalesi ne oldu?

İki gündür Okluk yazlık sarayı için Marmaris’te 40 bine yakın sığla ve çam ağacının kesildiği haberlerini okuyoruz. Marmaris Kent Konseyi öncülüğündeki STK’lerin açıklama yapmasına dahi izin verilmedi.

Okluk'taki yazlık sarayın ihalesi ne oldu?
16px
24px
04.03.2018 10:27
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Yazlık sarayın ihalesi ne oldu? 

Marmaris Okluk’ta inşaatı süren yazlık saray Cumhurbaşkanlığı’nın 2018 yılı bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme geldi. 

Tarih 31 Ekim 2017’ydi.

O gün, İzmir milletvekili Musa Çam ile Muğla milletvekili Nurettin Demir, bu yazlık sarayın bütçeye maliyetini, uğruna kaç ağaç kesileceğini, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’ya sordu. 

Kasırga, Okluk’ta yaptırılan saray için kaç ağaç kesileceği sorusunu cevapsız bıraktı. Diğer soruya ise şu yanıtı verdi: “Burası için altyapı, çevre duvarı, peyzaj, dere ıslahları, güvenlik binaları, sondaj çalışmaları, etüt ve projelendirme için bir ihale yaptık, 12 milyon 125 bin TL harcadık.” 

İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, bu tutarı -doğal olarak- düşük bulmuş olacak ki, “İnşaat dahil mi” diye sordu. 

Kasırga şu karşılığı verdi: 

“İnşaatla ilgili bütün işlemler TOKİ tarafından yapılacaktır, TOKİ’ye yazdık.Projeler bittikten sonra ana ihale yapılacak; henüz, takdir edersiniz ki ortayaçıkmış proje ve yapılmış bir ihale olmadığından yanıltıcı bir bilgi vermemekadına rakam telaffuz edemiyorum.” 

Bu oturumdan 15 gün önceki yazımızda Okluk’ta yükselen yazlık konut ile ilgili mimari projenin detaylarına yer vermiştik. Hatta inşaatı, saray müteahhidi Rönesans’ın kardeş şirketi REC’in yaptığını da... 
Aradan beş ay geçti. İki gündür Okluk yazlık sarayı için Marmaris’te 40 bine yakın sığla ve çam ağacının kesildiği haberlerini okuyoruz. Marmaris Kent Konseyi öncülüğündeki STK’lerin açıklama yapmasına dahi izin verilmedi. 

Belli ki bu süre zarfında Okluk’taki yazlık saray inşaatı ilerledi. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga’nın TOKİ’ye atfen söylediği ihale de açılmış olmalı. Peki 300 kişinin aynı anda konaklayabileceği, hobi ve eğlence alanları da bulunan, dört ana bloktan oluşacak, en büyük blokun 3347 metrekare olarak çizildiği yazlık yerleşke ihalesi ne zaman açıldı? 

Daha doğrusu, TOKİ bu ihaleyi açtı mı? Açtıysa, inşaat sürerken ihale açılır mı? Proje maliyeti ne kadar? Kim kazandı?

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde