Ogün Samast da serbest kalacak

Ogün Samast da serbest kalacak

Yargıtay’ın kararına göre, Hrant Dink cinayeti ve Zirve Katliamı davalarında, şüpheliler için “terör örgütü” tanımı yapılmazsa, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal gibi sanıklar serbest kalabilecek.

Ogün Samast da serbest kalacak
16px
24px
05.01.2011 10:37
ABONE OLgoogle

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Yargıtay’ın, CMK’nın tutukluluk sürelerini düzenleyen ve 31 Aralık’ta yürürlüğe giren 102. maddesine yönelik kararlarıyla başlayan tartışma boyutlandı.

Yargıtay’ın kararına göre, Hrant Dink cinayeti ve Zirve Katliamı davalarında, şüpheliler için “terör örgütü” tanımı yapılmazsa, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal gibi sanıklar 1 yıl sonra serbest kalabilecek.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink davasının açıldığı dönemde, sanıklar hakkındaki “terör suçu” nitelemesini kabul etmeyerek iddianameyi iade etmişti. İddianame, itiraz üzerine kabul edilmişti.

Yargıtay’a tepki

102. maddeye göre, devlete karşı işlenen suçlarda azami tutukluluk süresini 10 yıl olarak belirleyen Yargıtay’ın kararı, mafya ve uyuşturucu suçlarındaki azami sürenin sadece 5 yıl olarak belirlendiğini de ortaya koydu. Buna göre, örneğin, örgütlü biçimde uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir sanık, en fazla 5 yıl tutuklu tutulabilecekken, Samsun, Ankara ve İstanbul’da açılan bazı davalarda olduğu gibi, Mahir Çayan gibi devrimci önderlerin posterini bulundurduğu için örgüt üyeliği ile suçlanan sanıklar, 10 yıla kadar tutuklu yargılanabilecek.

Yargıtay’ın tüm dairelerinin, birbiriyle çelişmeyen kararlara imza atmasının altında, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, daha düzenlemenin yürürlük tarihi bile gelmeden, önünde dosya bulunmadan aldığı istişari kararın bulunduğu ortaya çıktı. Genel Kurul’un görüş bildirmesinin hukuki olmadığını savunan bazı çevreler, Yargıtay’a tepki gösterdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde