Öğer'e göre Erdoğan'ın yaptığı en iyi şey

Öğer'e göre Erdoğan'ın yaptığı en iyi şey

Almanya Sosyal Demokrat Partisi eski Milletvekili ve ünlü turizmci işadamı Vural Öger, Anayasa Paketi'ne destek verdi. Yargı ve ordunun her dönem demokratikleşmeye köstek olduğunu söyleyen Öger, CHP ve MHP'yi eleştiriyor

Öğer'e göre Erdoğan'ın yaptığı en iyi şey
16px
24px
05.09.2010 10:53
ABONE OLgoogle

Avrupa Parlamentosu Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) 7. dönem Milletvekili, Avrupa Parlementosu eski Dış İşleri Komitesi üyesi, 40 yıldır Almanya'da yaşıyor.. Türkiye'nin uluslar arası alandaki en ünlü turizmcisi Vural Öger 12 Eylül'deki referandumu SABAH'a değerlendirdi.

Almanya'da Milletvekilliği yaptığı için Türkiye'deki referandumda oy kullanamayacak olan Öger, "Anayasa değişiklik paketinin altına birkaç madde dışında imzamı atarım" diyor. Yargı ile ilgili maddeler konusunda tereddütleri olduğunu söylese de çarpıcı tespitlerde bulunuyor.

Cumhuriyet kurulduğunda ordu ve yargıya koruma vazifesi yüklendiğini anlatan Öger, "Bir yerde ordu bir yerde yargı her zaman demokratikleşme sürecine genellikle köstek olmuşlardır. Yargıda geçmişte hükümetlerin aldığı olumlu kararlarda bile ideolojik görüşlerden dolayı yürütmede durdurmalar oldu. Genellikle alınan kararlar Yargıtay'da bloke edildi. Dolayısıyla hükümetin feryadını ben çok iyi anlıyorum.Eğer şu ülkede yargı ve askeri vesayet bitip, despot devlet yapısından kurtulunacak ve halkın iradesiyle yaşayacak bir demokrasi kurulacaksa AK Parti'den başka bir parti yok şu anda bunu yapacak" diye konuşuyor. İşte Vural Öger'in sorularımıza verdiği yanıtlar....

Anayasa Paketi'ni incelediniz mi? Nasıl buldunuz?

Ben Anayasa değişiklik paketini okuyunca özgürlük, demokrasi, sosyal haklar konusundaki bütün şartlara 'evet' diyorum. Hemen altına imzamı atarım. Sadece yargı ile ilgili bazı teredütlerim var tabii. Ama ben bu referanduma 'şartlı evet' diyorum. Ben bu referandumu büyük bir Anayasa reformu önündeki referandum olarak görüyorum. Eğer şu ülkede yargı ve askeri vesayet bitip, despot devlet yapısından kurtulunacak ve halkın iradesiyle yaşayacak bir demokrasi kurulacaksa AK Parti'den başka bir parti yok şu anda bunu yapacak.

Yargı ile ilgili maddelerde neden sakıncalarınız var?

Aslında şunu hatırlatmakta fayda var. Osmanlı İmparatorluğu çöküp, başkent işgal edildiğinde büyük bir travma yaşandı. Cumhuriyet bu travmayı yaşamış insanlar tarafından kuruldu. Atatürk de buna dahil. Cumhuriyet kurulduğunda halkın yüzde 4'ü okuma yazma biliyordu. Bunun manası 400 bin Türk okuma yazama biliyordu. Bunların 300 bini de İstanbul'da oturuyordu. Cumhuriyet böyle bir Türkiye'de kuruldu anlayacağınız.

'Demode milliyetçilik ülkeyi fakirleştirir'

'Hayır' diyenlerin neden hayır dediğini düşünüyorsunuz?

Örneğin, CHP ve MHP... MHP dünün partisi. Avrupa'da iki tane dünya savaşına yol açmış demode olmuş eski Avrupa milliyetçiliğinin bir kopyasıdır. Bunlar 1930'lardan kalan zihniyetler. 1945'te Avrupa'da milliyetçilik bitti. 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' diye yola çıkarsanız hiçbir yere varamazsınız izole olursunuz. Eski fakir Türkiye'ye dönersiniz.

'Alaturka referandum oldu'

Referandum sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Referandum kampanyası alaturkalaştırıldı. Partiler bu süreci seçim kampanyası haline getirdi. Bence referandum yerine bu süreç Meclis'te bitmeliydi. O yüzden yöntem doğru olmadı diye düşünüyorum. Ben AK Parti'nin 8 senelik döneminde Türkiye'ye getirdiği artıların bilincindeyim. Bunu da takdirle karşılıyorum. Ekonomik açıdan ülke büyük bir ivme kaydetti. 2002-2010'da kişi başına gelir 4 kat arttı. Bence Başbakan'ın gereksiz polemiklere girmesine hiç gerek yok. Başbakan dünya çapında saygı duyulan bir lider.

'Sokaktaki Hans ikna edilmeli'

Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakereleri sürüyor. Sizce AB bizi ne zaman alır?

Bakın size birşey anlatayım... Sene 2002... Birgün bana Otto Shilly telefon etti, Chirac ile Schröder'in zirvesine davet etti. Zirvede Chirac'a Türkiye'yi anlattım. Bana 'Türkiye'de kimi tanıyorsan söyle, acele etmesinler. Ben Türkiye'nin AB üyeliğine hazırım ama halk hazır değil' dedi. Türkiye'nin yapacağı şey Avrupa'da iyi bir iletişim stratejisi uygulayıp, sokaktaki Hans'ı Jack'ı kazanmak olmalıdır. Yoksa bu iş ince uzun yolda yavaş yavaş gider. Bugünden yarına üyelik olmaz.

'CHP 1930'ların kafasında sosyal demokrat olamaz'

Peki bir sosyal demokrat olarak CHP'yi bu süreçte nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kimse kusura bakmasın son dönemlerin CHP'si sosyal demokrat bir parti değil. Ulusal bir parti. CHP'nin en büyük sorunu aynı Araplar'daki gibi... Araplar her zaman 8. yüzyılın güzel müslümanlığına dönelim derler. Bunlar kurtuluşu Cumhuriyet'in kuruluş ideolojisinde sarılmakta görüyolar. Statükocular. Bir sosyal demokrat parti statükocu olamaz. Avrupa'da da sosyal demokratlar devletçi zihniyeti bıraktılar. Bizde hala devletçi zihniyet var. Askere ve yargıya verilen rol belki 1930'larda olması gerekiyordu ama 2010'a geldik. CHP hala bu statükoyu korumak istiyor. Türkiye değişti, toplum değişti, dünya değişti. CHP bu değişikliklere ayak uydurakta zorluk çekiyor. Bazıları ile konuşuyorum, hala 'Etibank'ı Sümerbank'ı yeniden kuracağız' diyenler var. Şaşırdım kaldım. Türkiye'deki şu ekonomik kalkınmadaki dış sermaye ve özel sektörün rolü bariz değil mi? Nereye baksanız özel sektörün yatırımları ile Türkiye bir şantiye haline döndü. 2007 seçimleri öncesinde Avrupa Perlementosu Sosyal Demokratlar Başkanı 'Türkiye'ye git rapor hazırla' dedi. Dönünce grup toplantısında konuştum. Bana CHP'nin seçim kampanyasında insan hakları, demokrasi, AB, serbest piyasa ekonomisi hakkında ne dediğini sordular. Seçim kampanyasında bunları hiç konuşmadığını, devamlı irtica ve türban konusunun malzeme yapıldığını söyledim. Başkan dedi ki, 'AK Parti'yi ben sosyal demokratlara daha yakın buluyorum.' CHP'nin bir karar vermesi lazım. Ya Cumhuriyet değerlerine sarılıp Çankayalıların filan tuttuğu yüzde 13'lük marjinal bir parti olacak ya da toplumu kucaklayıp halk sol partisi olacak. Ak Parti'nin avantajı halkı iyi tanıyor olmasıdır.

'AB'ye onurlu girelim' diyorlar

Programlarını nasıl buldunuz? CHP 'AB'ye gireceğiz ama onurumuzla gireceğiz' diyor.

Hangi üye onursuz girdi? Böyle şey olur mu?

'Oger Tur'u satarak ölümsüzleştirdim'

Birazda işlerinizden konuşalım... Şirketinizi Thomas Cook'a sattınız. Ne yapıyorsunuz şimdi?

Oger Grubu içinde 6-7 şirket var. Ben bunlardan birini sattım. Böylece Oger Tur'u ölümsüzleştirdim ve kurumsallaştırdım. Şimdi Thomas Cook'taki pozisyonumdan dolayı bu dev kuruluşun Türkiye'ye daha fazla turist getirmesinde etkili olacağım.

Erdoğan'ın yaptığı en iyi şey orduyu kışlaya sokmak

Yargı bu travma içinde mi oluştu?

Bir yerde ordu bir yerde yargı genellikle demokratikleşme sürecine köstek olmuşlardır. Yargıda geçmişte hükümetlerin aldığı olumlu kararlarda bile ideolojik görüşlerden dolayı yürütmede durdurmalar oldu. Genellikle alınan kararlar Yargıtay'da bloke edildi. Dolayısıyla hükümetin feryadını ben çok iyi anlıyorum. 367 kararını hatırlayın. Bu Türk yargısının en büyük ayıbıdır. O yüzden Başbakan Erdoğan'ın yargının devlet içinde bir devlet yapısı oluşturması baskısından kurtulma arzusunu meşru görüyorum. Burada yanlış olan halkın önüne özgürleşme ve demokratikleşme içeren paketi koyarken yargı reformunu da sunmak. Karışık bir hale getirmek işi. Yargı ile ilgili maddelerde bazı sakıncalar var. Yeni durumda hükümet bu defa yargıya hükmedebilir. Bugün bu AK Parti'nin yararına olabilir ama 5-10 sene sonra tam tersi de olabilir. Bence AK Parti'nin en büyük icraatlerinden birisi orduyu tekrar kışlaya sokması oldu. Almanya'da hiçbir Genelkurmay Başkanı'nın adını duymadım.

Dilek Güngör/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde