Ödeme süresine bakmadan elektrikleri kesiyorlar

Ödeme süresine bakmadan elektrikleri kesiyorlar

İstanbulluların son aylarda en çok şikayetçi oldukları konulardan biri elektriklerinin habersiz bir şekilde kesilmesi

Ödeme süresine bakmadan elektrikleri kesiyorlar
16px
24px
12.03.2014 08:00
ABONE OLgoogle
Elektrik kesme yönetmeliğine göre son ödeme gününde borcunu ödemeyen abonelere son ödeme tarihini izleyen beş iş günü içerisinde bildirimde bulunularak kesme ihbarı bırakılması gerekiyor.

İstanbulluların son aylarda en çok şikayetçi oldukları konulardan biri elektriklerinin habersiz bir şekilde kesilmesi. Borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların kapısına elektrik kesme timleri dayanırken yasal süre dolmadan ve  ihbar yapılmadan elektrikleri kesilen yüzbinlerce abone durumdan rahatsız. Uzmanlara göre firmalar 20 lira olan açma kapa ücreti için bu uygulamayı yapıyor.

Son 2 aydır İstanbul’da borcunu son ödeme tarihinde ödeyemeyen birçok hane ve işyerinin elektrikleri kesiliyor. Cengiz Limak Kalyon Elektrik Dağıtım Şirketi’ne bağlı 150 kişilik elektrik kesme timi, ev ve işyerlerini dolaşarak borcunu geciktiren abonelerin elektriğini kesiyor. Bu şekilde on binlerce hane ve işyerinin elektriği kesilirken aboneler şirket çalışanlarının usulsüz işlem yaptığını ileri sürüyor.

Son ödeme tarihinde borcunu ödeyemeyen aboneler, şirket çalışanlarının ertesi gün ihbar yapmadan elektriklerini kestiklerini söylüyor. Elektrik kesme yönetmeliğine göre ise son ödeme gününde borcunu ödemeyen abonelere son ödeme tarihini izleyen beş iş günü içerisinde bildirimde bulunularak kesme ihbarı bırakılması gerekiyor. Fatura bedeli bildirimi takip eden beş iş günü içerisinde ödenmediği takdirde abonenin elektriği kesiliyor. İstanbul’da bulunan 4,2 milyon abonenin yüzde 65’i faturalarını zamanında öderken yüzde 20’ye yakın kesimin ise ödemeyi 15 gün civarında geciktirdiği belirtiliyor. İstanbul’da her ay elektriği kesilen abone sayısı ise yaklaşık 100 bin kişi.

Elektrik faturası borcunu son ödeme tarihinden önce ödemediği için bir gün içinde evinin elektriğini kestiklerini belirten A.B., çalışanlar tarafından kesim için kendisine elektrik kesme ihbarının olmadığını söylüyor. Şirket çalışanlarının usulsüzce işlem yaptığını savunan A.B., “Borcumu ödemeyince ertesi gün elektriği kesmişler. Yazılı bir belge de bırakmadılar. Usulsüz bir şekilde işlem yapılmasına rağmen 20 lira da hat açma kapama ücreti tahsil ettiler.” diyor.

Elektrik kesme işleminin art niyetli olarak yapıldığını düşünen S.Ş. ise son ödeme gününde borcunu ödemesine rağmen elektriğin yine de kesildiğini söylüyor. Dağıtım şirketinin uyguladığı politikanın yanlış olduğunu savunan S.Ş., şirket çalışanlarının halkı zor durumda bırakan usulsüz işlemlerden bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söylüyor. Fatih’te esnaflık yapan F.T. de işyeri elektrik faturası borcu için evinin elektriğinin de kesildiğini belirterek, birçok esnafın benzer sıkıntılar yaşadığını ifade ediyor.

Elektrik dağıtım şirketlerinin hukuksuz bir politika izlediğini kaydeden Tüketici Uzmanı Avukat Hüseyin Sami Çaprak ise yönetmeliğe aykırı bir şekilde elektriği kesilen abonelerin tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini söylüyor. Şirketlerin elektrik açma kapama ücreti olarak 20 lira aldığını belirten Çaprak, bu yüzden abonelerin elektriğinin çabucak kesilmek istendiğini söylüyor.

Bu ücretin şirketler için ek gelir olduğunu dile getiren Çaprak, “Elbette borcunu ödemeyen tüketicilere gerekli yaptırımlar yapılmalı. Ancak bu yaptırımlar usulüne uygun ve borcun tahsilini kolaylaştırmak için yapılmalı. Borcunu ödemeyen aboneye zaten gecikme zammı yansıtılıyor. Üstüne bir de açma kapama ücreti alınması gereksiz bir uygulama. Vatandaşlar mağdur edilerek firmalara ek gelir oluşturuluyor.” diyor.

Abdülkadir Cembekli/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde