Odalara Gezi darbesi

Odalara Gezi darbesi

Gezi olayları sırasında Hükümet’in tepkisini çeken meslek odalarında aidatlar düşecek, yönetimlerin görevden alınması kolaylaştırılacak

Odalara Gezi darbesi
16px
24px
26.10.2013 09:48
ABONE OLgoogle

Taksim’de başlayan ardından da tüm yurda yayılan Gezi Parkı Eylemleri’ne yönelik düzenlemeler devam ediyor.

Hükümet, Gezi Parkı Eylemleri’ne destek verdiği için ağır bir şekilde eleştirilen sivil toplum örgütlerine “disiplin” getirilmesi için düğmeye bastı. Hâlen üzerinde çalışılan düzenleme ile oda ve borsalar başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin harcamaları kısılırken, Meclislerine de oda yönetimini görevden alma yetkisi verilecek. Bu da, seçimle gelen sivil toplum örgütlerinin “meclisleri” tarafından düşürülme riskini beraberinde getirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yıllardır gündemde olan oda ve borsaların gelirlerine neşter vurmak için harekete geçti. Bunun için esnaf, sanatkar ve işadamı örgütlerinin teşkilat yapılarında önemli değişiklikler getiren bir taslak çalışma hazırlandı. Taslak ile, sanayi, ticaret ve esnaf odalarının görevleri, gelirleri, harcamaları, yapıları başta olmak üzere birçok alanda değişikliğe gidiliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile aidatlara sınırlamalar getiriliyor. Harcamalar konusunda da yine oda başkanları ile yönetim kurulu üyelerine belirli limitler getiriliyor. Bu çerçevedeki sivil toplum kuruluşların hesaplarının daha şeffaflaşması sağlanacak.

GÖREVDEN ALMA DAHA KOLAY
Hâlen üzerinde çalışılan düzenlemede oda ve borsaların yönetimlerinin görevden almalarına yönelik de değişiklikler yapılacak. Mevcut sistemde, oda ve borsaların denetlenmesi ve görevden alınmaları mahkeme kararları ile mümkün oluyor. Yeni dönemde ise, oda meclislerinin yetkileri arttırılıyor. Bu çerçevede, meclise oda yönetimini düşürme yetkisi de verilecek. Örneğin, usulsüz harcamalar veya bir başka konuda Meclis yönetim hakkında araştırma yaptıracak. Ve suçlu bulunması hâlinde yönetimin görevden alınması söz konusu olacak.

KEYFİYET GETİRİR Mİ
Bu düzenleme oda ve borsalarda şimdiden tartışma konusu oldu. Bu düzenlemenin seçimle gelen oda ve borsa yönetimlerinin bağımsızlığını zedeleyeceği öne sürülüyor. Ekonomi kulislerinde, Gezi Parkı Eylemleri gibi bazı toplumsal olaylara destek veren oda yönetimlerinin, bu yönde yapılacak düzenleme ile görevden alınmalarının söz konusu olabileceği dile getirildi.
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde