Öcalan ve Pontus söylemi halkı kızdırdı

Öcalan ve Pontus söylemi halkı kızdırdı

İstanbul halkı, demokrasi ve hukukun bütün kuralları çiğnenerek yapılan sandık darbesinin hesabını sordu.

Öcalan ve Pontus söylemi halkı kızdırdı
16px
24px
24.06.2019 05:01
ABONE OLgoogle

31 Mart’ta 13 bin 729 oy farkıyla seçimi kazanan Millet İttifakı adayı İmamoğlu, farkı 800 bine çıkararak gasp edilen mazbatasını geri aldı. İmamoğlu 39 ilçenin 28’inde yarışı önde bitirdi. Belediyeyi AKP’li başkanların yönettiği 14 ilçe de “İmamoğlu” dedi.

31 Mart’ta İstanbul’da yüzde 0.16 olan oy farkının yüzde 10’a çıkmasında mağduriyet 
söylemine her kesimden destek gelmesi ve AKP’nin bazı çıkışlarının ters etki yaratmasının etkili olduğu belirtiliyor.

CHP’de tekrarlanan İstanbul seçimini 10 puan önde bitiren Ekrem İmamoğlu’nun mağdur edildiği söyleminin; partiye daha önce hiç oy vermeyen kesimlerden destek gelmesini, bunun da tarihi farkın oluşmasını sağladığı değerlendirmesi yapıldı. CHP içinde seçime sayılı günler kala terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kamuoyuna açıklanan mesajının da ters etki yarattığı değerlendirmesi yapılıyor.

CHP, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) gerekçesiz bir şekilde iptal ettiği ve dün tekrarlanan İstanbul seçiminde tarihi bir başarıya imza attı. Ekrem İmamoğlu, 31 Mart’ta yüzde 0.16 oranına denk gelen 13 bin 729 oy farkını yüzde 10’a çıkararak 800 bine yükseltti. CHP böylece İstanbul’u 3 ay içinde ikinci kez tarihi farkla kazanma başarısına imza attı.



CHP’nin İstanbul’daki tarihi başarısının etkenlerinden biri YSK’nin gerekçesiz bir şekilde İstanbul seçimini ve İmamoğlu’nun mazbatasını iptal etmesiyle ortaya çıkan mağduriyet nedeniyle, AKP’nin kalesi olan ilçelerde bile büyük oranda oy yitirmesiydi.

Öcalan ve Pontus söylemi kızdırdı

CHP’de seçim sonuçlarına yönelik yapılan ilk değerlendirmede; seçime sayılı günler kala terör örgütü PKK’nin lideri Abdullah Öcalan’ın bir akademisyen üzerinden gelen mesajının özellikle milliyetçi seçmende ters tepki yarattığı değerlendirmesi yer aldı. Öcalan üzerinden gelen mesajın yanı sıra AKP sözcülerinin İmamoğlu’na Pontus benzetmesi de Karadenizli seçmenin tepkisini çekti. Nüfusça İstanbul’da yoğunlaşan Karadenizliler seçimlerde önemli bir rol oynuyor. 

Mağduriyet anlatıldı

CHP kaynakları, İstanbul’da mahalle mahalle gerçekleştirilen seçim çalışmalarında İmamoğlu’nun mağduriyetinin kutuplaştırıcı bir dil kullanılmadan anlatılmasının etkili olduğuna işaret etti. Kampanya boyunca kullanılan birleştirici dilin CHP’ye oy vermeyen seçmen üzerinde etkili olduğu ve partiye daha önce oy vermeyen kesimlerin İmamoğlu’nu tercih etmesini sağladığı kaydedildi.



CHP’nin kampanya döneminde 23 Haziran’ın demokrasi açısından önemli olduğu vurgusu da çok farklı kesimleri bir araya getirdi. CHP’nin çatısını oluşturduğu ve farklı kesimlerin de destek verdiği “sosyal demokratların ittifakı” formülü, İstanbul’da tarihi zaferin kazanılmasında etkili oldu. Kampanya döneminde “İstanbul’da demokrasi seçimi yapılacak” söylemi küskün olan sol seçmeni de sandığa götürdü.

Sakin hava coşkuya dönüştü

YSK kararıyla tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde sandıkların kapanmasının ardından CHP Genel Merkezi’nde de hareketlilik yaşanmaya başladı. CHP’li kurmayların neredeyse tamamının İstanbul’da aktif bir şekilde seçim sonuçlarını takip etmesi nedeniyle 31 Mart’a göre CHP Genel Merkezi’nin daha sakin olduğu gözlendi. Seçim sonuçlarının ortaya çıkmasından sonra sakin hava yerini coşkuya bıraktı.

Ön kapıdan girdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından seçim sonuçlarını takip etmek üzere saat 17.40’ta genel merkeze geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün genel merkeze diğer günlerin aksine ön bahçe kapısından giriş yaparak gazetecilere görüntü verdi.

‘Her şey çok güzel oldu’



Kılıçdaroğlu’nu parti kapısında CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç karşıladı. Bazı partililer, “Her şey çok güzel olacak” diye slogan atarken, Kılıçdaroğlu da kendisini takip eden gazetecilere, “Sadece tek cümle söyleyeceğim: Her şey çok güzel olacak. Göreceksiniz: Her şey çok güzel olacak” açıklamasını yaptı. Kılıçdaroğlu, daha sonra genel merkezdeki makamına geçerek seçim sonuçlarını takip etti. Kılıçdaroğlu, sonuçların ortaya çıkmasının ardından da sosyal medya üzerinden “Her şey çok güzel olacak demiştik ve her şey çok güzel oldu” mesajını paylaştı.

BÜYÜK FARK ATTI

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini yenileme kararının ardından dün 31 bin 342 sandıkta kayıtlı 10 milyon 560 bin 963 seçmenden 8 milyon 810 bini sandık başına giderek oyunu kullandı. Oy sayma işleminin sona ermesinin ardından resmi olmayan sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu 31 Mart’a göre oylarını yüzde 6 oranında artırırken Binali Yıldırım’a 806 bin 94 oy fark atarak seçimi kazandı.

Yıldırım ise geçen 31 Mart seçimine göre yüzde 4 oy kaybı yaşadı. Ekrem İmamoğlu, 31 Mart seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın kazandığı 14 ilçede oylarını artırarak birinci oldu.

AKP kalelerinde başarı

YSK’nin yenileme kararı verdiği İstanbul seçimine ilişkin seçim kurullarında hazırlanan birleşik oy pusulalarının bulunduğu mühürlü torbalar, saat 05.00’te polisler eşliğinde görevlilere teslim edildi. Oy pusulalarının okullara teslim edilmesinin ardından görevliler sandık başkanının sözlerini tekrarlayarak yemin ettiler. Saat 08.00 itibarıyla seçmenler sandık başına gitti. İstanbul’da 31 Mart’ta sandığa katılım oranı yüzde 83.89 olurken dünkü seçimde katılım oranı yüzde 84.42 oldu. 8 milyon 884 bin 905 seçmen oy kullandı. 8 milyon 746 bin 566 oy geçerli sayıldı. Bu oyların yüzde 54.20’si ile 4 milyon 740 bin 495 oy alan İmamoğlu seçimi kazanırken yüzde 44.98’lik oranı ile 3 milyon 934 bin 401 oy alan Yıldırım ikinci oldu.



Ekrem İmamoğlu’nun özellikle AKP’nin kaleleri olan ilçelerde gösterdiği başarı dikkat çekti. Erdoğan’ın doğduğu Beyoğlu’nda 31 Mart seçimlerinde yüzde 46 oy alan İmamoğlu, bu seçimlerde oylarını yüzde 5.57 oranında artırarak yüzde 51.59’a çıkarırken Binali Yıldırım ise yüzde 3.45’lik oy kaybına uğradı. Yine Erdoğan’ın oturduğu Üsküdar’da İmamoğlu oylarını yüzde 5.85 artırarak yüzde 48.38’den 54.23’e çıkardı. Binali Yıldırım ise yüzde 4.03’lük oy kaybı ile yüzde 48.77 olan oy oranını yüzde

44.74’e düşürdü. Muhafazâr kesimin yaşadığı Bağcılar, Fatih, Sultanbeyli, Ümraniye ve Esenler’de de AKP’nin oy kaybı yaşadığı görüldü. Bağcılar’da 31 Mart’ta AKP yüzde 59.25 oranında oy alırken bu seçimlerde yüzde 56.47’ye geriledi. Sultanbeyli’de yüzde 66.54 olan oyu yüzde 65.99, Ümraniye’de yüzde 54.61 olan oyu yüzde 51.57’ye, Esenler’de ise yüzde 63.73 olan oy oranı yüzde 61.03’e düştü. Başakşehir’de de İmamoğlu’nun oylarını 4.3 puan artırdığı görüldü. Yıldırım’ınki ise 2.5 puan düştü.

Mahmut Lıcalı/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde