Obama'dan Türk dostu kabine

Obama'dan Türk dostu kabine

Barack Obama ikinci dönem başkanlık görevine 21 Ocak'ta başlayacak.

Obama'dan Türk dostu kabine
16px
24px
16.01.2013 08:52
ABONE OLgoogle

Barack Obama ikinci dönem başkanlık görevine 21 Ocak'ta başlayacak. Birinci döneme göre daha rahat bir Obama var. En azından tekrar seçilme stresi yok. Bu yüzden daha iddialı: ABD ekonomisi derlenenip toparlanacak, savaşlar sona erdirilecek ve yeni cepheler açılmayacak.

Amerikan "soft power"ı güçlendirilecek. Obama yeni kabinesine de bu hedefler doğrultusunda şekil verdi. Dışişlerine John Kerry'yi, savunma bakanlığına ise Chuck Hagel'i atadı. Kerry 2004'te demokratların başkan adayı olarak George Bush'la yarışarak seçimi kaybetmişti. 11 Eylül'ün getirdiği güvenlik endişesi "barışçıl" Kerry'ye yaramadı. Tecrübeli politikacı realist, pragmatik ve bilgili biri. Dış politikada diplomasi dilini sonuna kadar kullanmaya kararlı.

Suriye konusunda Obama'nın, "Müttefiklerle hareket edilmeli ve Suriye muhalefetinin potansiyeli artırılmalı" yaklaşımını devam ettirmesi bekleniyor. Kerry, İsrail lobisiyle yakın ilişkisi olan bir isim. Yahudi kökenleri olan deneyimli siyasetçi, bu dostluk ilişkisi sayesinde Senato'da onay sürecini sorun yaşamadan atlatacak. Kerry İsrail'in güvenliğini Amerika'nın Ortadoğu politikasının merkezinde tutmaya devam edecek. Defalarca Türkiye'yi ziyaret eden Kerry, Ankara'yı danışmanlarına sormayacak kadar iyi biliyor. Ortadoğu değişirken Türkiye ve Türk liderlerin (Erdoğan&Davutoğlu) önemine sürekli vurgu yapması bundan. PKK konusunda da Türkiye'nin ihtiyaçlarını iyi bilen Kerry, bakanlığı süresince bu konuda Ankara'yı rahatlatan bir yaklaşım sergileyecek. T

ürkiye ile İsrail arasında arabulucu olmaya çalışacağı belirtilen Kerry'nin bu meseleyi kariyerinin önemli bir parçası olarak konumlandırdığı biliniyor. Kerry'nin masasındaki en stresli konulardan biri 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümü. Kerry Massachusetts eyaletinde kendisini yıllardır destekleyen Ermeni seçmenlerle Türkiye arasında bir seçim yapacak. Son noktada Obama'nın da etkisiyle Ermenilere, "Kusura bakmayın Amerika'nın çıkarı önceliklidir" demesi bekleniyor.

Hagel orduyu küçültecek

Kabinenin şüphesiz en tartışmalı ismi olan Hagel aslında bir Cumhuriyetçi! Ancak o da tıpkı Ron Paul gibi dış politikada klasik cumhuriyetçilerden farklı düşünüyor. Amerikan askerlerinin en kısa sürede ABD'ye çekilmesini ve ordunun küçülmesini savunuyor. Obama'nın savunma harcamalarını azaltma projesini destekleyen Hagel'in senatodan onay alma süreci biraz zorlu geçecek. Yahudi ve Ermeni lobisiyle Neoconlar Hagel'e karşı kampanya başlatmış durumdalar. Öte yandan Türkiye'ye çok sık gelen Hagel'in Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile özel bir diyalogu var. Bu tarz özel ilişkiler her zaman devletlerin karşılıklı kazanımlarını artırır. "Obama, Kerry, Hagel üçlüsü" ile Türk-Amerikan ilişkilerinin yeni bir işbirliği ve atılım dönemine girmesi bekleniyor.

Serdar Karagöz/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde