Obama Erdoğan'a randevu vermedi

Obama Erdoğan'a randevu vermedi

ABD'yi ziyaret etmek istediğini açık açık gazetecilere söylemesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray'dan istediği randevuyu alamadı.

Obama Erdoğan'a randevu vermedi
16px
24px
24.08.2015 07:59
ABONE OLgoogle
ABD'yi ziyaret etmek istediğini açık açık gazetecilere söylemesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray'dan istediği randevuyu alamadı. Amerikan yönetimi Ankara'ya “Kasım ayında Antalya'da gerçekleşecek G-20 Zirvesi görüşme için en uygun zaman ve zemin.” mesajı yolladı.

Bu ay veya eylül için ABD Başkanı Barack Obama'dan ısrarla randevu isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Washington'dan olumsuz cevap geldi. Amerikan yönetimi, Ankara'ya “Başkan Obama'nın programı yakın zamanda bir görüşmeye izin vermiyor. Kasım ayında Antalya'da gerçekleşecek G-20 Zirvesi görüşme için en uygun zaman ve zemin.” mesajı yolladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın randevu alamaması üzerine eylül ortasındaki BM Genel Kurul çalışmaları için New York'a Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun gitmesi benimsendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi ziyaret etmek istediğini açık açık gazetecilere söylemesine rağmen bu talep Beyaz Saray'dan geri döndü. Erdoğan'ın isteği üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı, Washington'a randevu talebini iletti. Erdoğan da ağustos başındaki Endonezya ziyaretinden dönerken gazetecilere “Henüz nihai kararımızı vermedik. Eğer Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılırsam eylülde, katılmazsam bu ay içerisinde bir ABD seyahati söz konusu olabilir. Gittiğimizde, Maryland'deki külliyenin açılışını da gerçekleştirelim istiyoruz. Orada muhteşem bir eser ortaya çıktı. Dolayısıyla, hem Washington'u hem New York'u içeren bir ziyaret olacak.” demişti. Ancak son dönemde Erdoğan ile arasına mesafe koyan Obama yönetimi, bu ziyarete yeşil ışık yakmadı. Amerikan tarafı, diplomatik bir cevapla Obama'nın programının çok yoğun olduğunu bildirdi. Beyaz Saray, Obama'nın zaten kasım ayında Antalya'ya geleceğini hatırlatarak görüşme için bu ziyaretin iyi bir fırsat olduğunu aktardı.

Erdoğan'ın Mayıs 2013'te Washington'a yaptığı ziyaretin ardından Obama ile ilişkiler ciddi şekilde bozuldu. Görüşmenin içeriğine dair Erdoğan'ın açıklamaları Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Erdoğan geçtiğimiz sene büyük bir gaf yaparak Obama'nın artık telefonlarına çıkmadığı itirafında da bulunmuştu. “Geçmişte doğrudan arıyordum. Ne yazık ki şu anda doğrusu (ABD Başkan Yardımcısı Joe) Biden'la Irak meselesinde görüşüyoruz.” diyen dönemin Başbakanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Obama'yı aramasını ve görüşmesini istediğini açıklamıştı.

BM Genel Kurulu'na bu sene yoğun katılım bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin New York'a geleceği belirtiliyor. Erdoğan, bu sebeple BM Genel Kurulu'na gitmeyi planladı.

Seçimlerden sonra süren hükümet krizi sebebiyle Erdoğan'ın gitmesinin uygun olacağı görüşü öne çıktı. Ancak Obama'dan randevu gelmeyince Başbakan Davutoğlu'nun Türkiye'yi temsil edeceği öğrenildi. Türk yetkililer üç sene önce Erdoğan'ın son anda New York ziyaretini iptal ettiğini belirterek “Yine de son dakika değişiklikleri gündeme gelebilir.” demekten geri durmadı. Erdoğan, geçtiğimiz seneki BM Genel Kurulu'nda Obama ile görüşememişti. 15-16 Kasım'daki G-20 Zirvesi'nde ise Türkiye'yi hangi hükümetin temsil edeceği 1 Kasım'daki seçim sonuçlarına göre belli olacak.
Servet Yanatma/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde