ÖYK'nın başı Başbakan İsterse iptal eder!

ÖYK'nın başı Başbakan İsterse iptal eder!

Başbakan, ihaleleri onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun başkanı.

ÖYK'nın başı Başbakan İsterse iptal eder!
16px
24px
03.02.2013 10:33
ABONE OLgoogle

Başbakan, ihaleleri onaylayan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun başkanı. Bürokrasi şaşırsa da köprü ve otoyollar ile Başkent Gaz ihalelerini iptal edebilir.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı otoyol ve Başkent Gaz ihalesinde rakamların düşük kaldığı açıklamalarının ardından, her iki ihale için de ufukta iptal gözüktü. Ancak iptallere bürokrasi temkinli yaklaşıyor ve “Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı netleşmeden bir şey söylemek doğru olmaz” diyor.

Bürokrasiye göre, 5.7 milyar dolarlık otoyol ihalesi ilk kez Malezyalı, bir başka deyişle Asyalı grubun bu süreçte yer alması açısından da önemli. İhalenin iptal edilmesinin ardından, bu kadar kapsamlı bir ihaleye yeniden çıkmanın zor olacağı belirtiliyor. Ancak Erdoğan’ın ÖYK’nın da başkanı olması ihale iptallerinin şaşırtıcı olmayacağını da gösteriyor.

Başbakan köprü ve otoyollardan ciddi para kazandıklarını belirterek “Birilerinin daha çok fazla kazanmasını değil milletimin kazanmasını temin etmek zorundayım” dedi. Erdoğan, 1.1 milyar dolara Torunlar Gıda’nın kazandığı Başkent Gaz ihalesi için de “1.5 milyar doları yakaladığın yerde 1.1 milyar dolar geldiğinde bunun hesabını sizden sorarlar” diye konuştu.

İptal sinyali görüldü ama...

Erdoğan’ın açıklamaları, ihalelerin iptal edileceğinin sinyali görüldü. Ancak bürokrasi açıklamalardan şaşkın ve “ÖYK’nın kararlarını görmek lazım” demekle yetiniyor. İptal edilmesi durumunda, bu yıl içinde yeniden ihaleye çıkmak ise “zorlu bir yol” olarak tanımlanıyor. Yeni bir ihalede, rakamların daha da düşmesi de korkutan seçenekler arasında. Otoyol özelleştirmesiyle ilgili bazı itirazların dile getirildiğini belirten bürokratlara göre, itirazların ihaleyi iptal edecek noktaya ulaşması sürpriz bir gelişme.

17 Aralık’ta yapılan “köprü ve otoyolların ihalesinde” en yüksek teklifi 5.7 milyar dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Ortak Girişim Grubu vermişti.

ÖYK’da kimler var

Mevzuat gereği Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan özelleştirme çalışmalarında elde edilen sonuç Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunuluyor. ÖYK’nın ihaleyi onaylama veya iptal etme yetkisi bulunuyor. ÖYK Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanıyor. Kurulun diğer üyeleri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. (Radikal)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde