OYAK, niye British Steel’i istiyor? Ciro 10 milyar dolara çıkar

OYAK, niye British Steel’i istiyor? Ciro 10 milyar dolara çıkar

Henüz kesin değil ama OYAK Ordu Yardımlaşma Fonu’nun bir iştirakı olan Ataer Holding kapatılması planlanan İngiliz devi British Steel’i satın almaya çok yakın.

OYAK, niye British Steel’i istiyor? Ciro 10 milyar dolara çıkar
16px
24px
19.08.2019 05:26
ABONE OLgoogle

ÜLKER’in ses getiren Godiva ve  United Biscuits yurt-dışı M&A’lerinden sonra Türk özel sektörünü yaptığı en büyük yatırımlardan bir olacak British Steel, bünyesinde zaten Erdemir ve İsdemir’i barındıran Ataer Holding’in  niye ilgisini çekti?  

British Steel’i tanıyalım

Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir ile İsdemir’i de bünyesinde bulunduran Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), bölgesel liderlik hedefi doğrultusunda, İngiltere başta olmak üzere Fransa ve Hollanda’da üretim faaliyetleri bulunan, İngiliz sanayi devi British Steel’i satın almak üzere ön anlaşmaya vardı.  Anlaşma tamam! OYAK, İngiliz devini satın alıyor

İngiltere’nin 150 yıllık çelik şirketi British Steel, 4.5 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesiyle başta ray ve yapısal çelik olmak üzere bin 500’e yakın stratejik öneme sahip uzun çelik üretiyor 

Şirket, demiryollarına ray üretiminde dünyada lider konumda bulunuyor. British Steel’in ürünlerinin kullanıldığı önemli projeler arasında Londra Heathrow Havalimanı ve Londra Olimpik Stadı’nın yanı sıra İstanbul Havalimanı da yer alıyor.

Ciro 10 milyar dolara çıkar

OYAK Grubu, Erdemir ve İsdemir’le demir çelikte yıllık 9 milyon ton kurulu kapasite ile Avrupa Birliği ülkelerinde ikinci sırada bulunuyor. Satın almanın tamamlanması sonrası ulaşılacak 13.5 milyon tonluk yıllık kapasite, üçüncü sırada bulunan Alman şirketi ile farkı açacak. British Steel’in ray üretiminde sahip olduğu güçlü pozisyon, OYAK’ı pazarda stratejik bir konuma getirecek.

British Steel, 3 milyon tonluk kapasitesini kullandığı geçen yıl 2 milyar dolar ciro elde etti. Şirketin 4.5 milyon tonluk tam kapasite ile çalışmasıyla birlikte cirosu 3 milyar dolara ulaşacak. Bu durumda OYAK’ın demirçelik sektöründeki cirosu 10 milyar dolara ulaşacak.

Yatırımlar devam edecek 

OYAK olarak, Türkiye’nin her alanda dünya liginde oyunculara sahip olmanın önemine inandıklarını belirten OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Büyüme odaklı vizyonumuzla, Türkiye ve dünyada fırsat olarak gördüğümüz adımları atmaya devam edecek ve üyelerimize sürdürülebilir yüksek nema sağlamak adına yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi. OYAK Maden Metalürji Grup Başkanı Toker Özcan ise British Steel’in alımı ile, nihai ürün portföylerindeki katma değerli ürünlerin ağırlığının daha da artacağını kaydetti.

Özcan, “British Steel’in alınması, grubumuzun gelecek planları dahilinde attığı ilk adım olup, önceliğimiz bu üretim sahasındaki üretim kapasitesini artırmak ve temiz çelik üretimine yatırım yapmak olacak” diye konuştu.

Biz de ilave edelim, Ataer Holding British Steel vasıtasıyla yurtdışından daha ucuza borçlanabilir ve/veya kur riskini de ucuza hedge edebilir. 

Ayrıca, British Steel’in geniş ürün gamından bir kısmı zamanla Türkiye’de üretilebilir, ya da otomotiften beyaz eşyaya kadar geniş bir yelpazede özel alaşımlı çelik ihtiyacını karşılamakta kullanılabilir.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde