OSB’yi ikiye böldüler elektriği gezdiriyorlar

OSB’yi ikiye böldüler elektriği gezdiriyorlar

Elektrik kesintileri nedeniyle OSB’ler de farklı uygulamalarla durumu en hafif şekilde atlatmanın yollarını arıyorlar.

OSB’yi ikiye böldüler elektriği gezdiriyorlar
16px
24px
04.01.2017 08:10
ABONE OLgoogle

İkitelli OSB bu yolda en iyi örneklerden biri. Toplam 250 MWh’lik elektrik tükettiklerini belirten İkitelli OSB Başkanı Şaban Gülbahar, yaşanan sıkıntı nedeniyle 70- 80 MGh’lik enerji alabildiklerini belirtti.

OSB’yi bölgelere ayırdıklarını belirten Gülbahar, “Bir bölüme sabah elektrik veriyoruz, diğer bölüme gece. Firmalar da mesailerini buna göre düzenledi” dedi.

Gülbahar, yetkililerin sorunun bugün için (dün) çözüleceğini bildirdiklerini fakat gün içinde elektriğin 40- 100 MWh arasında verilebildiğini anlattı.

Beylikdüzü OSB’de üretim yapan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı ve Rapsodi Çorapları’nın sahibi Hüseyin Öztürk, 45- 50 gündür elektrik sorunu yaşadıklarını bildirdi. Öztürk, bazı OSB ve bölgelerde 3 gündür hiç elektriğin olmadığı bilgisini aldıklarını da iletti. 

Üretim durdu: 5 günlük zarar 300 milyon euroyu aştı

Hereke’de üretim yapan bir sanayici, bölgede dün ile birlikte 3- 4 gündür hiç elektriğin olmadığını kaydetti. Dudullu OSB Başkanı Bahri Murat Önay da kendilerine cumadan beri elektrik verilemediğini, jeneratör ile 5 kat fazla maliyetle kapasitelerinin 4’te 1’ini kullanabildiklerini açıkladı.

‘Geçmişte yapamadıklarımız için şu an sıkıntıdayız'

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayi bölgelerinde yaşanan sıkıntılarla ilgili süreci değerlendirirken, ısınma yoğunluklu doğalgaz kullanımının kesintilerde ciddi bir neden olduğunu söyledi.

Mevsim koşulları ve dövizin artmasından kaynaklı doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşandığını aktaran Tuncay, ithal kaynak bulunamadığı için enerji üretmede sorunlar yaşandığını belirtti. Elektrikte arzın talebi karşılamadığını kaydeden Tuncay, “Sanayide firmalar dağıtım ücretlerinden vazgeçmeye başladılar. Bizim enerji aldığımız firma geçen şubat ayında piyasadan çekildi” dedi.

Üretmek için enerjiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tuncay, “Ucuz kaynaklar bulmalı ya da enerjiyi kendimiz üretmeliyiz. Elbette bunlar yakın gelecekte mümkün değil ancak bu fikirleri sahiplenmeliyiz. Geçmişte yapamadıklarımız için şu an bu sıkıntılı süreçleri yaşıyoruz” diye konuştu.

OSTİM’de sorun yaşanmadı

Ağırlıklı olarak KOBİ’lerin faaliyet gösterdiği ancak Türkiye çapında büyük ölçekli şirketlerin de üretim tesislerinin bulunduğu OSTİM’de elektrik arz ve talebinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı bildirildi.

OSBÜK: 12 hattın 5’inde enerji var

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu tarafından (OSBÜK) önceki gün geç saatlerde yapılan değerlendirmede, Sakarya ile İstanbul arasında 12 adet 400 kV enerji iletim hattı bulunduğu belirtilerek, 5 iletim hattına enerji verildiği kaydedildi.

OSB’lerde sürekli ve kaliteli enerjinin sağlanabilmesi için henüz devreye alınmamış 7 iletim hattının da servise alınması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “TEİAŞ yetkilileri ile yapılan görüşmelerde; çalışmaların Sakarya’da oluşturulan kriz yönetimi tarafından devam ettirildiği, Sayın Bakan ile birlikte Bakanlık ve TEİAŞ’ın üst düzey yöneticilerinin bölgede bulunduğu, iletim hatlarının tamamının devriye alınması konusunda net bir tarih verilemeyeceği bilgisi alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde