OSB'lerde elektrik tesislerinin proje onayı

OSB'lerde elektrik tesislerinin proje onayı

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Tuncay: -''OSB'lerde elektrik tesislerinin proje onayı, geçici ve kabul işlemlerine dair yetki OSB'lere verilmeli'

OSB'lerde elektrik tesislerinin proje onayı
16px
24px
24.02.2012 11:05
ABONE OLgoogle

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, ''OSB'lerde elektrik tesislerinin proje onayı, geçici ve kabul işlemlerine dair yetkinin OSB'lere verilmesi gerektiği'' değerlendirmesinde bulundu.

      Tuncay yaptığı yazılı açıklamada, EPDK'dan lisans almış Organize Sanayi Bölgeleri ile katılımcılarına ait projelerin onaylanması, kurulu gücü 630 kVA'ya kadar olan tüketim tesislerinin, geçici ve kesin kabullerinin yapılması, tutanaklarının onaylanması, güç sınırı olmaksızın imdat dizel generatör gruplarının proje onayı, geçici ve kesin kabullerinin ve tutanaklarının onaylanması yetkilerinin, OSBÜK'e (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) verildiğini hatırlattı.

      Elektrik Mühendisleri Odasının yetki devrine ilişkin kararın iptali için mahkemeye başvurduğunu belirten Tuncay, OSBÜK tarafından yayımlanan ''OSB'lerin 2012 Yılı Proje Onay ve Kabul Hizmetleri Ücret Tarifesi''ne göre; OSB yatırımcısının projelerin onayı bedeline yaklaşık bin TL, geçici ve kesin kabul işlem bedeline 400 TL, ve OSBÜK tarafından görevlendirilen kabul heyetine ödenecek gündelik ücret ile ulaşım, konaklama ve iaşe bedeline yaklaşık 6 bin TL olmak üzere toplam 7 bin 400 TL ödeme yapacağını belirtti. Bu bedele varsa jeneratör de eklendiğinde maliyetin daha da artacağını dile getiren Tuncay, ''Bu görev ve yetki devri OSB'lerde yatırım yapacak girişimciye gereksiz bir maliyet getirmekte'' ifadesini kullandı.

      Tuncay, düzenlemeden önceki durumda TEDAŞ'ın proje onayından ücret almadığını, geçici ve kesin kabullerde de sadece personelin harcırahının proje sahipleri tarafından karşılandığını dile getirdi.
      OSBDER Başkanı Tuncay, yetki devrini zorunluluk haline getiren durumlar var ise bu durumda 4562 sayılı Yasaya göre kurulmuş ve kendisine birçok kamusal görev verilmiş OSB'lere bu yetkinin verilmesinin daha uygun olacağını ifade etti.

      Mevcut durumda birçok plan ve projeyi zaten OSB'lerin onayladığını ve ruhsatlandırma yaptığını, OSB'lerin enerji projelerinin de kabullerini yapabileceğini dile getiren Tuncay, şunları kaydetti:
      ''OSB'lerin enerji birimleri, elektrik mühendisleri var, dolayısıyla OSB'ler katılımcılarına ek bir maliyet çıkarmadan bu hizmeti görebilirler. Söz konusu görev ve yetki doğrudan OSB'lere verilirse daha olumlu bir iş yapılmış olurdu. Mevcut durumda teknik ve idari kapasitesi bu tür bir onay ve kabule yeterli olmayan OSB'ler de kendilerini yeterli hale getirebilirler.''

      Tuncay, OSB'lere enerji projelerini onay ve kabul yetkisinin verilmemesi halinde, OSB'lerin enerji birimlerinin OSBÜK adına bu işleri yapmaya yetkili kılınmasını istedi.

      Bu yetkilerin OSB'lere verilmesinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanacak bir protokolle belirlenebileceğini ifade eden OSBDER Başkanı Tuncay, Bu yetkilerin kullanılmasına veya uygulanmasına ilişkin esas ve usullerin ise OSB Uygulama Yönetmeliğine yapılacak bir ilave veya çıkarılacak bir tebliğ ile belirlenebileceğini dile getirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde