OSB’lerde bedelsiz parsel rantı

OSB’lerde bedelsiz parsel rantı

Organize Sanayi Bölgeleri’ne verilen kredileri inceleyen Sayıştay, 58 OSB’ye tamamen veya kısmen bedelsiz olarak 803 adet parsel tahsis edildiğini tespit etti

OSB’lerde bedelsiz parsel rantı
16px
24px
21.10.2014 08:13
ABONE OLgoogle
Sayıştay, bedelsiz 803 adet parsel tahsisine rağmen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın OSB’lere verilen kredi borçlarından mahsup işlemini yapmadığını, bu nedenle OSB’lerin borçlarının tahsil edilemediğini saptadı.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yeni yasal düzenleme gerekliliğine işaret ederek, yeni yasal düzenleme sonucunda hesap kaydı yapılacağını belirtti. Hazine, ise OSB parsel bedellerinin Hazine Müsteşarlığı bütçesinden karşılanmasının mevzuata uygun olmadığını bildirdi.

ÖZEL HESAP AÇILMIŞ

Ayrıca Sayıştay’ın denetiminde, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerinin, ölçü ve tartı aletleri muayenelerinden elde ettiği gelirlerin özel bir hesapta toplandığı da tespit edildi.

Raporda söz konusu gelirin, bütçeye gelir kaydedilmeden özel bir hesapta toplanıp harcandığı ve bu harcamaların bütçe dışında gerçekleştirildiği belirtildi. Sayıştay raporunda muayene ücretleri kanun kapsamında toplandığı için, kamu geliri ve kamu kaynağı niteliği taşıdığı hatırlatılarak, 5018 sayılı Kanun kapsamında kamu idarelerinin tüm gelirlerinin Hazine veznelerine gireceği, giderlerin de bu veznelerden ödeneceği, bu idarelerin özel vezne açamayacağının düzenlendiği aktarıldı. Raporda, şu tespitler yer aldı:

“Banka hesaplarına yatırılan ölçü ve tartı aletlerinin yerinde muayenesinde elde edilen paraların kamu kaynağı ve kamu geliri olması sebebiyle, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın elde ettiği bu gelir Tahsil ve Kullanım Usulü Kanunun hazine birliği ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Ölçü ve Tartı aletlerinin yerinde muayenesinde elde edilen paralar, bankaların vadesiz mevduat hesaplarında tutulmakta ve bu hesaplardan yapılan harcamalar bütçede yer almadığı gibi harcamalarla ilgili herhangi bir muhasebe kaydı da tutulmamaktadır. Yapılan tahsilatların bütçeye gelir kaydedilmemesi ve söz konusu faaliyetlere ilişkin cari harcamaların bütçe dışına çıkarılarak gerçekleştirilmesi ve denetime uygun bir şekilde kanıtlayıcı belgelerle kayıt altına alınmaması yukarıda bahsedilen Kanunun ilgili hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.”

Bakanlık yanıtında; uygulamanın, 478 sayılı Bakanlık Olur’u ile gerçekleştiğini belirterek, uygulamanın devam etmesinin uygun olacağını belirtti. Sayıştay ise, bu yanıta rağmen, “kanuna aykırılıkta” ısrar etti ve konunun TBMM’nin bilgisine sunulması gerekliliğini bildirdi. Dilek Gedik/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde