O yarbaya önce ihraç sonra hapis

O yarbaya önce ihraç sonra hapis

Şehit olan kardeşinin cenazesinde isyan eden Yarbay Mehmet Alkan hakkında, TSK’dan ihraç talebi sonrasında ikinci soruşturma açıldı.

O yarbaya önce ihraç sonra hapis
16px
24px
25.06.2016 11:42
ABONE OLgoogle
Şehit olan kardeşinin cenazesinde isyan eden Yarbay Mehmet Alkan hakkında, TSK’dan ihraç talebi sonrasında ikinci soruşturma açıldı. Alkan, ‘siyasi faaliyette bulunmak’ suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Şırnak'ta şehit olan Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan'ın cenazesindeki isyanı ile gündeme damga vuran ağabey Jandarma Yarbay Mehmet Alkan'ın, ‘ihraç' istemiyle disipline sevk edilmesinin ardından hapse atılabileceği ortaya çıktı.  

“Dağdaki terörü şehre indirenler, bu akan kanların sorumlusudur” açıklaması nedeniyle hakkında ikinci soruşturma açıldığı öğrenilen Yarbay Alkan, 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 148. maddesinde yer alan ‘Siyasi Faaliyetlerde Bulunanlar” suçunu işlediği gerekçesi ile 5 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya. Adli soruşturmayı, Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Savcılığı yürütüyor. Alkan'ın ordudan ihraç istemi, 29 Haziran'da Jandarma Genel Komutanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nda görüşülecek.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ VERDİ

Yarbay Mehmet Alkan'ın 1 Eylül itibariyle emekliye ayrılmak için dilekçe verdiği, 30 Ağustos'ta ‘albay' rütbesine yükselmesinden bir gün sonra ise emekliye ayrılacağı öğrenildi. Halen Jandarma Genel Komutanlığı Okullar Komutanlığı'nda öğretmen olarak görev yapan Yarbay Alkan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuk Anabilim Dalı'nda doktora yapıyor. Alkan'ın 11 Mayıs'ta Osmaniye Şehit Yakınları ve Gaziler Derneği'ndeki konuşmanın bir basın toplantısı olmadığı ve vakıf kurma çalışması için gittiği dernekte bulunan şehit yakınlarına yaptığı konuşmanın orada bulunan bir gazeteci tarafından görüntülenmesi olduğu belirtildi.

UYARI CEZASI ALMIŞTI

Şehit Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan'ın Osmaniye'de düzenlenen cenaze törenine geçtiğimiz 21 Ağustos'ta üniformasıyla katılan Jandarma Yarbay Mehmet Alkan, Türk bayrağına sarılı tabutun başında şehit kardeşine “Ali'm” diye seslenmişti. Yarbay Alkan, tabutun başında şapkasını çıkarıp haykırarak, “Buradaki vatan evladı daha 32 yaşında. Vatanına, sevdiklerine doyamadı. Bunun katili kim? Bunun sebebi kim? Düne kadar çözüm diyenler ne oldu da sonradan savaş diyor” diye feryat etmişti. Bunun üzerine soruşturma başlatan Jandarma Genel Komutanlığı, Yarbay Mehmet Alkan'a uyarı cezası vermişti.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Yarbay Alkan'ın ihraç amacıyla Jandarma Disiplin Kurulu'na sevki, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından TBMM gündemine taşındı. Yarkadaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. Yarkadaş, önergesinde şu soruları yöneltti: “Yarbay Mehmet Alkan'ın konuşmasından dolayı ihraç talebiyle yüksek disiplin kuruluna çıkarılacağı doğru mudur? Bir insanın, şehit kardeşinin cenazesinde, duygularını dile getirmesi ve konuşması yasak mıdır? Yarbay Alkan'ın, “Dağdaki terörü şehre indirenler, bu akan kanların sorumlusudur” şeklindeki sözleri ‘siyasi faaliyette bulunmak' anlamına mı gelmektedir?” 

SORUŞTURMAYA KARŞI 200 BiN iMZA TOPLANDI

Yarbay Mehmet Alkan için Change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı. İhraç isteminin geri çekilmesi için başlatılan kampanyaya dün itibarıyla 200 bin kişi destek verdi. Kampanya metninde şu ifadeler dikkat çekti: “Cesur yarbayımız yalnız değildir. Milletçe arkasındayız. Bir insanın, şehit kardeşinin cenazesinde duygularını dile getirmesi ve konuşması kadar normal bir şey olamaz. 

İhraç istemini geri çekin

Kimse duygularını ifade ettiği için bir ceza ile karşı karşıya bırakılamaz. Herkesi, şerefli komutanımız, cesur yarbayımız Mehmet Alkan'ın yanında olmaya ve ona destek vermeye çağırıyoruz. Şanlı ordumuzun bu şerefli komutanına ve diğer şerefli komutanlarımıza yapılan linç girişimi, aslında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılmıştır. Hep beraber TSK'ya seslenelim: Bu linç kampanyasından etkilenip, yarbayımıza ceza vermeyiniz, ihraç istemi ile açılan soruşturmayı geri çekiniz.”  

Özgür Düşünce
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde