O ülkeden kritik hamle: Dolar yerine TL

O ülkeden kritik hamle: Dolar yerine TL

​İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ülkesinin artık yabancı ülkelerle ticari işlemlerinde dolar kullanmadığını açıkladı.

O ülkeden kritik hamle: Dolar yerine TL
16px
24px
24.01.2015 15:21
ABONE OLgoogle
İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ülkesinin artık yabancı ülkelerle ticari işlemlerinde dolar kullanmadığını açıkladı.

 Tasnim Haber Ajansı'na konuşan Kemyab, ihracat ve ithalatta dolar  yerine ticaret yapılan ülkelerin milli para birimlerinin kullanıldığını  belirterek, "İran artık yabancı ülkelerle ticari ve mali işlemlerinde Türk  Lirası, Çin Yuanı, Rus Rublesi, Güney Kore Wonu ve Avro gibi diğer para  birimlerini kullanıyor" dedi. 
 
 Kemyab, İran'ın bazı ülkelerle "döviz takas anlaşmaları" yapmayı  planladığını da dile getirerek, söz konusu anlaşmaların İran ve diğer ülkeler  arasındaki ticari ve ekonomik işlemleri kolaylaştıracağını ifade etti. 
 
  İran, en büyük ticari ortaklarından Çin ile yaptığı petrol ticaretinde  2012'den beri dolar yerine Çin Yuanı kullanıyor. Diğer ticari ortaklarıyla da  ticarette dolar kullanımından vazgeçme planları yapan İran'ın  Petrol Bakanı  Bicen Namdar Zengene, eylül ayında Tahran'da düzenlenen İran-Rusya Ekonomik  İşbirliği Konseyi 11. Toplantısı'nda, Rusya ile ticarette dolar yerine riyal ve  ruble kullanmayı planladıklarını bildirmişti. 
 
 Türkiye ile İran arasında da milli para birimlerinin kullanılmasına  ilişkin görüşemeler yapıldığı ve bu konuda olumlu gelişme kaydedildiği  bildirilmişti. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde