O sendikadan 100 milyon liralık ‘özür’

O sendikadan 100 milyon liralık ‘özür’

Bursa’daki otomotiv firmalarında eylem yapan işçilerin istifasıyla sarsılan Türk Metal Sendikası, aidatlardan oluşan 100 milyon liralık birikimini üyelerle ayni yardım olarak 4 dilim halinde paylaşma kararı aldı

O sendikadan 100 milyon liralık ‘özür’
16px
24px
11.06.2015 12:00
ABONE OLgoogle
Otomotiv şirketlerinde çalışan işçilerin Mayıs ayındaki eylemleri sendikadan toplu istifaya kadar uzanınca Türk Metal de kendini yenileme kararı aldı.  Sendika Başkanı Pevrul Kavlak, “Daha iyi sözleşmeler yapacağız” derken, işçi aidatlarından biriken 100 milyon lirayı da işçilerine dağıtma kararı aldı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, dün bir açıklama yaparak, otomotiv işçilerinin eylemlerinin sektörün rekorlar kırdığı bir döneme denk gelmesinin düşündürücü olduğunu söylemekle birlikte, özeleştiri de yaptıklarını ifade etti. Üyelerin daha katılımcı sendika taleplerini saygıyla karşıladıklarını belirten Kavlak, 2 ay içerisinde genel kurulu toplayıp bu konuda tatmin edici  adımlar atacaklarını bildirdi.

Tüzüğü değiştirip tüm iş yerlerine sandık koyacaklarını, böylece üyelerin kendi temsilcilerini kendilerinin  seçeceğini anlatan Kavlak, daha şeffaf ve demokratik olarak 2017’deki grup sözleşmesini hazırlarken, işçilerle toplantılar yapıp taleplerini taslağa koyacaklarını söyledi. Kavlak, “Bundan sonra daha iyi sözleşmeler yapacağız, üyelerimizin ücretten kaynaklanan  sorunlarını gidereceğiz” dedi.

Birikimi paylaşacağız

Kavlak, Türk Metal’in önemli bir ekonomik yeterliliğe ulaştığını, bundan sonraki süreçte birikimlerini üyelerle paylaşma yoluna gideceklerini de açıkladı. Üye aidatlarının her kuruşunu büyük bir sorumlulukla muhafaza ettiklerini ve sendikalarına ait yatırımlara dönüştürdüklerini dile getiren Kavlak, sendika yönetimi olarak birikimlerini ayni yardım yoluyla üyelerle paylaşmak yönünde düşüncesini dile getirdi. Kavlak, şunları kaydetti.

“Artık yatırımlarımız üyelerimize dönecek. Tüzükte yapacağımız değişiklikle, ayni yardım yapmayı tüzük maddesi haline getireceğiz. Bunun için genel kurulda alacağımız kararla, 2 yıl için üyelerimize ayni yardım olarak ödenmek üzere 100  milyon liralık bir bütçe ayıracağız. Bunun ilk 25 milyonluk dilimini önümüzdeki Kurban Bayramı’na ayıracağız. İkinci dilimi 2016 1 Mayıs’ında, üçüncü dilimini 2016 Kurban Bayramı’nda ve dördüncü dilimini 2017 1 Mayıs’ında ayni olarak üyelerimize dağıtacağız. Yardımlar temel gıda maddelerinden olacak.”

Eylemler sendikada neleri değiştirecek!

- Daha katılımcı sendika olacak. Tüm iş yerlerine sandık konulacak, üyeler kendi temsilcilerini seçecek

- Şeffaflığı artırıp 2017 yılı grup sözleşmesini hazırlarken işçilerle toplantılar yapılacak, talepleri taslağa konulacak

- Daha iyi sözleşmeler yapılıp üyeleri ücretten kaynaklanan sorunları giderilecek

- Genel Kurul’da alınacak kararla ayni yardım yapma tüzük maddesi haline getirilecek. 2 yıl için üyelere ayni yardım olarak ödenmek üzere 100 milyon liralık bir bütçe ayrılacak. Bunun 2 dilimi 2015 ve 2016 Kurban bayramlarında, 2 dilimi 2016 ve 2017’deki 1 Mayıs bayramlarında dağıtılacak.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde