O şehir AVM çöplüğüne dönüyor

O şehir AVM çöplüğüne dönüyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Halihazırda 38 AVM başkent Ankara’da bulunuyor. 4 tanesi de yılsonuna kadar açılış çalışmaları devam ediyor. Böyle giderse Ankara AVM çöplüğüne dönecek" dedi

O şehir AVM çöplüğüne dönüyor
16px
24px
29.10.2014 10:49
ABONE OLgoogle
Başkent Ankara’nın kişi başına düşen alışveriş merkezi (AVM) metrekaresi bakımından ülkemizde ilk sıradaki yerini koruduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Halihazırda 38 AVM başkent Ankara’da bulunuyor. 4 tanesi de yılsonuna kadar açılış çalışmaları devam ediyor. Böyle giderse Ankara AVM çöplüğüne dönecek. Oysa insanları AVM’lere mahkum etmeyecek sosyal, kültürel, sportif projelerin artırılması gerekir” dedi.

Ankara’da insanların sosyal faaliyette bulunabilecekleri, hoşça vakit geçirebilecekleri yer sayısının oldukça sınır olduğunu belirten TESK Genel Palandöken, “İnsanların büyük bir kısmı alternatif sayısı çok az olduğu için vakitlerinin çoğunu alışveriş merkezlerinde geçiriyor. Ankara’nın çeşitli semtlerine yayılmış 38 AVM her gün dolup taşıyor. 4 AVM’nin kısa zaman içerisinde açılacağı düşünülürse sayı 42 olacak. Ankara’nın nüfus oranına göre kişi başına düşen 300 metrekare kiralanabilir alan bakımından Türkiye’deki şampiyonluğunu koruyor. Ülkemizde perakende ile inşaat sektörünün büyümesine paralel olarak son yıllarda sayısı hızla artan alışveriş merkezleri sayısı Avrupa ortalamasının da üzerine çıkmış durumda. Mevcut bulunan 338 AVM’ye 2014 yılı içerisinde 32 yeni AVM’nin eklenmesiyle bu sayı 370’e ulaşmış bulunmaktadır. 2015 yılı içerisinde ise yapımı tamamlanacak 43 yeni AVM ile bu sayısı 413’e ulaşacak. Bugün Türkiye'de 9 milyon 955 bin 785 metrekare kiralanabilir AVM alanı bulunuyor. Bu rakamın 2015 yılı sonuna kadar 11.2 milyon metrekareye ulaşacağı düşünülüyor. Halen hizmet veren 101 AVM’ye yeni 7 AVM eklenmesi ile toplamda 108 adet AVM’ye ulaşan İstanbul, Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor” ifadesini kullandı.

“ANKARA AVM MEZARLIĞINA DÖNÜYOR”

AVM'lerin kurala bağlı olmadan, her parası olanın yaptığı bir iş olarak kayda geçtiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Maalesef ehliyet olmadan herkes araba sürüyor. Durum bundan ibaret. İşin içinde rant var. Kira geliri var. Parası olan AVM yapayım diyor, kimse de AVM'nin yapılacak bölgeye uyup uymadığını, bu işi yapacak kişinin bu ehliyette olup olmayacağını sormuyor. Çünkü yasayla belirleniş bir kuralı yok. Parası olan yapıyor."

İstanbul'daki tarihi Kapalıçarşı'yı örnek gösteren Palandöken, şöyle devam etti:

"Burası 600 yıldır faaliyette. Demek ki hem çevresiyle uyumlu hem de vatandaş ve esnaf nezdinde muteber, güzel bir mekan. Peki, bu beton yığını AVM'ler şehre ne katıyor, insana ne katıyor? Böyle giderse ne yazık ki Ankara AVM çöplüğüne dönecek. Bin kişiye düsen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 300 metrekareye yakın alanı ile başı çekiyor.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde