O başbakan yardımcısına ömür boyu basın kartı

O başbakan yardımcısına ömür boyu basın kartı

Gazetecilerin 20 yılda büyük emeklerle hak kazanabildiği sürekli basın kartına o başbakan yardımcısı yönetmelikle birlikte doğrudan sahip olacak.

O başbakan yardımcısına ömür boyu basın kartı
16px
24px
26.08.2015 07:40
ABONE OLgoogle
Basın Kartı Yönetmeliği dün değiştirilerek Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün bağlı bulunduğu başbakan yardımcısına, atanır atanmaz sürekli basın kartı verilmesini sağlıyor. Ayrıca 2001'de yürürlüğe giren yönetmelikle 13 kişiden oluşan Basın Kartları Komisyonu, 15'e çıkarıldı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin komisyondaki temsilleri kaldırıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın üç temsil hakkı da bire düşürüldü. TGF yönetmeliğin iptali için yargıya başvuracağını açıkladı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise “Sürekli basın kartı almaya hak kazanmış 90'a yakın arkadaşımızın kartları adeta gasp edilmişken, başbakan yardımcısına hayat boyu basın kartı verilmesinin önünün açılması bir hilkat garibesidir. Yalçın Akdoğan'a adeta adrese teslim verilmiş. Bu işin siyasallaştırıldığını ve kişiselleştirildiğini gösteriyor.” dedi.

Gazetecilerin 20 yılda büyük emeklerle hak kazanabildiği sürekli basın kartına Yalçın Akdoğan yönetmelikle birlikte doğrudan sahip olacak.

TRT ve AA bünyesinde basın kartı alabilecek unvanlar da artırıldı. Burada çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması kaldırıldı. Basın İş Kanunu'na tabi çalışmayanlara da basın kartı alabilmelerinin önü açıldı.

* Basın kartı için başvuruda bulunacaklar gazetecilik faliyeti dışında ticari, sınai veya zirai faliyette bulunamayacak. Ancak yabancı basın-yayın kuruluşlarında çalışan Türk uyruklu gazeteciler için bu şart aranmayacak.

* Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde çalışanların sarı basın kartı için başvurularında en az lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olma şartı aranmayacak.

* Bakanlıklarda Basın ve Halkla İlişkiler biriminin amiri ile basın müşavirlerinden ikisine hiçbir şart aranmadan basın kartı verilebilecek.

* Cumhurbaşkanlığı’nda basın kartı alabileceklerin sayısı artırıldı. Eskiden Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ile bu birimde çalışan 25 görevliye basın kartı veriliyordu. Yeni yönetmelikle, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı, Kurumsal İletişim Başkanı, İnternet Yayın Müdürü ile Basın Başdanışmanına bağlı olarak çalışan 25 görevliye basın kartı verilecek.

* En fazla basın kartlı üyeye sahip olan sendikadaki 6 kişiye de sarı basın kartı verilecek. Şu anda en fazla basın kartlı üyeye sahip sendika Hak-İş’e bağlı Medya-İş olduğu için bu sendika yöneticilerinden 6 kişiye basın kartı verilecek.

* Sarı basın kartı almak için gerekli olan bekleme süreleri yarı yarıya düşürüldü. Eskiden iletişim fakültesi mezunları sarı basın kartı için bir yıl beklerken, şimdi “meslekle ilgili bir lisans veya lisansüstü programdan mezun olanların” 6 ay beklemeleri yeterli olacak. Diğer fakülte mezunlarının 18 ay olan bekleme süresi 9 aya indirildi. Lise mezunları için 28 ay olan süre de 18 aya düşürüldü.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde