O babayiğit benim

O babayiğit benim

Başbakan’ın çağrısına 22 ay sonra olumlu yanıt geldi

O babayiğit benim
16px
24px
17.11.2012 12:59
ABONE OLgoogle

Başbakan’ın ‘Yerli otomobil üretecek babayiğit’ arıyorum çağrısına 22 ay sonra olumlu yanıt geldi. Fransız Renault’nun ana üretim üssü haline gelen Oyak Renault, yerli araca talip. Genel Müdür Tarık Tunalıoğlu, “Babayiğitlik her erkeğin gönlünde yatar. Otomotiv maço bir sektör. Motor da üretiyoruz, yerli otoya hazırız” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak 2011’de sanayicilere yönelik yaptığı ‘Ben bir yerli otomobil yatırımcısı, babayiğit arıyorum’ çağrısına 22 ay sonra iki adaydan olumlu yanıt gelmesi, Türkiye’yi heyecanlandırdı. Gözler bir anda Türk otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 50’den fazlasını karşılayan Koç Holding ve 44 yıllık ortağı İtalyan Fiat, en büyük binek oto üreticisi Oyak Renault, 1.1 milyar liralık yatırım hamlesi başlatan Hyundai Assan, 2013’te yeniden Corolla’yı bantlardan indirmeye hazırlanan Toyota Türkiye’ye çevrildi. Ve o ‘babayiğit’lerden biri dün yerli otomobil için hazır olduklarını duyurdu. Fransız Renault’nun 38 fabrikası içinde en kalitelisi olan ve yeni Clio 4’ün ana üretim tesisi seçilen Oyak Renault, yerli otomobile talip oldu.

CNBC-e’ye konuşan Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, “Babayiğitlik her erkeğin gönlünde yatar. Otomotiv maço bir sektör. Motor da üretiyoruz, yerli otomobile hazırız” açıklamasını yaptı.

Autoshow’da sinyal geldi

Tunalıoğlu, daha önce yaptığı açıklamada da “Babayiğitlik motor ve şanzımanın Türkiye’de üretilmesiyse yüzde 67’si yerli, motoru ve şanzımanı Bursa’da üretilen Symbol’ü ürettiğimiz için biz de ‘babayiğit’ sayılmalıyız” şeklinde konuşmuştu.

2-11 Kasım tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Autoshow 2012’yi ziyaret eden Renault’nun Euromed Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler de yerli otomobille ilgili olduklarının sinyalini verdi. Kugler, “Eğer hükümet yerli marka otomobil projesine katılmamızı teklif ederse, bunun için ihtiyaç duyulan iş gücümüz ve teknolojimiz var. Projeye katılmaktan mutluluk duyarız” diye konuştu.

Koç: Temasımız yok

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hafta içinde verdiği “Henüz babayiğit çıkmadı ama, iki gün önce bir babayiğit adayı ile görüştük. Türkiye’de de olan yabancı bir grup. Aslında sadece bir değil iki grup ile görüşmelerimiz oluyor” müjdesini vermişti.

Bu açıklamanın üzerine projeyle ilgili görüşlerini aktaran Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, hükümetle yerli oto konusunda herhangi bir temasları olmadığını belirterek, “Onun için babayiğidin kim olduğunu da bilemiyorum” demişti.

Renault’nun en cimri motorunu üretecek

Otomotivde ‘teşvikler yeterli mi, yetersiz mi’ tartışmaları yaşandığı bir dönemde Oyak Renault, Türk otomotiv sektörünün en büyük eksikliklerinden biri olan motor yatırıma hazırlanıyor. Şirket, 234 milyon euro yatırımla Renault’nun en küçük motorunu üretecek. Oyak Renault, 3 silindirli ‘Energy Tce’ isimli 898 cc’lik benzinli motoru bantlardan indirecek. Oyak Renault, Bursa’da 450 bin adetlik kapasiteli motor fabrikasında 1.4 litre ve 1.6 litre benzinli ile 1.5 litre dizel motorları üretiyor. Şirket, yeni Clio’da kullanılan bu motordan yılda 200 bin adet üretmeyi hedefliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde