Ayakkabı devi iflas erteleme istedi

Ayakkabı devi iflas erteleme istedi

‘Zehirli ayakkabı’ iddialarına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ile adı gündeme gelen ünlü ayakkabı markası Arow iflas erteleme istedi.

Ayakkabı devi iflas erteleme istedi
16px
24px
06.03.2015 12:28
ABONE OLgoogle
‘Zehirli ayakkabı’ iddialarına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ile adı gündeme gelen ünlü ayakkabı markası Arow iflas erteleme istedi. Şirketin borca batık olduğuna ikna olan mahkeme şirket için tedbir kararı verdi; 3 kişilik de kayyum heyeti atadı. Şirket adına yapılan açıklamada ise, mali sıkıntıya düşülmesinin temelinde haklarında yürütülen soruşturmanın olduğu; kendilerinin de dava açtıkları kaydedildi.

Türkiye genelinde 43 mağazası bulunan Arow markası ve bağlı olduğu Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi geçtiğimiz aralık ayında uzun süre gündemde yer alan ‘zehirli ayakkabı’ iddiaları ile gündeme geldi. Şirketin adının açıklanması ile birlikte, sektörün önemli oyuncusu için de zorlu süreç başlamış oldu.

İDDİALAR ŞİRKETİ SARSTI

Şirket sahipleri, yaşanan ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaya çıkan ‘zehirli ayakkabı’ iddiaları ile mali dengeyi korumaya çalışsa da haciz baskılarının önüne geçilemedi.
Şirketin faaliyetlerini sürdürmesi, mağazalara ürün gönderilebilmesi için mahkemeye iflas erteleme başvurusu yapıldı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne 20 Ocak günü başvuru yapıldı.

43 MAĞAZASI VAR

Dava başvuru dilekçesinde, şirketin borca batık duruma geldiği, yaşanan mali sıkıntının kaynağında ise nakit akışında yaşanan sorunun yer aldığına işaret edildi. Başvuru dilekçesinde şirket bünyesinde 312 kişinin çalıştığı ülke genelinde 43 mağazanın bulunduğu belirtildi.

Şirkete ait mağazaların yanı sıra Türkiye genelinde ürün verdiği yüzlerce bayisi de bulunuyor. Şirketin icra ve haciz tehdidi altında olduğuna dikkat çekilen dilekçede, mahkemeye sundukları iyileştirme projesini hayata geçirebileceklerine işaret edildi. Şirket sahiplerinin 1,6 milyon TL sermaye artırımına gidecekleri bilgisi verilirken geçtiğimiz yıl 40 milyon TL olan cironun bu yıl 44 milyon TL seviyesine çıkarılabileceği belirtildi.

BİLİRKİŞİ: ŞİRKET BORC BATIK

Mahkeme, tedbir kararı öncesi bilirkişi heyetinden şirketin mali durumu ile ilgili ayrıntılı bir rapor istedi. Gelen raporda da şirketin 5,2 milyon TL borca batık durumda olduğu belirtildi. 
Mahkeme gelen raporlar sonrası kararını 5 şubat günü verdi. Tedbir kararı veren mahkeme, şirkete yönelik haciz işlemi yapılamayacağına karar verdi. Mahkeme şirket faaliyetlerinin denetimi için Serhat Özkal, Ayşe Rüya Özturan ve Turkay Özdemir’den oluşan 3 kişilik bir kayyum heyeti de oluşturdu.

KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE TEMELİ ATILDI

Ağrılı Sağın Ailesi’nin sahibi oldukları Arow markasının bağlı olduğu Pames Ayakkabıcılık’ın temeli 1987’de atıldı. Gedikpaşa’da 50 m2’lik bir atölyede temeli atılan Pames, bir süre sonra Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olan Esenyurt’daki üretim üssüne taşındı. Arow’un yanı sıra bünyesinde bir dizi marka daha bulunduran şirket, yurtiçi yanı sıra bir çok ülkeye de ihracat yapıyor.

‘HESAPLAR BLOKE EDİLDİ’

Şirket avukatı Ayhan Taşkın, Arow’un köklü bir marka olduğuna işaret ederek, kendileri ile ilgili iddialar sonrası yürütülen işlemlerin mali sıkıntıya düşülmesine neden olduğunu söyledi.

Av. Taşkın, piyasada yayılan iddialar sonrası İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nün 1,9 milyon TL’lik ihtiyati haciz başlattığını ifade ederek “Bu karar, şirketin çalıştığı tüm bankalara gönderildi. Dolayısı ile her bankada, şirkete ait en az 1,9 milyon TL para bloke oldu. Bu durum nakit akışını bozdu. Öte yandan, sorunlu olduğu ifade edilen ürünlerin piyasaya sürülmesinin şirket yetkilileri ile de bir ilgisi yok. Bu durum da soruşturuluyor. Bizim de idareye karşı açtığımız çeşitli davalar var” dedi.

‘ZORDAKİ ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT’

Av. Şevket Çelik ise, son dönemlerde iflas erteleme başvurularının arttığına işaret etti. Ekonominin gidişatı ile mahkemelere yapılan başvurular arasında bir paralellik olduğuna dikkat çeken Av. Çelik, tedbir kararlarının iyi niyetli şirketler için önemli bir imkân olduğuna işaret etti.

Tedbir kararı ile birlikte şirketlerin faaliyetlerini daha rahat sürdürebildiklerine dikkat çeken Av. Çelik, iflas erteleme başvurularının artacağı görüşünde.
Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde