Nusaybin'deki mayınlar bir ayda temizlenecek, parası TOBB'dan

Nusaybin'deki mayınlar bir ayda temizlenecek, parası TOBB'dan

Kuzey Irak'a yönelik ambargoyla gündeme gelen 'Habur'a alternatif sınır kapısı' için düğmeye basıldı.

Nusaybin'deki mayınlar bir ayda temizlenecek, parası TOBB'dan
16px
24px
16.11.2007 08:35
ABONE OLgoogle

Suriye sınırındaki Mardin'in Nusaybin ilçesinde açılacak yeni kapı jet hızıyla tamamlanacak.   
 
Bölgedeki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin protokol, Maliye Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Gümrük Müsteşarlığı ve Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalandı.

Buna göre 316 dönüm arazi il özel idaresi tarafından yılbaşına kadar temizlenecek. 600 bin dolarlık finansmanı ise TOBB karşılayacak. Sınır kapısının tesis ve saha yapımını da yap-işlet-devret modeliyle Odalar Birliği üstlenecek. Proje için toplam 25 milyon dolar harcama yapılması öngörülüyor. Nusaybin'in yanı sıra Mürşitpınar sınır kapısının açılması için de görüşmeler sürüyor.

Bu gelişmeler Habur'un kapatılacağı anlamına gelmiyor. Tartışmaların odağındaki sınır kapısı için yöre halkına zarar vermeyecek tadbirler üzerinde duruluyor. Terör örgütünün nemalandığı akaryakıt ve sigara kaçakçılığını önlemek amacıyla denetimler artırı-lacak.

Suriye sınırındaki Mardin'in Nusaybin ilçesi kesimine yapılacak yeni sınır kapısından günde ortalama 2 bin ile 2 bin 500 aracın geçiş yapması planlanıyor. Suriye, Irak, Ürdün ve birçok Körfez ülkesine mal ve hizmetlerin taşınmasında kullanılacak kapı ile Mardin ve yöresindeki işletmelere yeni iş kapısı açılacak.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Suriye arasında ticaretin geliştirilmesi için Nusaybin-Kamışlı arasında yeni bir sınır kapısının açılacağını belirtmişti. Tüzmen, önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye ile Suriye ilişkilerinin gelişmesinde sonuç alınması gereken en önemli sektörün ulaştırma olduğunu belirterek, "Bu kapsamda, Nusaybin-Kamışlı bölgesinde yeni bir sınır kapısı açılması konusunda iki ülke arasında mutabakata varılması son derece önemli.'' demişti.

Kuzey Irak'a yaptırımlar çerçevesinde daha önce kapatılması tartışılan Habur Sınır Kapısı'nda ise geçimini sağlayan yöre halkına zarar vermeyecek önlemler üzerinde duruluyor. Daha çok terör örgütünün nemalandığı akaryakıt ve sigara kaçakçılığını önlemeye yönelik denetimler artırılacak. Nusaybin'deki sınır kapısının açılmasının Habur'un kapatılması anlamına gelmeyeceğini aktaran yetkililer, "Gelir elde ettiğimiz ve halkımızın da gelir elde ettiği alanlarla ilgili daha hassasız.

Gündeme gelen ekonomik tedbirler, halkımızın ihtiyaçlarını olumsuz etkilememeli. Dolayısıyla buna uygun bir önlemler kurgulaması üzerinde çalışıyoruz. Aksi takdirde, bölge halkının gelirine zarar verecek kısıtlamalar, telafisi daha güç olan durumlar ortaya çıkarabilir." dedi. Yetkililer, Türkiye'yi Ortadoğu'ya açacak bütün kanalları kullanmak istediklerini sözlerine ekledi.

Ercan Baysal/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde