Numara taşımada dünya rekoru kırdık

Numara taşımada dünya rekoru kırdık

Yüzde 40'la numara taşımada dünya rekoru kıran Türkiye'de son 13 aylık verilere göre ayda 1 milyondan fazla abone operatörünü değiştirdi.

Numara taşımada dünya rekoru kırdık
16px
24px
07.02.2011 17:13
ABONE OLgoogle

Abonelerin cep telefonu numarasının hiçbir rakamını değiştirmeden hizmet aldığı operatörü değiştirmesini sağlayan numara taşıma, 9 Kasım 2008'de hayata geçti. Avrupa ortalaması yüzde 8, dünya ortalaması yüzde 10 olan numara taşımaya geçen Türkiye, istatistikleri altüst etti. Zira Türkiye'de 27 aydır kullanılmakta olan uygulama kapsamında 62 milyon cep telefonu abonesinden 25 milyonu, her 5 aboneden ise 2'si operatörünü değiştirdi.

Uygulamanın başlamasıyla ilk 14 aylık dönemde (2009 sonunda) abonelerin yüzde 15'i olan 9.5 milyon abone numarasını taşıdı. Bir yıllık sürede bayilerin operatörlerin verdiği primlerden yararlanmak için aynı gün içinde abone yapıp operatör değiştirdiği ya da kısa sürede operatör değiştirmeleri nedeniyle yaşanan fatura sorunu kısıtlama kararını beraberinde getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), numarasını başka operatöre taşıyan abonenin, 3 ay geçmeden başka bir operatöre geçmesini yasakladı.

DEĞİŞİM SÜRÜYOR

Bu uygulama da numara taşımanın hızını azaltmadı. Operatörlerin numarasını taşıyanlara dönük cazip kampanya ve tarifeleri nedeniyle operatörünü değiştirmeyi sürdürdü. Son 13 aylık dönemde ise 15 milyondan fazla abone operatörünü değiştirdi. BTK verilerine göre 5 Şubat 2011 itibariyle numarasını taşıyan cep telefonu abone sayısı 25 milyon 168 bin 171'e ulaştı.
 
Böylece Türkiye'de toplam 62 milyon cep telefonu abonesinin yüzde 40'ından fazlası numarasıyla birlikte başka bir operatöre geçmiş oldu. Son 13 aylık veriye göre ayda 1 milyondan fazla abone operatörünü değiştirirken, günlük numara taşıma sayısı ise 35 bine yaklaştı. Cep telefonunda numara taşımaya büyük ilgi gösteren ve Türkiye'nin rekor kırmasını sağlayan vatandaş, sabit telefonda numara taşımaya ilgisiz kaldı. 10 Eylül 2009'da başlayan sabit telefonda numara taşıma uygulamasından 16 ayda sadece 33 bin 608 kişi faydalandı.

BTK UYARDI: İKNA İÇİN ARAMAYIN

Türkiye numara taşımada rekorları alt üst ederken, BTK'dan operatörlere uyarı geldi. BTK aldığı bir kararla numara taşıma yönetmeliklerine uyulması, taleplerin zamanında karşılanması ve bayilerin gereken işlemleri kısa sürede gerçekleştirmesi için operatörleri uyardı.

Sabah

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde