Nükleer santral ısrarı 17 milyar doları uçurdu

Nükleer santral ısrarı 17 milyar doları uçurdu

Hükümet 22 milyar dolar harcayıp Rus Rosatom şirketine Akkuyu’da nükleer santral kurduracak. Aynı güce sahip güneş enerjisi santrali ise 5 milyar dolara yapılabiliyor.

Nükleer santral ısrarı 17 milyar doları uçurdu
16px
24px
21.04.2015 07:55
ABONE OLgoogle
Hükümet 22 milyar dolar harcayıp Rus Rosatom şirketine Akkuyu’da nükleer santral kurduracak. Aynı güce sahip güneş enerjisi santrali ise 5 milyar dolara yapılabiliyor. 

Türkiye’nin dışa bağımlı enerji politikasına güneş enerjisi yatırımcılarından kritik eleştiri geldi. Rus devlet şirketi Rosatom’un yapacağı 4.800 MW’lık Akkuyu Nükleer Santrali’nin 22 milyar dolara mal olacağına dikkat çeken güneş enerjisi yatırımcıları, 4.800 MW’lık kurulu gücün güneş enerjisinde sadece 5 milyar dolara mal olacağını, hükümetin güneş yerine nükleeri tercih ederek ülkeyi sadece bir nükleer santralde yaklaşık 17 milyar dolar zarara uğratacağını söyledi. Akkuyu’nun ardından yaklaşık 5 bin MW gücünde ikinci nükleer santral de Sinop’a yapılacak. Bu iki santral nedeniyle yurtdışına fazladan 34 milyar dolar kaynak transferi olacağından endişe ediliyor.

İKİ NÜKLEER KADAR BAŞVURU

Hükümet, doğalgaz, kömür ve hidroelektrik santrallerinin yanı sıra güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynaklarını da geliştirme sözü verdi. Bu kapsamda güneş enerjisi yatırımlarına da kapı açıldı. Ancak güneşte kurulum kapasitesi 600 MW ile sınırlandırıldı. Bu 600 MW’lık santrali yapmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) 496 firmadan tam 8 bin 900 MW’lık talep geldi.

Ancak EPDK, 2013 yılından bu yana 600 MW’ın kurulmasına bile geçit vermedi. Akkuyu ve Sinop’a kurulacak iki nükleer santralin kurulu gücüne eşit güneş enerjisi başvurusu halen EPDK’da bekliyor. Dışa bağımlı nükleer santrallerin izni ise jet hızıyla onaylanıyor. İşte Hükümet’in nükleer ve güneş enerjisine bakış açısı ile iki enerji kaynağı arasındaki olağanüstü farklar:

NÜKLEERE 20 YIL GARANTİSİ

Devlet Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilen elektriği 12.5 dolar/cent’ten satın alma garantisi verdi. 20 yıl boyunca Akkuyu’da üretilen elektrik zorunlu olarak devlet tarafından satın alınacak. Güneş enerjisinde ise alım garantisi fiyatı 13,3 dolar/cent ve alım süresi sadece 10 yıl. Yani güneş enerjisi santrali kuran firmaların elektriğini devlet 10 yıldan sonra isterse satın almayacak. Nükleer ile güneş enerjisi arasında en az 10 yıllık alım garantisi farkı bulunuyor.

Atıklar nereye atılacak?

Nükleer santrallerden çıkacak tehlikeli atığın nasıl ve nerede saklanacağı belli değil. Nükleerin hem yakıtının hem de kullanılmış yakıtının Rusya’dan taşınması ayrı ayrı risk taşıyor.

Olası bir kaza durumunda ülkenin tümünü tehdit eden riskler kaçınılmaz olacak. Oysa güneş enerjisinin tehlikeli ya da tehlikesiz atığı yok. Hammadde gerekmiyor. Ayrıca, nükleer santraller inşaatlar hariç büyük ölçüde ithal kaynaklarla kurulacak. Üretimi yabancı firmalar yapacağı için kaynak ve kâr doğrudan yurtdışına transfer olacak. Güneş enerjisi ise paneller dahil yüzde 100’e varan oranlarda yerli kurulabiliyor.

Üstelik nükleer santralin elektrik üretimi 8 yılı buluyor. Güneşte ise bir yıldan daha kısa sürede üretime geçilebiliyor.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde