Notu kötü olana BES yok!

Notu kötü olana BES yok!

Son beş yılda kredi kullandınız mı, kullandıysanız düzenli geri ödediniz mi, kredi kartınız var mı, varsa borcunu düzenli ödüyor musunuz?

Notu kötü olana BES yok!
16px
24px
19.10.2012 15:48
ABONE OLgoogle

Bankaların en büyük güvencesi Kredi Kayıt Bürosu (KKB)... Çünkü KKB, Türkiye’de herhangi bir gerekçeyle bankayla işlem yapan herkesin finansal geçmişini tutuyor. Son beş yılda kredi kullandınız mı, kullandıysanız düzenli geri ödediniz mi, kredi kartınız var mı, varsa borcunu düzenli ödüyor musunuz? Hatta KKB bu verilerle kişilerin ödeme disiplinlerini analiz edip skor bile veriyor. Bankalarsa bu sayede üç dakikada şubeden, cepten hatta internetten kredi verebiliyor.

Bugüne kadar sadece bankalara açık olan bu sistem 2012 yılında leasing ve faktoring şirketlerine de açıldı. Ekim ayı başından itibarense kişiler de kendilerine ait olan risk raporlarını KKB’den alır hale geldi.
Geriye finans sektörünün önemli aktörlerinden sigorta şirketleri kaldı. Ancak sigortacıların öncelikle Merkezi Kayıt Kuruluşu’na katılması gerekiyor. BNP Paribas Cardif Genel Müdürü Cemal Kişmir bu yıl içinde bu katılımın gerçekleşebileceğini söylüyor. Ancak Kişmir’e göre sektörün KKB verilerinden yararlanması 2013 sonuna doğru mümkün olacak.

Peki bu sektöre ne sağlayacak? Bunun cevabını yine Kişmir veriyor: “Bireysel emeklilikte müşteri bazında maliyet çok yüksek. Ancak buna karşılık BES poliçesi alıp hiç ödemeyen veya çok az ödeme yapan çok sayıda kişi var. KKB verilerine ulaşabilsek en azından KKB skoru kötü olanlara BES poliçesi satmayız” diyor.

Kısacası 2013 sonundan itibaren sigorta şirketleri kredi notu düşük olana BES yapmayacak.

Para dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde