Ninja kredileri veren zombi bankalar

Ninja kredileri veren zombi bankalar

Eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez yazısında, “NINJA kredilerden” ve “zombi bankalardan” bahsetti.

Ninja kredileri veren zombi bankalar
16px
24px
14.08.2018 13:04
ABONE OLgoogle
Eski Devlet Bakanı ve Aydınlık gazetesi yazarı Ufuk Söylemez bugün “Bankalar Birliği Başkanı ve ‘Ninja’ krediler!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Söylemez yazısında, “NINJA kredilerden” ve “zombi bankalardan”bahsetti.

"SIRF 'YANDAŞ' DİYE YÜZDÜRMEYE ÇALIŞMAK..."

Söylemez şunları kaydetti:

“Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen hafta ‘bazı işletmelerin kredilerde cari koşullarla yapılandırma isteği gayet normal’ diyerek, ‘yapılandırma ne ayıptır ne de suç’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

Söylediği ilkesel olarak yanlış değil kuşkusuz ki. Özellikle içine girdiğimiz bugünkü gibi ekonomik sıkıntılı süreçte bankaların, faaliyetlerini-üretimini-ticaretini sürdürme imkanı ve şansı olduğu, teminatlarının yeterli görüldüğü düşünülen firmaların, kredi ve borçlarını vade -ödeme planı- faiz vb. ayarlanması gereken hususlarda, yeniden yapılandırması akla ve ekonominin gerçeklerini uygundur.

Ancak, fiilen batmış, üretim ve rekabet gücünü yitirmiş, teminatları yetersiz kalan, yanlış ya da kötü yönetilen, ayağa kalkma imkanı görülmeyen firmaları sırf ‘yandaş’ diye yüzdürmeye çalışmak ve batık firmaların kredilerini yeniden yapılandırmak, bu durumu istismar etmek olur.”

“KESİNLİKLE MEYDAN VERMEMEK VE ÇOK DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR”

“Böyle kötüye kullanılan yeniden yapılandırmalar, bankaların donuk ve giderek batık kredilerinin artmasına ve aktif kalitelerinin bozulmasına yol açar” diyen Söylemez şöyle devam etti:

“Reel sektörün krizini bu sefer bankaların sırtına yıkar.

Bu tür kredilere uluslararası bankacılık literatüründe ‘NINJA LOANS’ yani ‘NINJA Kredileri’ deniliyor.

Açılımı ise; no income, no jobs, no equity.

Yani; geliri yok, istihdamı yok varlığı yok demektir. Bu tür NİNJA kredilerini veren ve yüzdüren bankalara da ‘Zombie Bank’ yani zombi (yaşayan ölüler) bankalar deniyor.

Bankacılık sektörünü Ninja kredilerden korumak ve ZOMBİ Bankaların ortaya çıkmasına kesinlikle meydan vermemek ve çok dikkatli olmak gerekiyor.”

“DEVR-İ SABIK YARATMA HEVESİYLE…”

Ufuk Söylemez yazısında ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Bizim, Bankalar Birliği Başkanı’nın açıklamasına ilişkin söyleyeceğimiz başka bir husus var; 2001 ekonomik krizinde, sıkıntıya giren, likidite sorunu yaşayan, alacağını tahsil edemeyen vb. sebeplerle ödeme güçlüğüne düşerek, takibe intikal eden yüzlerce hatta binlerce firma oldu.

Sadece Halk Bankasında 32 bin firma bu yüzden takibe intikal ettirildi. Toptancı bir yaklaşımla ekonomik krize adeta benzin döküldü.

İşte o günlerde, üretim ve istihdamını koruyabilecek imkan ve koşullara sahip bazı firmaların kredilerinde, ağırlıklı olarak Kamusal Sermayeli Bankalar ve fakat genel olarak neredeyse bütün bankalar tarafından yapılandırmaya gidildi.

AKP iktidarı, 2002 yılından sonra, sırf intikam ve husumet amacıyla ve devr-i sabık yaratma hevesiyle Halkbank, Ziraat Bankası gibi kamusal sermayeli bankalar başta olmak üzere, yüzlerce kamu bankası yöneticisine, şube müdürlerinden, genel müdürüne kadar, “yeniden yapılandırma” yaptıkları için, “zimmet” gibi ağır bir suçlama ile onlarca ceza ve hukuk davaları açtırdı.

Bu bankalara yıllarını vermiş, tamamı emekli olmuş mensupları, 15 yıldan beri bu “yeniden yapılandırmayı zimmet sayan” haksız davalarla mağdur edildiler. Halen süren ceza ve hukuk davaları bile var maalesef. Bu süreçte bazı emekli bankacılar dava sonucunu göremeden vefat ettiler.

Onların ailelerinden bana intikal eden çok sayıda üzücü ve çifte standarda isyan eden başvuru ve mektup geldi, geliyor.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde