‘Neyim eksik’ dedi ama adını anan yok

‘Neyim eksik’ dedi ama adını anan yok

Egemen Bağış’ın Twitter hesabından IMF Başkanlığı’na layık gördüğü Maliye Bakanı Şimşek'in adını anan yok

‘Neyim eksik’ dedi ama adını anan yok
16px
24px
18.05.2011 05:32
ABONE OLgoogle

Egemen Bağış’ın Twitter hesabından IMF Başkanlığı’na layık gördüğü Maliye Bakanı Şimşek, bu görev için tecrübelerinin son derece yeterli olduğunu belirtirken uluslararası platformda konuşulan adaylar arasında Türkiye’den sadece Kemal Derviş bulunuyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Strauss-Kahn’ın gözaltına alınmasından sonra yeni başkanın kim olacağı sorusu yoğun biçimde tartışılmaya başlandı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da kendi Twitter hesabından açık açık Mehmet Şimşek’in adaylığını gündeme getirdi. Bağış, Tweet’te, “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aranan şartları taşıyor” yazdı.

Bağış, daha sonra yaptığı açıklamada, Şimşek’in Türkiye tarafından IMF Başkanlığı’na aday gösterileceğine ilişkin son kararı Başbakan’ın vereceğini söyledi. “Bir Türk’ün başkanlığı üstlenmesi son derece güzel ve doğal olur” diyen Şimşek, IMF Başkanlığı olasılığını şu sözlerle değerlendirdi: “Kendimle ilgili birikimim, tecrübem, bunlardan zerre kadar eksikliğimiz yok. Ben, uluslararası finans piyasalarını çok iyi bilen bir insanım. Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmek bizim açımızdan onur olur, gurur olur.”

Ancak uluslararası platformda adaylığı gündeme gelen isimler arasında Şimşek’in adı geçmiyor. Türkiye’den Kemal Derviş’in adı güçlü bir aday olarak ön plana çıkıyor. ABD’li Wall Street Journal, Derviş’in başkanlık için ‘görmezden gelinemeyecek kadar güçlü bir aday’ olduğunu yazdı. Gazete, “Derviş’in adaylığı Merkel açısından, onun bir Türk’ü Avrupalı sayıp saymadığına dair zorlu bir test olacak” yorumunda bulundu.

AKP desteklemez

Kemal Derviş’in özgeçmişiyle ilgili bilgilere yer verilen yazıda, Derviş’in, ülkeyi finansal krizden çıkaran ekonomik programın yaratıcısı olduğu ve onun bu politikalarının AKP tarafından da genel anlamda benimsendiği belirtildi. Financial Times gazetesi ise Türk hükümetinin Derviş’i desteklemeyeceğini yazdı.

Adı geçenler

Mohamed el-Erian, Stanley Fischer, Gordon Brown, Kemal Derviş, Peer Steinbrueck, Montek Singh Ahluwalia, Christine Lagarde, Agustin Carstens, Trevor Manuel, Axel Weber adı geçen adaylar.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde