New York’a taksi için kolları sıvadı içinden elektrikli Türk otosu çıktı

New York’a taksi için kolları sıvadı içinden elektrikli Türk otosu çıktı

Karsan’ın 14 Mayıs’ta New York’ta gireceği taksi ihalesinin içinden ilk Türk malı elektrikli otomobili çıktı.

New York’a taksi için kolları sıvadı içinden elektrikli Türk otosu çıktı
16px
24px
26.04.2010 08:55
ABONE OLgoogle

New York’a özgün taksi için geliştirdiği yeni platformda ilk Türk malı elektrikli otomobilleri de üretmeye hazırlanan Karsan, Türkiye’de geniş kitlelere ulaşacak 2 farklı modeli ekim ayında İstanbul Auto Show’da sergileyecek.

TÜRKİYE’nin ilk çok markalı araç üreticisi Karsan, 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin gerçek anlamda ilk elektrikli otomobiline imza atmaya hazırlanıyor. Hyundai, Renault Trucks, Peugeot ve Citroen gibi uluslararası otomotiv devleri için Bursa’daki fabrikasında ticari araç üretimi yapan, İtalyan BredaMenarinibus’la imzaladığı ön anlaşmayla otobüs üretimine de soyunan Karsan, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen yüzde 100 Türk malı elektrikli 2 otomobili ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek Auto Show Fuarı’nda sergilemeye hazırlanıyor. Fuarda statik olarak sergilenmesi beklenen 2 modelin yürüyen versiyonlarının Haziran 2011 yılında yollara çıkması, satışının ise 2013’te başlaması bekleniyor.

Taksi ihalesi 14 Mayıs’ta

Bir taraftan uluslararası markalara Bursa’da fason üretim yapan diğer taraftan yeni üretim arayışı içinde olan Karsan, son aylarda hummalı bir çalışma içinde bulunuyor. 14 Mayıs’ta New York’ta düzenlenecek taksi ihalesi için son hazırlıklarını yapan Karsan, bünyesinde yer alan Hexagon şirketiyle aracı hazır hale getirdi. 2 yıl önce Amerikalı yatırımcılar Fred Drasner ve Pat Corrigan’la ‘Standard Taxi’ için kolları sıvayan ancak daha sonra ortaklığını bitiren Karsan, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen taksiyle ABD pazarına girmek istiyor. 2011’de taksi pazarının hakimi olan Ford’un Crown Victoria modelinin üretiminin sona erecek olmasından dolayı yeni ihaleye çıkan Taksi ve Limuzin Komisyonu (TCC) 14 Mayıs’ta teklifleri toplayacak.

Yeni platform geliştirildi

Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği modelin içinden ayrıca yaygın olarak kullanılabilecek ilk Türk malı elektrikli otomobil projesi de çıktı. Taksi için tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilip ortaya çıkan yepyeni bir platform Bursa fabrikasında farklı otomobillerin üretimine de olanak veriyor. Bunun üzerine harekete geçen Karsan, elektrikli ve hibrid olmak üzere iki yeni otomobil tasarlamaya girişti. Karsan’ın hem New York taksi projesi hem de iki Türk malı otomobil için 100 milyon dolarlık yatırım yapacağı belirtiliyor.

Bakanın planıyla örtüşüyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bir süredir, “Dünyada otomotiv sektörü elektrikliye doğru bir dönüşüm yaşıyor. Tam bu ortamda Türkiye, otomotivdeki deneyimini kullanarak kendi tasarım ve markasını yaratabilir” mesajı veriyor. Ergün, bunu söylerken, “Yaygın kullanıma dönük bir araç geliştirilmesi” konusunda da ısrarlı vurgular yapıyor. Karsan’ın yeni projesi, Bakan Ergün’ün hedefiyle de örtüşüyor. Karsan, attığı adımlar konusunda bakanlığı da bilgilendiriyor.

İlk Türk malı elektrikli oto için rekabet kızıştı

İLK Türk malı elektrikli otomobili üretmek rekabet kızıştı. Fütürist Alphan Manas ve tasarımcı Murat Günak ilk etapta 3 kişilik daha sonra aile otomobili ve 4x4 geliştirmek için çalışmaları hızlandırmıştı. Manas, bu projeyi hayata geçirmek için zordaki Fransız niş otomobil üreticisi Heuliez’i almak için önce 20 milyon Euro teklif vermiş, daha sonra yanına İnci Akü ve B Plas’ı da alarak teklifi 10 milyon Euro’ya düşürerek sadece elektrikli otomobil bölümüne talip olmuştu. Murat Günak tarafından tasarlanan 3 kişilik elektrikli otomobil Mia, Cenevre Fuarı’nda dünyaya tanıtılmıştı. Şimdi gözler kimin ilk Türk elektrikli otomobilini geliştireceğine çevrilmiş durumda.

Gölcüklü Connect ile yarışacak

14 Mayıs’ta gerçekleşecek New York taksi ihalesinde Ford, GM, Nissan ve Toyota gibi uluslararası devlerle yarışacak Karsan’ın en büyük rakibi Gölcük’te üretilen Transit Connect olacak. Adetten çok taksiyi veren firmanın prestijini artıracak ihaleyi alması halinde Karsan, 2013’te ilk olarak CNG (doğal gazlı) taksiyi piyasaya sunacak.

Emre Özpeynirci/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde