New York Borsası, Almanların oluyor

New York Borsası, Almanların oluyor

ABD kapitalizminin sembolü New York Borsası, yakında Avrupalıların eline geçiyor

New York Borsası, Almanların oluyor
16px
24px
11.02.2011 09:04
ABONE OLgoogle

Almanya’nın Deutsche Boerse’nin, New York Stock Exchange’i satın alması görüşmeleri uzlaşmayla sonuçlanırsa dünyanın en büyük borsası oluşacak.

Almanya’nın Deutsche Boerse borsasının, New York Stock Exchange’i (NYSE) satın almak için ileri safhada görüşmeler sürdürüldüğü açıklandı. Böyle bir birleşme, dünyanın en büyük finansal işlem merkezini oluşturacağı gibi Amerikan kapitalizminin en güçlü kalelerinden biri olan New York borsasını yabancı denetimine sokacak. Açıklamanın ardından NYSE hisseleri yüzde 14 fırlayarak iki yılın en yüksek düzeyini gördü ve benzer birleşmelerin gelebileceği tahminleriyle diğer borsaları da destekledi.

Birleşmeyle kurulacak grubun New York ve Frankfurt’ta iki merkezi olacak ve Deutsche Boerse hissedarları yeni şirketin yüzde 60 hissesine sahip olacak. Kalan hisseler ise NYSE ortaklarının elinde bulunacak. Ortak açıklamada, NYSE Euronext Başkanı Duncan Niederauer’in yeni grubun CEO’su olacağı ve Deutsche Boerse Başkanı Reto Francioni’nin de başkan yardımcılığına getirileceği duyuruldu. İki kurum, kesin bir anlaşmaya varılmamış olmasına rağmen, birleşmeyle giderlerin yılda 300 milyon Avro azaltılabileceğine dikkat çekti.

İki borsa birleştiği takdirde, dünyanın kazanç ve kâr bakımından en büyük borsası oluşturulmuş olacak. Deutsche Börse’nin değeri 15.3 milyar dolarken NSE Euronext ise 8.7 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Bu bakımdan ortaklık, Hong Kong Borsası’nın ardından dünya ikinciliği tahtına oturacak.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde