Neredeyse tüketim bedeli kadar dağıtım ücreti alıyorlar

Neredeyse tüketim bedeli kadar dağıtım ücreti alıyorlar

Elektrik faturalarında abonenin ödediği kayıp kaçak, sayaç okuma gibi kalemlerin gizlenmesiyle dağıtım şirketlerinin aldığı para faturanın yarısına yaklaştı

Neredeyse tüketim bedeli kadar dağıtım ücreti alıyorlar
16px
24px
06.05.2016 05:09
ABONE OLgoogle
Elektrik faturalarında abonenin ödediği kayıp kaçak, sayaç okuma gibi kalemlerin gizlenmesiyle dağıtım şirketlerinin aldığı para faturanın yarısına yaklaştı. Aboneler, faturada ayrıntılı bilgilerin yer almamasına tepki gösteriyor ve EPDK’yı göreve çağırıyor.

Elektrik faturalarında abonenin ödediği kayıp kaçak parası, sayaç okuma ve birim hizmet bedelleri gibi kalemlerin gizlenmesiyle dağıtım şirketlerinin abonelerden aldığı para elektrik parasının tamamına yaklaştı. Aboneler, Dağıtım Bedeli olarak alınan paranın ayrıntılarını bilemediğinden bu kesintiye ‘Deli Dumrul’ vergisi deniyor. Hal böyle olunca, abone gizli alınan paranın ne kadar arttığını da öğrenemiyor. Oysa mevzuat gereği EPDK’nın bir görevide tüketicileri korumak. Ayrıca elektrik piyasası mevzuatına göre faturaların şeffaf olması şart. Yaklaşık 40 milyon elektrik abonesi sahipsiz olduğu için, şimdilik çaresiz. Tek çözüm, faturasını düzenli ödemesi.

56 liralık elektrik, faturada 106 lira oluyor

Nisan ayı elektrik faturasını alan İlhan H. isimli vatandaş, 56 TL elektrik parasına karşılık 30 lirada dağıtım şirketine ödedi. Elektrik sektöründe dağıtım şirketlerini koruyucu enerji politikaları, şirketleri ihya ediyor. Bir aylık elektrik bedeli 56 lira olan İ.H. adlı abonenin vezneye gittiğinde ödeyeceği para 106 liraya çıktı (Nisan 2016 faturası). İ.H’nin faturasını şişiren elektrik parasından sonraki en önemli unsur, dağıtım bedeli.

Bir aylık elektrik kullanmak için İ.H elektrik dağıtım şirketine 30 TL ödüyor. İ.H. EPDK’nın 1 Ocak 2016’da başlattığı ‘Gizlilik’ uygulaması nedeniyle bu parayı niçin ödedediğini de bilmiyor. Hiç bir zamanda bilemeyecek. Faturalarda bir diğer ödeme unsuru ise TRT payı. Tabi, Maliye’nin aldığı elektrik tüketim vergisi ve KDV’yi de unutmamak gerekiyor. Faturalar karşısında çaresiz olduklarını söyleyen İ.H. “Elektriği tüketmek zorundayız. Faturayı ödüyoruz. Ödüyoruz ama, niye? Dağıtım parası 30 lira. Nedir bu? Onuda bilmiyoruz. Deli Dumrul Vergisi gibi. Ödeyeceksin, o kadar.

1 yılda 1,8 milyar TL fazladan para toplanacak

Elektrik aboneleri, elektrik faturalarndan alınan kaçak elektrik parası, sayaç okuma parası, birim hizmet parası gibi ödemelere sert tepki gösterince Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yeni yılın ilk ayında bu tahsilatların faturalarda ‘Dağıtım Bedeli’ adıyla gizlenmesine karar vermişti. Kararla aboneler, artık ne kadar çalınan elektrik için veya sayaç okuma parası ödeyeceğini öğrenmesi engellendi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)’ya göre uygulamayla elektrik dağıtım şirketlerine kaynak aktarılıp, faturalar üzerinden dağıtım şirketleri kurtarılıyor. Bu yöntemle sadece konutlardan 1 yılda 1,8 milyar TL fazladan para toplanacak.
Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde