Nereden nereye: Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı

Nereden nereye: Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı

İstanbul’da yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınarak tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı.

Nereden nereye: Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı
16px
24px
05.08.2016 07:18
ABONE OLgoogle
DARBE girişiminin ardından gözaltına alınan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 9 gün nezarette tutulduktan sonra, bir zamanlar emrindeki polislerin arasında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Mutlu çıkarıldığı mahkeme tarafından gece geç saatlerde tutuklandı. Mutlu'nun da aralarında bulunduğu 10 kişi saat 04.00 sıralarında iki çevik kuvvet otobüsüyle Silivri Cezaevi’nde getirildi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan kişiler arasında, 7 vali 1 vali yardımcısı ve 3 kaymakam da bulunuyor. FETÖ üyesi oldukları iddia edilen şüphelilere, yoksulluk fonlarını paralel yapıya aktarma suçlamasının yöneltildiği öğrenildi.

TUTUKLANDILAR

Mutlu, 31 Mayıs 2010-15 Eylül 2014 arasında İstanbul Valisi’ydi Gezi protestoları sırasında attığı şiirli tweet’lerle dikkat çekmişti.

Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte valiler Yusuf Yavaşcan, Abdülkadir Demir, Fatih Şahin, Necmettin Kallan, Nurullah Çakır, Ahmet Aydın, vali yardımcısı Haluk Nadir, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, Kadıköy Kaymakamı Bilal Kurubal da tutuklandı. Tutuklu Vali İbrahim Özçimen bu soruşturmadan da tutuklandı. 

VALİ MUTLU'YA GEZİ TWEET'LERİ SORULDU

Mutlu ifadesinde şunları söyledi: “9-13 Haziran 2013’deki Twitter paylaşımları bana aittir. Gezi eylemlerinin olduğu dönemde İstanbul Valisi olarak görev yapmaktaydım. Atmış olduğum tweet’ler bellidir. Hiçbir soruşturmaya da konu olmamıştır. Bu tweet’lerin bir suç olduğunu kabul etmiyorum.”

GÜLEN İLE BİR TELEFON GÖRÜŞMEMİZ VAR

 “Bana sormuş olduğunuz FETÖ silahlı terör örgütü elebaşısı Fetullah Gülen ile yüz yüze bir görüşmem yoktur. Bir telefon görüşmemiz vardır.” 


SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, FETÖ’nün mülkiye yapılanmasıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, 7 vali 1 vali yardımcısı ve 3 kaymakam hakkında yakalama kararı verdi. Şüphelilerin yakalanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne talimat verildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 26 Temmuz’da operasyon düzenledi.

Merkez valisiyken açığa alınan eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Şahin, Necmettin Kalkan, Nurullah Çakır, Yusuf Yavaşça, Abdulkadir Demir, İbrahim Özçimen ve Turhan Ayvaz'ın Vali Yardımcısı Haluk Nadir, 15 Temmuz darbe kalkışmasın hemen ardından açığa alınan eski Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal gözaltına alındı. Siirt valisiyken merkeze çekilen ardından açığa alınan Ahmet Aydın ise teslim oldu.

OHAL KURALLARINDAN HABERLERİ YOK

Emniyette sorgulanan şüphelilerin, gözaltı işlemleri 8 gün sürdü. “Olağanüstü Hal” kuralları kapsamında, 30 gün boyunca gözaltında tutulabilecek olan bazı valilerin, 21 Temmuz’da ilan edilen OHAL kurallarından haberleri olmadığı ortaya çıktı. Gözaltına alındıktan sonra işlemlerinin hemen halledilmesini ve adliyeye sevk edilmek istediklerini söyledikleri öne sürülen, valilerin, polisin bilgi vermesiyle OHAL’den haberdar oldukları öğrenildi.

OTOBÜSÜ YUMRUKLADILAR

Şüpheliler, Emniyet’teki işlemlerin tamamlanmasının ardından, bugün adliyeye sevk edildi. Yoğun güvenlik eşliğinde Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne götürülen valiler ve kaymakamlar tek tek sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltındakilere, hastane çıkışında vatandaşlar tepki gösterdi. Çevrede toplananların bazılarının, şüphelilerin bindiği polis araçlarını yumruklamaları dikkat çekti.

YOKSUL FONU YOLSUZLUĞU

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü nezarethanesinde tutulan 11 şüpheliyle ilgili suçlamaların içeriği de belli oldu. ne olduğu ortaya çıktı. FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan mülkiyelilerin çoğunun, sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlanan bazı devlet fonlarının paralel yapıya aktarılmasıyla ilgili suçlandıkları öğrenildi.

O fonlar arasında, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Sosyal Destek Programı (SODES) fonunun da olduğu öğrenildi. “Özellikle yoksulluk ve sosyal imkanlarda erişimde sıkıntı yaşayan; çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve grupları kapsamayan SODES fonunun” doğrudan FETÖ’ye aktardığı iddia edildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya “Gezi olaylarında, FETÖ’cü polislerle işbirliği yaparak eylemin yönünü değiştirmek” iddialarıyla da suçlandığı belirtildi.

TUTUKLANDILAR

Savcılıkta ifadeleri alınan 12 vali, vali yardımcısı ve kaymakam, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde