Neler oluyor? A Haber BİM’e öyle bir çaktı ki…

Neler oluyor? A Haber BİM’e öyle bir çaktı ki…

AKP’nin yayın organlarından A Haber’de BİM Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi’ni (BİM) hedef alan dikkat çeken bir haber yer aldı.

Neler oluyor? A Haber BİM’e öyle bir çaktı ki…
16px
24px
10.03.2019 10:23
ABONE OLgoogle

Rekabet Kurumu, geçen hafta aralarında BİM, Şok, Migros, Carrefour ve Metro Grosmarket'in de bulunduğu 23 zincir market hakkında sebze ve meyvede haksız rekabet yapıp yapmadıklarının tespiti amacıyla soruşturma başlattı.

Bu gelişmenin ardından AKP’nin yayın organlarından A Haber’de BİM Birleşik Mağazalar Anonim Şirketi’ni (BİM) hedef alan dikkat çeken bir haber yer aldı.    Krizi fırsata çevirdi, net karı 1.2 milyara çıktı: İşte BİM gerçeği...

A Haber’in “BİM'den fırsatçılık rekoru! Milletin cebine göz diktiler!” başlıklı haberinde, “Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği tanzim satış noktalarının kurulması talimatı sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde fiyatlarını indiren fakat diğer illerde fırsatçılık yapan BİM, birilerinin ekonomi batıyor yaygarası kopardığı dönemde dev bir kâr rakamı açıkladı” ifadeleri yer aldı.  

 

BİM gibi 'indirimli' marketlerin cirosundaki büyüme oranının diğer zincir marketleri geride bırakması ise fırsatçılığın boyutunu net biçimde ortaya koydu” diyen A Haber şöyle devam etti:

“Kurdaki yükselişle zam düğmesine basan marketler, tanzim satışlarla beraber belli şehirlerde fiyatlarını düşürse de BİM'in halen yüksek fiyattan satış yapması dikkat çekti.

Sebze-meyve, temizlik ve gıdadaki 25 ürün üzerinden marketlerde yapılan araştırmaya göre; Aralık 2017 ile Eylül 2018 arasındaki fiyat artışı yüzde 81 seviyesinde gerçekleşti. Özellikle temizlik ürünlerinde kur şoku dönemindeki zamlar yüzde 100'leri aştı. Sonrasında kurdaki düşüş fiyatlara sınırlı yansıdı.”  

BİM’İN SAHİPLERİ KİMLER

A Haber’in ardından BİM’in sahipleri merak konusu oldu.

Odatv, Et ve Süt Kurumu aracılığıyla ucuz et satması için “A101” ve “BİM” firmaları ile sözleşme imzalamasının ardından şirketlerin “eski” ve “yeni” ortaklarını araştırmıştı.

YASİN EL KADI, ZAPSULAR VE DİĞERLERİ…

BİM’in kuruluşunun Yasin El Kadı’nın girişimiyle olduğu belirtiliyor. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, El Kadı’yı “Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen bir Suudi işadamı” diye tanıtmıştı. Hatta,“aile dostumuzdur” demişti. 

 

Yasin El Kadı 11 Eylül’den sonra BM Güvenlik Konseyi’nin “Terörü Finanse Edenler” listesine girdi. Kadı’nın tüm dünyadaki mal varlığına el konulmuştu. Açtığı davaları kazanan Kadı’nın adı daha sonra terör listelerinden çıkarıldı.

BİM’in kuruluşuna dönecek olursak, Erdoğan’ın bahsettiği gibi “Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen” Yasin El Kadı, Mustafa Topbaş’ın aracılığıyla Cüneyt Zapsuve kardeşi Aziz Zapsu’yla tanıştırıldı.

Zapsu'lar da tam o dönemde yatırıma hazırlanıyordu. Ortak olma kararı aldılar ve Yasin El Kadı, Cüneyd ve Aziz Zapsu, Korkut Özal, Mustafa Topbaş bir araya gelip 1995'te BİM'i kurdu. 2003 yılına kadar bu birliktelik sürdü. Daha doğrusu Cüneyt Zapsu 2003’te ağabeyi Aziz Zapsu ise 2006 yılında BİM hisselerini sattı.

ÜLKER VE TOPBAŞLAR

Bu arada, Mustafa Latif TopbaşÜlker ailesi ile ortak Ak Gıda’yı kurmuştu. Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma Topbaş, Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile evlenmişti.

 

Bugün, BİM’in yönetimini Ticaret Sicil belgelerinde incelediğimizde, karşımıza iki isim çıkıyor; Mustafa Büyükabacı ve Talat İçöz.

Talat İçöz, Ülker’in sahibi olduğu Yıldız Holding A.Ş.’de 2002-2009 yıllarında müşavirlik görevinde bulunmuş. Mustafa Büyükabacı ise Yıldız Holding bünyesinde gayrimenkul grubunu kurmuş ve 2010 sonunda Yıldız Holding’den ayrılmış.

BİM’in Ticaret Sicil belgelerinde yer alan güncel kaydı ise şöyle:

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde