Ne Katar'mış ama! 127 milyona kiralanmıştı! Uçaklar uçsa da uçmasa da Katar şirketine para ödenmiş

Ne Katar'mış ama! 127 milyona kiralanmıştı! Uçaklar uçsa da uçmasa da Katar şirketine para ödenmiş

Sağlık Bakanlığı’nın en büyük hissesi Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi’ne ait olan Red Star Havacılık Şirketi’nden kiraladığı iki ambulans uçak için ‘günlük iki saat uçuş garantisi’ verdiği ortaya çıktı.

Ne Katar'mış ama! 127 milyona kiralanmıştı! Uçaklar uçsa da uçmasa da Katar şirketine para ödenmiş
16px
24px
18.06.2020 05:08
ABONE OLgoogle

Bakanlığın imzaladığı sözleşmeye göre uçaklar bir gün boyunca hiç havalanmasa dahi iki saatlik uçuş bedeli ödeniyor

Sağlık Bakanlığı’nın, en büyük hissesi Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi’ne ait olan Red Star Havacılık Şirketi’nden kiralandığı iki ambulans uçak için ‘günlük iki saat uçuş garantisi’ verdiği ortaya çıktı.  Ambulans uçaklar 127 Milyona Katarlı şirketten kiralandı!

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 19 Şubat 2018 tarihinde iki adet ve en az iki hasta taşıma kapasiteli uçağı Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nden 126 milyon TL’ye kiraladı.

Ambulans uçakların 18 Haziran 2018 ile 18 Haziran 2022 yılları arasında dört yıl boyunca kullanılacağı belirtildi. Bakanlık ile Katar ortaklı şirket arasında imzalanan sözleşmeye göre, şirkete günlük iki saatlik uçuş garantisi verildi. Sağlık Bakanlığı, ambulans uçakların hiç havalanmadığı günler için iki saatlik uçuş bedeli garantisi verdi.

Sözleşmenin “Ambulans Uçakların İşletilmesine Dair Genel Esaslar” başlıklı bölümünde “Hava ambulansların konuşlanma yeri Gaziantep ve İzmir olacaktır” denildi ve “Bir ambulans uçak için ödeme garanti edilen günlük uçuş saati günde iki saattir. Ambulans uçağın tamamı için ödenecek toplam kira bedeli, uçak için günlük üç saat uçuş bedeli dikkate alınarak hesaplanır” ifadelerine yer verildi.

UÇAKLAR UÇMASA DA EKSİK ÖDEME YAPILMAYACAK

Sözleşmeye göre, “Uçuş sürelerinin garanti edilen uçuş saatlerinden fazla olması durumunda, fazla hakedişe esas uçuş süresi için ödenecek uçak bedeli, bir saatlik uçuş fiyatı üzerinden hesaplanarak yükleniciye ödenecek ve garanti edilen uçuş saatinin tamamlanmaması durumunda da eksik ödeme yapılmayacak.”

DOKTOR VE HEMŞİRE ŞİRKET ÇALIŞANI 

İmzalanan sözleşmeye göre, ambulans uçaklarda görev yapan sağlık çalışanları da aynı zamanda uçakların kiralandığı şirketin çalışanları. Sözleşmede, “Belirlenen çekirdek personel ile birlikte sözleşme hükümleri çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’nca kiralanması ve yüklenici tarafından işletimi hususlarını kapsar” dendi.

Bahsedilen çekirdek personele ilişkin de “Bir ambulans uçakta, en az bir doktor ile anestezi teknikeri, anestezi teknisyeni, ambulans ve acil bakım teknikeri, acil tıp teknisyeni, sağlık memuru, hemşire ve ebe olmak üzere en az yedi doktor ve yedi diğer sağlık personeli” açıklaması yapıldı.

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yüzde 49’luk ve en büyük hissedarı Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi. Şirketin yüzde 46’lık hissesi Celal Emre Dursun’a ve yüzde beşlik hissesi ise Fatih Yalçın’a ait.

TÜRKİYE VATANDAŞI ORTAK ŞARTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre ise “Genel Havacılık Yönetmeliği” gereğince Türkiye’de faaliyet gösterecek şirketlerde Türkiye vatandaşı ortak bulunması gerektiği belirtilerek “Genel havacılık faaliyetleri yapmak üzere başvuruda bulunacak gerçek kişilerin Türk vatandaşı olması, tüzel kişilerin hisselerinin çoğunluğunun Türk vatandaşı olan bir ortakta bulunması zorunludur.

Çoğunluğu yabancı ortak olan bir işletmeciden ortaklık yapısını mevzuata uygun hale getirmesi istenir, getiremediği takdirde başvurusu uygun değerlendirilmez” şartı yer alıyor.

İsmail Arı/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde